Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gärningsmannen i Texas berättade om sina planer på sociala medier – senator: "Små barn i andra länder behöver inte vara rädda att bli skjutna när de går till skolan"

Uppdaterad 26.05.2022 15:09.
Personer står och tittar på en skylt med texten Robb Elementary School. I skylten finns ballonger fästa och i förgrunden vita kors på marken.
Bildtext 19 barn dödades i massakern vid grundskolan Robb Elementary School i Uvalde på tisdagen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

18-åringen som dödade 21 personer i en skolskjutning i Texas på tisdagen berättade om sina planer i privata meddelanden på sociala medier strax före dådet. De han berättade för uppfattade ändå inte allvaret.

Åtminstone 19 barn och två lärare dödades i skolskjutningen i den lilla staden Uvalde i Texas. Dessutom skadades tiotals barn och flera vuxna. En del av dem är fortfarande i kritiskt tillstånd.

Den misstänkta skytten, en 18-årig man från staden, dödades i en eldstrid med polisen.

Polischef Arredondo i Texas om skolskjutningen: "Han agerade ensam" - Spela upp på Arenan

Hann vara inne i skolan i en timme

Det har också kommit fram nya uppgifter om händelseförloppet.

Enligt myndigheterna sköt mannen först sin mormor eller farmor som han bodde hos. Nyhetskanalen CNN berättade sent på onsdagen finsk tid att hon är vid liv. Myndigheterna har bekräftat uppgifterna och ser henne som ett viktigt vittne.

Efter det körde skytten till en grundskola där han enligt tidningsuppgifter också själv hade gått. Skolan har omkring 500 elever i 7–10-årsåldern.

Han körde av vägen med bilen innan han kom fram till skolan, men polisen hann inte ta sig till platsen innan skytten hade hunnit in i skolan.

Efter att ha kommit in i skolan barrikaderade han sig och började skjuta i ett klassrum. Texas delstatssenator Ronald Gutierrez säger till CNN att vapnen han använde var lagliga och att han hade köpt dem nyligen, kring sin 18-årsdag.

Enligt myndigheterna hann 18-åringen vara i skolan i upp till en timme innan polisen sköt honom.

En gråtande kvinna kramar om ett barn.
Bildtext En gråtande kvinna kramar om ett barn under en minnesstund för offren.
Bild: TANNEN MAURY/EPA-EFE/All Over Press

Berättade om planerna på Facebook och i videosamtal med flicka i Tyskland

Texas guvernör Greg Abbott berättade på onsdagskvällen finsk tid på en presskonferens att skytten hade skrivit på Facebook om sina planer strax innan han skred till verket. Det sista meddelandet skickade han bara 15 minuter innan han gick till attack. Enligt Facebook handlar det om privata meddelanden.

Snapchat har samtidigt meddelat att ett konto som går att koppla till skytten har stängts.

Skytten ska också ha berättat om sina planer för en 15-årig flicka i Tyskland. Enligt CNN och New York Times, som båda har intervjuat flickan, hade han träffat flickan via streamningsappen Yubo för ett par veckor sedan. Också andra unga säger att de haft kontakt med skytten via appen.

Flickan i Tyskland säger att 18-åringen bland annat ringde ett videosamtal till henne från en vapenbutik och sade att han skulle köpa ett gevär.

I ett nytt videosamtal på tisdagsmorgonen berättade skytten, som då var klädd i svart, att han hade en hemlighet som han inte kunde avslöja. Senare skickade han bland annat ett meddelande där han berättade att han hade skjutit sin farmor eller mormor i huvudet och ett där han sade att han beger sig till skolan för att skjuta där.

Flickan i Tyskland säger ändå att hon inte förstod att det var allvar innan hon hörde om skjutningen på tv. Då tog hon kontakt med en vän i USA och bad vännen kontakta myndigheterna.

– Jag kunde aldrig gissa att han faktiskt skulle göra så här, säger flickan till New York Times.

Amerikanska medier har också talat med flera personer som gått i skola med gärningsmannen. En av dem berättar för CNN att gärningsmannen hade skickat bilder på vapen och ammunition några dagar innan dådet.

"Små barn i andra länder går inte till skolan rädda att bli skjutna"

President Joe Biden kommer att besöka Uvalde inom de närmaste dagarna. Strax efter dådet höll Biden ett känslosamt tal i Vita huset där han undrade när USA kommer att stå upp mot vapenlobbyn.

– Vapentillverkarna har i två årtionden aggressivt producerat automatvapen, med vilka de får sina största och mest vinstbringande vinster.

– För Guds skull, vi måste ha modet att stå upp mot dem, sa Biden.

President Joe Biden ger ett uttalande om skolskjutningen i Uvalde, Texas.
Bildtext Joe Biden höll ett känslosamt tal i Vita huset kort efter massakern. Han har länge förespråkat skärpta vapenlagar.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over P

Den demokratiska senatorn Chris Murphy var inne på samma linje då han talade inför senaten.

– Det här är inte oundvikligt. De här barnen hade inte bara otur. Sådant här händer bara i det här landet, inte någon annanstans. Små barn i andra länder behöver inte vara rädda att bli skjutna när de går till skolan.

Han fortsatte med att säga att han ber på sina bara knän att senaten ska godkänna lagar som minskar sannolikheten för skolskjutningar.

En man i kostym håller sig för ansiktet i ett rum med mörkbruna träväggar.
Bildtext Chris Murphy fotograferad i den amerikanska senaten på onsdagen.
Bild: Rod Lamkey - CNP / MEGA

Enligt medborgarorganisationen Gun Violence Archive har det skett 212 masskjutningar i USA det senaste året. Då räknar man med skjutningar som kräver minst fyra dödsoffer, exklusive gärningspersonen.

Mätning: Stort stöd för skärpt vapenkontroll i USA

De flesta amerikaner önskar strängare vapenlagar, det visar en mätning som Reuters och opinionsinstitutet Ipsos har gjort.

Runt 84 procent av de tillfrågade anser att man borde kontrollera bakgrunden hos alla som vill köpa vapen, och 70 procent tycker att myndigheterna borde kunna beslagta vapen av folk som ses som ett säkerhetshot.

Endast 35 procent tror ändå att lagstiftningen faktiskt kommer att skärpas i år.

940 personer deltog i mätningen, som inte visar någon större skillnad på åsikterna mellan demokratiska och republikanska väljare.

Mätningen gjordes på onsdagen, dagen efter skolskjutningen i Uvalde.

Källor: CNN, New York Times, Reuters, AFP, STT

Hur kan USA tillåta att det sker upprepade massmord på barn? USA-kännaren Oscar Winberg svarar - Spela upp på Arenan