Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen gör comeback – ska köra ett Nascar-race i augusti, lovar att ta det seriöst: "Vet hur konkurrenskraftig serien är"

Från 2022
Kimi Räikkönen.
Bildtext Kimi Räikkönen kunde inte hålla sig då han fick chansen att köra Nascar.
Bild: XPB Images / All Over Press

Kimi Räikkönen lämnade F1 i fjol – men han har inte gjort sitt som motorsportsproffs. Nu meddelar nämligen Nascar att Räikkönen kommer att köra ett lopp i serien i augusti.

Flest lopp i formel 1 någonsin – snart har Kimi Räikkönen också en Nascar-tävling under bältet.

Det nya stallet Project 91 ska nämligen göra debut på Watkins Glen International-banan den 21 augusti och har valt att sätta "Ismannen" bakom ratten.

– Jag är väldigt exalterad över att ha Kimi Räikkönen med oss i lanseringen. Världsmästare, den mest erfarna F1-föraren genom tiderna … han kommer verkligen hjälpa oss att starta programmet. Jag ser fram emot det, säger stallets ägare Justin Marks till Nascar.com.

Räikkönen hann köra 353 lopp i formel 1 innan han efter säsongen 2021 tackade för sig. Han vann VM-titeln 2007 då han körde för Ferrari.

"Inte bara ett PR-jippo"

Räikkönen har faktiskt kört Nascar tidigare, men endast i Camping World Truck Series och Xfinity Series år 2011. Nu ska han köra i Cup Series – den högsta och mest prestigefyllda nivån.

– Han kommer att göra väl ifrån sig. Vi kommer att se till att han har alla chanser att tävla om framskjutna placeringar. Det här är inte bara ett PR-jippo, intygar Marks.

Nascar-bilar i farten.
Bildtext Nascar-bilar i farten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Project 91 kommer endast att delta i ett race 2022 men har planer på att tävla oftare 2023. Med "ytterligare förare".

Räikkönen säger inte heller om det bara handlar om ett race i år eller om det kan bli fortsatt samarbete nästa säsong.

– Jag var egentligen inte ute efter att tävla längre, men så kom Justin hem till mig och övertalade mig. Han är väldigt seriös och vill skapa ett toppstall. Det här kommer att bli roligt, men det är också något som jag tar väldigt seriöst, säger han.

– Jag vet hur konkurrenskraftig serien är och det kommer att bli en stor utmaning.

Diskussion om artikeln