Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre Kronor tappade allt, Kanada till semifinal efter bragdvändning – får sällskap av Kari Jalonens Tjeckien

Uppdaterad 26.05.2022 20:44.
Kanada firar mål.
Bildtext När Kanada väl kom igång kunde Sverige inte stoppa dem.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Inget snack om saken i Helsingfors – men i Tammerfors bjöd Kanada på turneringens mäktigaste vändning mot Sverige. De regerande mästarna hämtade upp ett tremålsunderläge och vann i förlängning.

I fjol gick Tyskland hela vägen till bronsmatch – i år blev det respass redan i kvarten för Toni Söderholms gäng.

Tjeckien var klart starkare från start och vann till slut med 4–1.

Inte minst tack vare oerhört kliniskt spel i numerärt överläge.

Superstjärnan David Pastrnak inledde målskyttet redan i den tredje spelminuten då han satte in matchens första mål i powerplay. Den andra kallduschen kom knappt åtta minuter senare – än en gång i numerärt överläge, den här gången med Roman Cervenka som avslutare.

Och jo, matchens tredje kom också i powerplay. David Krejci satte in 3–0 i den andra perioden.

David Pastrnak, Tomas Hertl och David Krejci firar mål.
Bildtext Pastrnak, Tomas Hertl och Krejci bjöd på show.
Bild: IMAGO/ActionPictures/All Over Press

– Vi på bänken kan inte heller tro våra ögon när de där killarna kommer igång. De passar pucken med sin första touch tio gånger på raken och sätter in pucken i tomt mål. Man blir häpen, säger Jiri Smejkal till C More efteråt.

Den tyska jakten på en reducering kom aldrig igång på allvar innan Tjeckien drog på sig en utvisning med nio minuter kvar av period tre. Då valde Söderholm att plocka ut målvakten Philip Grubauer och i sex mot fem kunde Moritz Seider sätta in 1–3.

Men närmare än så kom inte ”Södes” gäng.

Smejkal satte ännu in 4–1 med knappt två minuter på klockan och Kari Jalonen är den första finländska tränaren att säkra sin plats i lördagens semifinaler.

Sverige såg ut att vara lika övertygande

Sverige såg i sin tur ut att göra processen ungefär lika kort mot de regerande världsmästarna Kanada. Det stod också 2–0 till Tre Kronor efter den första perioden, men siffrorna hade kunnat vara mycket fulare också.

1–0-målet får den kanadensiska keepern Chris Driedger ta på sig då han inte klarade av att parera ett slagskott av Carl Klingberg, 2–0 kunde han inte rå på då William Nylander kom fri och petade upp pucken i krysset.

3–0 var ytterst nära då Sverige senare under period ett fick spela powerplay, men varken Nylander som fick försöka helt ensam framför Driedger, eller Lucas Wallmark som lyckades missa ett vidöppet mål kunde sätta in trissan.

Matchens tredje kom istället i form av Max Friberg i period två och ett tremåldsunderläge skulle väl inte ens Lönnlöven klara av att hämta upp?

... men tappade allt

Försöka duger. Ryan Graves reducerade till 1–3 i början av tredje. Efter att Rasmus Dahlin slängt upp pucken på läktaren i försvarszonen satte Pierre-Luc Dubois 2–3 i sex-mot-fyra-powerplay med två minuter kvar och utan någon kanadensisk målvakt mellan stolparna.

Kanadensarna vädrade morgonluft och då kom också kvitteringen. Matt Barzal satte in 3–3 bara en halv minut senare, igen utan målvakt.

Förlängningen inleddes med en blågul utvisning då Nylander åkte ut för trippng. Inte ens tjugo sekunder senare hade Kanada avgjort.

Drake Batherson pangade in segermålet och fullbordade Sveriges kollaps.

Svenskarna var otröstliga efteråt och målvakten Linus Ullmark tog på sig förlusten.

– Jag kan inte säga vad laget gör utan jag kan bara se till min egen prestation och jag släpper in tre mål i sista perioden. Jag kunde ha tagit alla. Så enkelt är det att vara målvakt. Du ska sätta dig i en position där du kan göra det.

Sveriges tränare Johan Garpenlöv skyllde genomklappningen på en oturlig utvisning i slutskedet när Tre Kronor ännu ledde med två mål. Backstjärnan Rasmus Dahlin slog ut pucken på läktaren och Kanada kunde komma in i matchen på allvar.

– Vi sätter oss själva i ett bra läge att spela hem matchen. Sen får vi en olycklig utvisning, en puckout. Därifrån gör Kanada det bästa av det. De fick något att gå på, säger Garpenlöv i intervjuzonen.

– Innan utvisningen känner jag att de börjar ge upp. Men det är bara att ge dem eloge. Det är inte första gången de kommer tillbaka sent i en match, säger den avgående svenska tränaren om Kanadas mirakelvändning.

Finland–Slovakien och Schweiz–USA kör igång klockan 20.20.

Resultat, VM-kvartsfinaler

Sverige–Kanada 3–4 efter förlängning (2–0, 1–0, 0–3, 0–1)
1.27 Carl Klingberg (Oskar Lang, Jacob Peterson) 1–0
7.04 William Nylander (Joakim Nordström) 2–0
28.23 Max Friberg (Erik Gustafsson, Oliver Ekman-Larsson) 3–0
41.21 Ryan Graves (Nicolas Roy, Max Comtois) 3–1
58.07 Pierre-Luc Dubois (Thomas Chabot, Dylan Cozens) 3–2 pp um
58.37 Matt Barzal (Drake Batherson, Max Comtois) 3–3 um
60.43 Drake Batherson (Matt Barzal, Pierre-Luc Dubois) 3–4 pp

Tyskland–Tjeckien 1–4 (0–2, 0–1, 1–1)
2.17 David Pastrnak (Roman Cervenka, David Krejci) 0–1 pp
10.04 Cervenka (Krejci, Filip Hronek) 0–2 pp
32.10 Krejci (Pastrnak, Cervenka) 0–3 pp
53.48 Moritz Seider (Marcel Nöbels, Matthias Plachta) 1–3
58.10 Jiri Smejkal (David Kämpf) 1–4

Diskussion om artikeln