Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre Kronors spelare helt knäckta efter kollapsen: "Nämn en negativ känsla och jag känner den"

Från 2022
Deppiga spelare på rad.
Bildtext Sverige ledde klart men tappade allt i slutskedet av kvartsfinalen mot Kanada.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det var en klassisk genomklappning. 3–0 blev 3–4 och Tre Kronor åkte ur VM. Kanada var nere för räkning men reste sig på nio och efter matchen var den ingen måtta på bedrövelsen hos de svenska spelarna.

Allt var upplagt för en svensk semifinalplats i VM-hockeyn. Tre Kronor ledde med 3–0 efter två perioder och hade fortfarande 3–1 med knappt två minuter kvar att spela.

I 58 minuter gjorde den svenska målvakten Linus Ullmark en stormatch. Men sen. Först två insläppta på 30 sekunder. Och sen ett avgörande kanadensiskt mål i början på förlängningen.

– Det är tomt. Svart. Jag är arg. Besviken. Nämn en negativ känsla och jag känner den just nu, säger Ullmark i intervjuzonen efter matchen.

Målvakten fick pris som Sveriges bästa spelare men var oerhört självkritisk efter förlusten.

– Jag har en position i livet och i min karriär som gör att det jag som står där längst bak, jag är sopgubben som plockar upp allt som händer framför mig. Gör inte jag ett tillräckligt bra jobb så förlorar vi matchen. Varför ska jag hålla på och gnälla och poängtera vad vi som lag gör? Det finns ingen anledning att hänga ut någon mer än mig själv, säger Ullmark.

Dahlin: "Det är värdelöst"

För svensk del blev ett par utvisningar ödesdigra. Kanadas segermål kom med William Nylander i utvisningsbåset och när Lönnlöven fick kontakt och reducerade till 2–3 satt backstjärnan Rasmus Dahlin utvisad efter att ha skjutit ut pucken på läktaren.

– Pucken ställer sig upp. Jag vet inte vad jag ska göra. Det är värdelöst. Jag önskar att den inte ställt sig upp, säger Dahlin.

– Vi ville verkligen vinna den här matchen. Vi kanske ville vinna den för mycket. Vi lät dem komma in i matchen. Och de gör det väldigt bra. De pepprar oss och sköljer över oss. Vi ska bara trumma vidare. Det är små marginaler och det suger, säger Buffalobacken till en hel hög med bandspelare.

Om Sverige kunde ha gjort något annorlunda hade Dahlin inget svar på.

– Man kan ju vara efterklok. Vi kunde ha gjort några mål till. Vi hade superlägen. Jag antar att det är så hockey funkar och det suger, konstaterar Dahlin.

"Lider nåt djävulskt med Garpenlöv"

Kaptenen och backkollegan Oliver Ekman-Larsson försöker sig i alla fall på en analys.

– Vi blev lite passiva i tredje. Vi började få lite panik med pucken och slängde i väg den i stället att hålla i den och gå till motattack, säger Ekman-Larsson och letar efter orden.

– Sättet vi förlorar på ... jag vet inte vad jag ska säga ... det är klart att det svider. Med tanke på att vi hade en tremålsledning är det ju fruktansvärt och det är surt. Jag har inte jättemycket ord för att beskriva vad som sker, säger backstjärnan.

Jag lider med mig själv, jag lider med gubbarna, jag lider med Garpenlöv. Det är tufft nu.

― Carl Klingberg

Sveriges förlust betyder att Johan Garpenlövs tid som svensk förbundskapten är över. En sejour som måste beskrivas som ett hockeyfiasko: ingen blågul medalj på tre storturneringar.

– Jag lider nåt så djävulskt med honom, säger Carl Klingberg.

– Jag lider med mig själv, jag lider med gubbarna, jag lider med honom. Det är tufft nu. Det är inte kul att känna att korthuset ramlar på det viset. Jag är typ chockad fortfarande, det är svårt att få ut några bra ord. Jag vet knappt själv vad jag tänker, säger Carl Klingberg och talar för ett helt ishockeylandslag.

Diskussion om artikeln