Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen klara för semifinal! Mörkö-Marko Anttila steg fram då resten av storfavoriterna darrade

Uppdaterad 26.05.2022 22:46.
Marko Anttila firar mål.
Bildtext Marko Anttila lade grunden för Lejonens vändning.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Lejonen såg ut att vara i rejäl brygga. Då steg Marko Anttila fram och hämtade upp ett tvåmålsunderläge på egen hand. Finland slog Slovakien och är klart för semifinal.

Lejonen hade med undantaget för förlusten mot Sverige varit ostoppbara i gruppspelet. Jussi Olkinuora hade varit en levande mur.

Slovakien skulle omöjligtvis bjuda på motsånd, hette det inför matchen.

Ändå var det gruppfyran från Helsingfors som gick upp i 2–0-ledning efter en kvart och tystade Tammerforsarenan totalt.

Det syntes klart att finländarna tagit åt sig pressen av att vara förhandsfavoriter i ett hemma-VM. Passningarna hittade inte rätt och till och med Miro Heiskanen såg ut att darra på manschetten.

Därför var det fullt logiskt att Adam Sykora styrde in 1–0 efter åtta minuter. Det på ett skott som först tog en studs på Mikael Granlunds inre lår.

Jussi Olkinuora dricker vatten medan Slovakien firar mål.
Bildtext Jussi Olkinuora dricker vatten efter baklängesmålet.
Bild: Tomi Hänninen

Målet väckte inte Lejonen. Tvärtom såg Slovakien klart starkare ut. Med knappt fem minuter kvar av perioden vann slovakerna puck i mittzon samtidigt som Finland bytte, Pavol Regenda kom helt fri nära den finländska kassen och pangade upp pucken i krysset.

– Det är klart att det kan ha varit lite nervöst. Det var ändå mycket som stod på spel. Men en match pågår i 60 minuter, konstaterade tränaren Jukka Jalonen i C Mores intervju efter matchen.

Se Yle Sportens snack efter Finlands seger över Slovakien! - Spela upp på Arenan

Guldhjälten stiger fram igen

Då resten av landslagsstjärnorna såg vilse ut var det självklart Marko Anttila som steg fram. "Mörkö" styrde in ett skott av Niklas Friman och reducerade en och en halv minut före pausvilan.

– Alla mål är viktiga. Det såg ut som att alla bara satt och spände sig. Jag vet inte varför, säger Anttila i C Mores pausintervju.

Och gissa två gånger vem som satte in kvitteringsmålet innan den andra perioden hade hunnit bli två minuter gammal?

Anttilas kedja forecheckade aggressivt, pucken hamnade på den assisterande lagkaptenens klubblad – och bjässen slungade in pucken förbi Adam Huska för en andra gång.

Finland firar mål framför en jublande publik.
Bildtext Publiken fick fira.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Slovakien skakade av sig chocken snabbt och den andra perioden bjöd inte på fler mål, trots att både Lejonen och slovakerna fick pröva på spel i powerplay.

Närmast att sätta in ledningsmålet kom Teemu Hartikainen, vars hårda skott parerades av Huska. Och Anttila i numerärt underläge, som kom åt att peta pucken mot mål. Men Huska var vaken och stängde gluggen mellan benen.

Anttila passade bort sitt hattrick

Allt att vinna i den tredje perioden – då steg stjärnorna fram.

Perioden hade hunnit bli fyra minuter gammal då Mikael Granlund urstarkt körde in i offensiv zon, satte en briljant passning åt Mikko Lehtonen som avancerade och satte pucken på mål. Där stod Jere Sallinen. Där fanns Sakari Manninen.

Och Finland tog ledningen för första gången i matchen då förstacentern tog vara på returen.

Den som trodde att målet skulle knäcka den slovakiska ryggraden trodde ändå fel. Slovakien tog över matchen fullständigt och Lejonen var i långa stunder rejält tillbakapressade.

Men det kännspaka Jukka Jalonen-försvaret höll tätt.

Med två minuter kvar av matchen plockade slovakerna ut målvakten. Det hjälpte inte. Istället fick Marko Anttila peta in pucken i tomt mål. Eller skulle ha fått peta, men passade den istället åt Saku Mäenalanen.

– Man kan bara lyfta på hatten åt honom. Hans kedja vände på matchen till vår fördel. Anttila har alltid varit som bäst då det betyder som mest. Vi behövde hans insatser i dag, säger Jalonen.

Slutresultatet alltså 4–2 – och Finland är klart för semifinal. Där ställs Finland mot USA, som överraskade Schweiz med 3–0 i den andra sena kvartsfinalen.

Semifinalen kör igång 14.20 på lördag. Yle Sporten följer med matchen i en liveblogg.

Resultat, VM-kvartsfinaler:

Finland–Slovakien 4–2 (1–2, 1–0, 2–0)
8.17 Adam Sykora (Mario Lunter) 0–1
15.16 Pavol Regenda (Samuel Takac, Michal Ivan) 0–2
18.27 Marko Anttila (Niklas Friman, Ville Pokka) 1–2
23.44 Marko Anttila 2–2
44.01 Sakari Manninen (Jere Sallinen, Mikko Lehtonen) 3–2
59.59 Saku Mäenalanen (Marko Anttila, Hannes Björninen) 4–2

Schweiz–USA 0–3 (0–2, 0–0, 0–1)

Diskussion om artikeln