Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hela hallens hjälte Anttila skänkte bort sitt tredje mål åt kedjekompisen: "Här gör man inget med hattar"

Saku Mäenalanen och Marko Anttila firar matchens sista mål.
Bildtext Saku Mäenalanen fick fastställa slutsiffrorna till 4–2 efter en generös passning av Marko Anttila.
Bild: Tomi Hänninen

Marko Anttilas första mål vände på matchen. Hans andra gav Finland övertaget. När läget kom att göra hans tredje för kvällen visade "Mörkö" sin storhet på ett annat sätt. Han valde att passa.

Kvartsfinal mot Slovakien i en kokande Tammerforsarena. Den typen av match som Marko Anttila de senaste åren varit som allra bäst i.

Men den här torsdagen gick uppladdningen inte som den skulle.

– Jag sov säsongens sämsta dagssömn. Jag vet inte, var jag nervös som en gammal gubbe eller? Men sömn fick jag inte riktigt.

En misslyckad tupplur visade sig vara ett succékoncept. Ett nervöst Finland låg under med 0–2. Publiken var i chock, och Lejonen likaså.

Då klev Marko Anttila fram, lyfte upp laget, och bar det på sina axlar.

"Kände av nervositeten"

Reduceringen till 1–2 kom från Anttilas klubba och var med facit på hand en vändpunkt.

– Man kände av nervositeten. Vi visste hur Slovakien skulle spela men lyckades inte svara. Puckarna studsade och vi fick inga långa anfall. Publiken hann säkert också tänka vad det riktigt ska bli av det här. Som tur var fick vi vårt första mål och det löste upp nerverna lite, berättar Anttila i intervjuzonen i Tammerforsarenan.

I den andra perioden tänkte publiken mest på Marko Anttila. "Mörkö" kvitterade nämligen också till 2–2.

Lejonen hade rest sig och tog över allt mer. Och "Mörkö"-ropen dånade i arenan.

– Det var en av karriärens finaste stunder. Jag har känt många kalla kårar under de två veckorna jag fått spela VM här. Jag njuter, det är väldigt fint det här, säger Anttila.

"Var är Mörkö?"

I tredje perioden förde Sakari Manninen upp Finland i ledning, den typen av ledning som detta Lejonlag inte tappar mot den här typen av motstånd.

Finland var på väg mot semifinal. Fanns bara en sak som skulle göra kvällen fullständig. Ett hattrick för Marko Anttila.

Marko Anttila poseeraa parhaan pelaajan palkinnon kanssa.
Bildtext 2+1 blev kvartsfinalsaldot för Marko Anttila.
Bild: Tomi Hänninen

Och i slutminuten kom läget. Lejonens fjärdekedja var inne och Hannes Björninen tog hand om den svarta trissan.

– När jag fick pucken i mittzon var första tanken "var är Mörkö?", och jag spelade pucken åt honom, berättar Björninen.

Men Anttila satte inte in pucken i mål själv. Han spelade den vidare åt Saku Mäenalanen som i stället fick fastställa slutsiffrorna till 4–2.

– Lite förvånad blev jag när han passade, säger Björninen.

– Det berättar säkert något om honom. Och en sådan här insats överlag, att han alltid är som bäst i trängda lägen. Då stiger han fram. Han är en bra förebild på alla områden, hyllar Björninen sin kedjekompis Anttila.

"En fin ishockeykväll"

Vad sa "Mörkö" själv då? Varför ville inte han göra hattrick?

– Nåjo, här gör man inget med hattar. Dessutom är Saku bättre än jag på att lägga in pucken i tom bur, säger Anttila som missade ett liknande läge i slutminuten mot Tjeckien i tisdags.

– Fast Saku var väl mest arg på att jag inte gjorde mål själv.

– Tack. Jag får ge tillbaka sedan i något skede, konstaterar Saku Mäenalanen.

En välfungerade trio, också i intervjuzonen. I rinken glänste Finlands fjärde kedja på nytt, precis som samma trio gjort i avgörande lägen i VM i fjol och i OS i februari.

– Det var en bra match av vår kedja. Vi har försökt förbättra hela tiden och också bli effektivare framåt och i dag lyckades det, säger Anttila.

– Det var en fin ishockeykväll. Slovakien gjorde det svårt för oss, men vi hittade ett sätt att vinna.

"Det här är inte så allvarligt"

Snarare var det Marko Anttila som hittade ett sätt att vinna. Som så många gånger förr i Lejontröjan. Med 2+1 stod Anttila för en bättre poängskörd i en kvartsfinal i VM än han gjorde på sina 14 matcher med Ilves i ligaslutspelet.

Och vad det är som gör att Anttila så ofta lyckats i stora matcher med Finland är fortfarande något av ett mysterium.

– Jag har inte lyckats ge något fullständigt svar, bara att jag försöker få ut det bästa av mig när det verkligen behövs. Och njuta av läget. Jag sa det i första periodpausen åt laget också när det fanns nervositet och spänning i luften, att det här inte är så allvarligt.

I VM för tre år sedan blev kvartsfinalen startskottet för "Mörkös" osannolika väg till nationalhjälte. Nu är han på gång igen. I Bratislava 2019 gjorde han sedan enda målet i semifinalen mot Ryssland. Nu väntar USA på lördag i Tammerfors.

– Det blir en tuff och hård match. De spelar på samma sätt som Slovakien, fysiskt och med fart, säger Anttila.

Men innan det är dags för nästa nedsläpp ska Marko Anttila hinna fylla år. Fredag är hans 37:e födelsedag och då ska han firas av Lejontruppen.

– Jag hoppas det. Lindell och Selin hade födelsedag tidigare under VM och fick kaka. Månne inte jag också.

Diskussion om artikeln