En karriär som domare lockar inte på samma sätt som tidigare: "Pressen är jättehård"
Österbottens tingsrätt har nu betat av de mål som samlades på hög under coronapandemin, säger ledande lagman Daniel Allén. Men arbetsbördan vid domstolarna överlag gör att domaryrket inte lockar på samma sätt som tidigare.
Ledande lagman Daniel Allén och hans kolleger vid Österbottens tingsrätt har i viss mån orsak att pusta ut. Man har nu hunnit beta av de mål som samlades på hög under coronapandemin, då många rättegångar sköts upp.
- Början av pandemin var svår och vi hade en ganska stark inbromsning speciellt på brottmålssidan. Ifjol försökte vi återhämta oss från detta och det gick rätt så bra. Nu är läget under kontroll och vi har en statistik som är bättre än landets medeltal i de flesta kategorier, säger Allén.
Hög arbetstakt och höga krav
Allén säger att personalen klarat de senaste årens arbetsbörda bra, till och med strålande. Det finns en stark sammanhållning bland personalen, säger han.
- Men å andra sidan är arbetstakten och kraven höga. Det finns risk för utbrändhet och vissa av våra anställda har varit väldigt hårt pressade. Vi har också sökt hjälp av arbetshälsovården för det här. Man kan säga att människor trivs här men att de inte alltid riktigt orkar med takten.
Allén säger att man haft en del problem med domarsituationen speciellt på brottmålssidan.
- Brottmålen har blivit väldigt komplicerade och pressen är jättehård. Gör man till exempel en felbedömning och någon hamnar i fängelse utan grund blir det tjänsteåtal. Domarna har märkt att det inte är hemskt lätt att jobba på brottmålssidan, men många är ändå fascinerade av brott och det är brottmålen vi är kända för.
Problem på åklagarsidan påverkar
Enligt Allén finns det också problem på åklagarsidan som påverkar tingsrättens arbete.
- Vi är väldigt beroende av åklagarna när det gäller brottmålen men vi har svårt att få det att löpa som önskat på åklagarsidan.
En del av problemen hos åklagarmyndigheten beror enligt Allén på att det sedan några år tillbaka inte längre finns en chef i Vasa utan chefen för Västra Finlands åklagardistrikt sitter i Tammerfors.
- Jag tycker att resurseringen har varit för snål i Vasa när det gäller åklagarsidan, och man har blivit tvungen att klara sig med tillfälliga krafter. Då blir det som det blir, och vi märker av det på tingsrätten.
6 000 - 7000 euro i månadslön
Daniel Allén säger att domaryrket nog fortsättningsvis anses vara ett hedervärt yrke, men att arbetstakten numera anses vara lika hård som inom den privata sektorn och lönenivån är mycket lägre.
- I synnerhet för svensk- och tvåspråkiga jurister finns det så stora möjligheter. Det finns Helsingfors, Sverige, Europa. Som jurist i den privata sektorn kan man småningom bli miljonär. Här kommer man kanske upp i 6 000 - 7 000 euro i månadslön. Då blir det lätt så att vi har svårt att locka till oss dem som vill göra karriär.
Auskulteringen upplevs som problematisk
Saska Heiskanen studerar vid Helsingfors universitets juristutbildning i Vasa och är ordförande för ämnesföreningen Justus. Han tror att det finns flera faktorer som påverkar blivande juristers intresse för en domarkarriär.
- Ett problem är systemet med auskultering, säger han.
För att bli domare måste man först auskultera vid en domstol, och så som systemet är uppbyggt idag kan man få en auskulteringsplats var som helst i landet.
- Man får en jättelåg lön och om man auskulterar i en annan stad måste man hyra en bostad där, så det är problematiskt.
"Lönen motsvarar inte arbetsmängden"
Ett annat problem är enligt Heiskanen att de flesta bara får en visstidsanställning i tingsrätten efter att de auskulterat. Det är en osäker tillvaro där lönen inte står i proportion till arbetsmängden, säger han.
- Juristförbundet har pratat mycket om att resurserna inom rättsväsendet inte är tillräckliga, så domarna måste jobba jättemycket. Inom privata sektorn jobbar man också jättemycket men där får man kompensation för det. På advokatbyråer kan kan tjäna nästan hur mycket som helst, speciellt i Helsingfors.
Att höja lönerna kunde vara ett sätt att höja intresset för en domarkarriär men ännu viktigare skulle det vara att öka resurseringen, säger Heiskanen.
- Det finns ett värde i att vara domare men just nu är det inte det mest attraktiva karriärvalet.
Ny ansökningsrunda krävdes för att få auskulteringsplats i Karleby tillsatt
Också Daniel Allén vid Österbottens tingsrätt säger att det nuvarande auskulteringssystemet inte fungerar.
- Det nya systemet som man byggt upp, som ska ge en absolut rättvisa mellan alla juriststuderande i hela landet, fungerar inte i praktiken, förutom i Helsingfors.
Österbottens tingsrätt har tre svenska auskulteringsplatser och två finska att dela ut varje år. I år fick man så många annulleringar bland ansökningarna till den svenskspråkiga platsen i Karleby att det till sist inte fanns någon kvar på listan.
- Nu är vi tvungna att göra en ny ansökningsrunda till höstens plats i Karleby.
Allén säger att det här beror på att auskulteringsplatserna delas ut tidigt, och att sökande från till exempel Åbo eller Helsingfors som tänkt komma till Österbotten för att auskultera kan befinna sig i en annan livssituation när auskulteringen närmar sig. De kan ha fått ett nytt jobb eller ska få barn, och är då tvungna att annullera sin plats.
Behöver folk som stannar i Österbotten
Enligt Allén är det också ett problem när det kommer många juriststuderande från Helsingfors för att auskultera i Österbotten, eftersom de sedan återvänder till sin hemstad.
- Vi kan inte bygga upp vår kommande domarkår via ett notariesystem som bygger på att man kommer hit och auskulterar från södra Finland och sedan försvinner härifrån. Men vi har vissa tecken på att det här håller på att ändras. Vi har människor som kommer hit och stannar här.
"Strålande yrke för den som är samhällsintresserad"
Trots att det finns utmaningar med domarsituationen anser Allén ändå att Österbottens tingsrätt lyckats ganska bra med att locka till sig personal, och vill inte överdriva problemen alltför mycket.
- För den som är samhällsintresserad och tycker om att argumentera är det här ett strålande yrke.
Allén säger att det krävs mer än bara ett intresse för juridik för att bli domare, även om juridiken är kärnan i det hela.
- Man måste kunna sin juridik och kunna argumentera och tänka i logiska följder. Men man måste också förstå sig på människors beteende för att vara en bra domare.
"Rättsstatens grundprinciper intresserar inte en notarie som med gråten i halsen skriver en dom" – personal vid domstolarna vittnar om allvarlig tidsbrist
Domareförbundets enkät ger dyster bild av landets domstolar.