Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enorm kritik mot polisen i Texas efter skolskjutningen – det tog nästan 90 minuter innan skytten dödades

Polisband vid skola i Texas.
Bildtext Många som stod nära skolan under loppet av attacken säger att polisen borde ha tagit sig in i skolan i Texas tidigare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gärningsmannen vid skolskjutningen i Texas, USA, tog sig obehindrat in i skolan och gick runt och tog livet av folk i en timme innan en insatsstyrka stormade skolan och tog livet av honom. "Hur kunde det ta så länge?" är frågan på mångas läppar just nu.

Klockan 11.28 på tisdagsförmiddagen steg den 18-årige skytten Salvador Ramos ut ur sin bil nära Texasskolan med ett AR-15-vapen i handen. Tolv minuter efter det var han inne i skolan och strax efter det inne i ett klassrum där han tog livet av 19 barn och två lärare.

Klockan 12.58 kom bekräftelsen via polisradio att Ramos har dödats och att insatsen var över.

Vad exakt som hände under dessa 90 minuter har väckt ilska bland de lokala invånarna – och bland amerikaner i hela landet. Många ifrågasätter polisens beteende och kräver en noggrann granskning över händelseförloppet.

Pappa till offer: "Polisen säger att de rusade in – vi såg inte det här"

När polisen på torsdagen höll presskonferens om skolskjutningen ignorerade frågor såsom "Hur kunde skytten inte stoppas tidigare?" och "Varför tog det så länge innan polisen var på plats?".

Polischefen Victor Escalon konstaterade enbart att de här frågorna kommer utredas och svar kommer senare.

Anhöriga till de som dödades i den brutala attacken tillhör dem som kräver en utredning och en förklaring av polisen.

– De säger att de rusade in. Vi såg inte det här, säger Javier Cazares som förlorade sin dotter Jacklyn i attacken. Han tog sig till skolan så snabbt han hörde om massakern.

Många undrar också varför skolans dörrar inte var låsta och hur det kommer sig att skytten inte möttes av något som helst motstånd då han tog sig in i skolan – exempelvis av någon säkerhetsansvarig i skolan.

Vittne: "Poliserna borde ha gått in tidigare – skytten var ensam och de var fler"

Texaspolisen konstaterar att gärningsmannen tog sig in i skolan klockan 11.40 på tisdagen. Polisen anlände till platsen efter 12 minuter.

Två poliser tog sig in i skolan, men tvingades ta skydd. De två poliserna beskrev situationen som "kaotisk". De poliser som anlände senare väntade en stund med att ta sig in i skolan.

En taktisk polisstyrka stormade skolan först klockan 12.45. Då inleddes skottlossning mellan polis och skytten. Strax före klockan 13 var han död.

Polischefen Victor Escalon säger att polisen väntade på ytterligare styrkor, förhandlare och taktiska styrkor innan de stormade skolan.

Polisen Victor Escalon klädd i hatt och polisuniform talar vid en mikrofon.
Bildtext Polischefen Victor Escalon mötte pressen och allmänheten på torsdagen, men lyckades inte ge alla svar som folket ville ha.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Många anhöriga som hade samlats utanför skolan kunde höras ropa "Gå in, gå in" till polisen strax efter att attacken hade inletts. En av dem som ropade var Juan Carranza.

– Poliserna borde ha gått in i skolan tidigare. De var fler än honom. Han var ensam, säger Carranza.

Escalon säger ändå att man började evakuera elever och lärare medan man var på plats utanför skolan och väntade på "backup".

"Ni måste gå in, ni måste göra ert jobb" – polisen väntade

Javier Cazares på plats utanför skolan säger att han såg fem poliser utanför skolan när han anlände till platsen. Han berättar att det dröjde 15 eller 20 minuter tills fler poliser med sköldar och annan utrustning anlände till platsen.

– Många av oss bråkade med polisen. Vi sa "Ni måste gå in dit. Ni måste göra ert jobb" och deras svar var "Vi kan inte göra vårt jobb för att ni lägger er i", säger Cazares.

Polisen säger att de officerare som slutligen tog sig in i byggnaden till en början hade problem med att öppna dörren till det klassrum som skytten befann sig i. Tid gick åt till att få en i skolpersonalen att öppna dörren med nyckel.

Polischefen Escalon säger att en majoritet av dem som dödades i attacken dödades "i ett tidigt skede". Skytten öppnade eld mot två personer vid en begravningsbyrå mitt emot skolan innan han rörde sig mot skolan.

Escalon fick under torsdagens presskonferens frågan om polisen i ett tidigare skede borde ha tagit sig in i skolan.

– Det är en svår fråga, svarade Escalon och tillade att den frågan bättre kan besvaras i takt med att utredningen fortsätter.

Motivet oklart – skytten hade inget straffregister

Många detaljer i fallet är fortfarande oklara. Bland annat motivet är oklart.

Skytten hade hoppat av skolan och hade inget straffregister. Han ska inte heller ha lidit av någon mental sjukdom eller störning.

Före attacken hade han på sociala medier skrivit att han ska "börja skjuta i en grundskola".

Åtminstone 17 personer skadades i massakern utöver de som dödades.

Källor: AP, AFP, Reuters