Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slutpläderingar i fallet Depp vs Heard – enligt experter har Depp gjort ett bättre fall, men juryn avgör nästa vecka

Bildcollage. Till vänster en bild av Johnny Depp, till höger Amber Heard.
Bildtext Amber Heard hade sista ordet av alla vittnen i fallet Depp vs Heard. Före det vittnade Depp. Nu väntar slutpläderingar innan juryn ska fatta ett beslut.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Den över sex veckor långa rättegången mellan ex-paret Johnny Depp och Amber Heard är inne på slutrakan. Under onsdag och torsdag hördes båda två på nytt. Depps team plockade poäng då de lyckades tillbakavisa en del vittnesuppgifter.

Slutpläderingar i fallet hålls under fredagen. Johnny Depp har stämt ex-frun Amber Heard för förtal för 50 miljoner amerikanska dollar och hon har stämt honom tillbaka för misshandel för 100 miljoner dollar.

Under slutpläderingarna för advokaterna från bägge sidor fram sina sista avgöranden för juryn som består av sju personer.

Fallet går över till juryn på fredagseftermiddagen. Överläggningarna fortsätter sedan på tisdag efter en långhelg i USA (Memorial Day).

Timtal av vittnesuppgifter – Kate Moss en av de mest omtalade

En rad olika vittnen har hörts under den långa rättegången – allt från läkare och psykologer till tidigare flickvänner, vänner, anställda och bekanta.

Ett av de mer uppmärksammade vittnena är modellen Kate Moss som var tillsammans med Johnny Depp på 90-talet. Hennes vittnesmål var kort, endast tre minuter, men hon nekade till att Depp varit våldsam i deras förhållande.

Heards försvarsteam och Heard själv hade lyft fram uppgifter om att Depp ska ha knuffat Moss ner för en trappa när de var tillsammans. Moss konstaterade att det här inte stämmer och att Depp aldrig slagit, knuffat eller annars varit våldsam mot henne.

Depps team lyckades under onsdagen och torsdagen också bevisa att både Heard och hennes vittnen stundvis ljugit under ed.

Juridiska experter som kommenterat rättegången har alla kommit till samma slutsats: Depp har fört fram stärkande bevis och har gjort ett bättre fall än Heard. Men sist och slutligen är det juryn som avgör vem som har rätt i fallet.

Viktiga ögonblick i rättegången

  • Johnny Depp har vittnat att han aldrig någonsin slagit Heard eller någon kvinna. Enligt Depp är det Heard som är förövaren. Han säger att hon varit våldsam och mobbat honom.

  • Det viktigaste beviset Depp presenterat är bilder på ett skadat finger. Enligt Depp orsakades skadan, som krävde operation, av att Heard kastade en vodkaflaska på honom.

  • Depps team har satsat mycket på att motbevisa tidigare vittnesuppgifter och försökt bevisa att Heard inte är rädd för honom – det här bland annat genom att berätta att Heard bajsat i hans säng och försökt håna honom efter bråk.

  • Amber Heard har vittnat att Depp under flera tillfällen blivit våldsam då han varit alkohol- eller drogpåverkad. Hon säger att han ofta var mycket avundsjuk och tog till våld på grund av det.

  • Det viktigaste beviset Heard har presenterat är bilder av ärr, rodnad och svullnader. Bilderna har ändå visat sig vara motstridiga – Depps team har sagt att de är editerade eftersom andra bilder från samma tidpunkt inte visar några skador.

  • Heards team har satsat mycket på att lyfta fram Depps tidigare drogberoende och alkoholanvändning. De har också visat textmeddelanden där Depp talat illa om Heard, bland annat kallat henne en "äcklig hora", och andra tillfällen där Depp smutskastat henne i offentligheten.

Heard: Jag får dödshot varje dag

Under rättegången har det spelats upp diverse videor och ljudinspelningar där ex-paret kan höras bråka. Också bilder av sår, blåmärken och rivmärken har presenterats. De flesta av bilderna föreställer Depp.

Heard har sagt att Depp blev fysiskt och sexuellt våldsam när han drack alkohol eller tog droger. Enligt Heard förvandlades han till ett monster då han var drog- eller alkoholpåverkad.

Amber Heard talar i vittnesbåset.
Bildtext Heard var den sista i vittnesbåset i torsdags.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt Heard har Depps mål varit att rikta global förnedring mot henne sedan de gjorde slut, vilket lett till att hon nu lider av panikattacker, mardrömmar och trauma.

– Jag blir trakasserad, förnedrad och hotad varje dag. Människor vill döda mig och de säger det varje dag. Jag får regelbundet hundratals dödshot, om inte dagligen, och tusentals sedan den här rättegången har inletts. Människor hånar mina vittnesuppgifter om det våld jag utsatts för, sa Heard under torsdagen.

Hatstormen mot Heard har varit enorm. Människor världen över har speciellt visat stort stöd för Depp, bland annat genom att använda hashtaggen #JusticeForJohnnyDepp, på svenska rättvisa åt Johnny Depp.

Många har riktat kritik mot Depp för att han inte satt stopp för hatet mot Heard.

Massvis av fans till Depp har samlats utanför rättssalen varje dag. En del har också fått lyssna på rättegången inne i salen. Stundvis har domaren Penney Azcarate bett fansen i salen lugna ner sig om de blivit för högljudda.

Johnny Depp i en bil vinkar till fans.
Bildtext Många av Johnny Depps fans har samlats utanför rätten. De hurrar och ropar för Depp.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Depp: Ingen människa är perfekt, men jag har aldrig riktat sexuellt eller fysiskt våld mot någon

Depp fortsätter hävda att han är oskyldig och att han aldrig slagit en kvinna. Under sitt sista vittnesmål sa han att det varit "obeskrivligt brutalt" att lyssna på Heards vittnesmål. Han säger att hennes anklagelser är främmande och bisarra.

– Ingen människa är perfekt – definitivt inte. Men jag har aldrig i hela mitt liv riktat sexuellt eller fysiskt våld mot någon, sa Depp.

Depp sa att han kände det nödvändigt att ta till juridiska åtgärder eftersom han under de senaste åren tvingats vara tyst och "bära bördan ensam".

Enligt Depp har Heards anklagelser mot honom orsakat stora skador mot hans karriär. Också Heard har sagt att Depps "hatkampanj" mot henne lett till att hon fått färre jobbmöjligheter.

En industriexpert estimerar att Heard förlorat mellan 45 och 50 miljoner dollar på grund av det här, medan summan för Depp är betydligt större.

Depp förlorade 22,5 miljoner enbart på en film – den sjätte upplagan av Pirates of the Caribbean som Disney satte på is efter Heards anklagelser mot honom. Depp fick också sparken från filmserien Fantastic Beasts.

Heard har vittnat att Depp bland annat försökt se till att hon ska få sparken från filmen Aquaman 2.

Källor: AFP, AP, Reuters