Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tingsrätten fann affärspartnern skyldig – livstids fängelse för mordet på Åbojuristen Ilpo Härmäläinen

Uppdaterad 27.05.2022 16:58.
Rättegång kring juristen Ilpo Härmäläinens försvinnande i Egentliga Finlands tingsrätt den 19.4.2022.
Bildtext Rättegången kring mordet på Ilpo Härmäläinen började i Egentliga Finlands tingsrätt redan i december i fjol. Bilden är från april i år.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Efter en lång rättegång har Egentliga Finlands tingsrätt gett sitt avgörande: juristen Ilpo Härmäläinen sköts till döds av sin affärspartner i augusti 1994. Mördaren döms till livstids fängelse.

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt 68-åriga Lasse Lehto till livstids fängelse för det närmare 28 år gamla mordet på juristen Ilpo Härmäläinen.

Den dömda mannen gjorde affärer med Härmäläinen vid tidpunkten för Härmäläinens försvinnande. Enligt tingsrätten sköt mannen Härmäläinen ombord på sin segelbåt för att dölja en bedrägerihärva som båda männen var insyltade i. Sedan ska mannen ha paketerat offrets kropp i plastsäckar och sänkt kroppen till bottnen av havsområdet Erstan utanför Åbo.

Tingsrättens uppfattning om händelseförloppet är därmed i enlighet med distriktsåklagare Niina Merivirtas åtalsbeskrivning. Merivirta säger att hon är nöjd med domen och berömmer särskilt det polisarbete som ledde till att åtal kunde väckas i ett nästan 28 år gammalt fall.

– Det är väldigt exceptionellt att det straffrättsliga ansvaret realiseras efter en så här lång tid, och att offret dessutom hittades. Rent rättshistoriskt är det här ett betydelsefullt fall, säger Merivirta.

Ilpo Härmäläinens kropp hittades på havsbottnen i Erstan i början av mars i år, det vill säga flera månader efter att rättegången börjat.

Niina Merivirta hoppas att tingsrättens dom uppmuntrar polisen till att återuppta utredningen även kring andra gamla olösta fall.

– Kanske det här motiverar till att rota i gamla fall och granska gammal bevisning med nya ögon.

Lång följetong i och utanför rättssalen

Domen i Egentliga Finlands tingsrätt avslutar ett kapitel i en lång följetong kring Ilpo Härmäläinens öde. Härmäläinen försvann i Åbo i augusti 1994 och i många år var det oklart vad som egentligen hände med honom. Härmäläinen hade precis blivit pappa till en pojke när han försvann.

I augusti i fjol meddelade Centralkriminalpolisen att man öppnat utredningen kring Härmäläinens försvinnande på nytt, och i november åtalade distriktsåklagare Merivirta en tidigare affärspartner till Härmäläinen för mord. Rättegången började i december, och den åtalade mannen nekade till åtalet.

Ursprungligen skulle tingsrätten ge sin dom tidigare under våren, men beslutet sköts fram eftersom polisen ville göra tilläggsutredningar i fallet.

Efter att Härmäläinen kropp hittades var det ostridigt att han fallit offer för brott, men den åtalade mannen höll fast vid att han inte begått brottet. Tingsrätten ansåg ändå att bevisningen pekade på att mannen är skyldig och att han inte kunde presentera ett trovärdigt alibi.

Rättegång kring juristen Ilpo Härmäläinens försvinnande i Egentliga Finlands tingsrätt den 19.4.2022.
Bildtext Försvarsadvokat Heikki Uotila (i förgrunden) säger att försvaret sannolikt överklagar tingsrättens dom till hovrätten. Bilden är från april.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Den dömda mannens försvarsadvokat Heikki Uotila säger att mannen är mycket besviken över tingsrättens dom. Domen har inte vunnit laga kraft och enligt Uotila är det sannolikt att försvaret överklagar domen till hovrätten.

– Min klient är inte beredd att acceptera tingsrättens avgörande, säger han.

Uotila säger att det är för tidigt att fastställa vilka delar i tingsrättens dom som försvaret särskilt skulle peka på i ett eventuellt överklagande till hovrätten.

Artikeln uppdaterad den 27.5.2022 klockan 16.58 med mer detaljer och kommentarer av åklagaren och försvaret.