Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankullabor oroar sig över löst springande hundar: "Det går aldrig att veta hur den andra hunden reagerar"

Uppdaterad 15.06.2022 20:27.
Hund i hundpark.
Bildtext Enligt ordningslagen ska hundar i tätorten hållas kopplade året om, men trots detta har många Grankullabor sett okopplade hundar i området.
Bild: Selma af Schultén / Yle

Okopplade hundar har lett till oro bland Grankullabor på sociala medier. När ska din hund vara kopplad och var får katten springa lös? Grankulla stads miljöchef svarar på våra frågor.

På sociala medier har det på senaste tiden förts diskussion om när och var hundar ska hållas kopplade. I en grupp för Grankullabor uttrycks oro för säkerheten och för häckande fåglar och smådjur.

Pirta Liljekvist som rastar sina hundar i Grankullas hundpark tycker inte om att hundar springer lösa. Liljekvist säger ändå att hon sett relativt få lösgående hundar.

– Jag tror inte att det här problemet är specifikt för just Grankulla, men enligt det jag läst på Facebook verkar det ändå vara ett någon slags problem med frigående hundar här.

Hundägare Ulla Hemming har inte heller sett många lösa hundar. Det är inte så bra att hålla sina hundar lösa, tycker Hemming, men anser att det är viktigt för hundar att också få vara fria.

– Det är ändå ett djur.

Kvinna med hund i koppel
Bildtext Ulla Hemming vill gärna hålla sin hund lös där det är möjligt.
Bild: Selma af Schultén / Yle

Extra viktigt att hålla hundarna kopplade under fåglarnas häckningstid

Fåglars häckningstid är i full gång, också smådjurens förökningstid sker under våren och därför ska hundar nu hållas kopplade. Anna-Lena Granlund-Blomfelt, miljöchef på Grankulla stad påminner om reglerna och lagarna gällande koppling.

– Häckningsperioden för fåglar och förökningstiden för små däggdjur pågår som intensivast för tillfället, och hundar kan helt enkelt störa de andra djuren.

För att trygga en lugn fortplantningsperiod ska hundar från och med 1.3 fram till 19.8 hållas kopplade, påminner Finska Kennelklubben. Jaktlagen som kräver koppling från mars till augusti gäller runtom hela landet, också i glesbygden. I Grankulla är det ändå ordningslagen som gäller eftersom lagen förpliktar hundägare att på tätorter hålla sina hundar kopplade året om.

Hundar behöver inte alltid hållas kopplade, utan de får hållas fria på gården, i trädgården eller på andra omgärdade områden. Skyldigheten att hålla hundarna kopplade gäller ändå inte alla hundar, till exempel tjänstehundar, valpar yngre än fem månader och polishundar. De får hållas okopplade, men måste övervakas.

Nyfiken hund i hundpark.
Bildtext Förutom okopplade hundar har grankullabor på sociala medier oroat sej för bortsprungna husdjur.
Bild: Selma af Schultén / Yle

Granlund-Blomfelt påminner också om att andra husdjur ska övervakas om de går fritt.

– En katt får inte heller gå in på andras gårdar eller på lekplatser och göra sina bestyr. Om något händer med djuret är ansvaret ägarens.

Möten med okopplade hundar leder till problem

Grankullabo och hundägare Karl Tigerstedt tycker inte om situationerna där en okopplad hund träffar en kopplad.

– Det är omöjligt att veta hur den andra hunden reagerar och det leder ofta till bråk mellan hundarna, säger Tigerstedt.

Grankullabornas oro över lösgående hundar gäller både smådjur, men också säkerhet. Granlund-Blomfelt vill påminna om att den egna hunden inte alltid uppfattas likadant av andra personer.

– Även om din hund är jättesnäll, finns det också människor som är rädda för hundar, säger Granlund-Blomfelt.

Diskussion om artikeln