Radiosportens expert förvånad över att succétränaren tar över Tre Kronor: "Jag trodde att han ville göra något annat – att vara svensk förbundskapten är inte det hetaste jobbet"
I Slaget efter tolv diskuterade Yle Sportens Mattias Simonsen ishockey-VM tillsammans med Tomi Kallio, Per Svartvadet och Niclas Lönnqvist. Mycket av snacket handlade om Finland och Sverige.
Det var en samstämmig kör som lyfte upp Finland som största vinnarkandidat.
– För första och kanske sista gången är jag överens med Tomi Kallio, säger Per Svartvadet.
– Finland ser imponerande ut och jag har dem som guldfavorit.

Kan Lejonen ta guld i hockey-VM?
Svartvadet, som representerade Sverige i VM 1997, är expertkommentator för Radiosporten och var klubbkamrat med Tomi Kallio i NHL-klubben Atlanta under tre säsonger i början av 2000-talet.
Tomi Kallio, med nio VM-turneringar i bagaget, hyllar chefstränaren Jukka Jalonen.
– Jukka har varit väldigt bra på att utveckla sig själv. Han försöker hitta nya vägar hela tiden. Han försöker lära sig mer om hockey, vad hockey är om ett, två eller fem år.
– Jag tror och vet att han har blivit en starkare ledare under sina år med Finland, säger Kallio.
"Är läktarna tomma kan man snacka om för dyra biljettpris"
Under samtalet diskuterades även pressen på Finland och stämningen i Tammerfors innan snacket gick in på biljettpris.
Niclas Lönnqvist, journalist på Hufvudstadsbladet och svenskspråkig tv-kommentator för MTV och CMore, tycker att de saftiga biljettprisen är motiverade.
– Finlands varje match är slutsåld. 7 000 biljetter har sålts via lottning och 4 500 till företag. Då har förbundet gjort någonting rätt. Om läktarna gapar tomma kan man börja snacka om för höga biljettpris. Efterfrågan styr, säger Lönnqvist.
Även Kallio har viss förståelse för att det kostar att se VM på hemmaplan. VM förväntas ge 5–10 miljoner euro till förbundet.
– Vart tionde år kommer VM till Finland. I den bemärkelsen är biljetterna rätt prissatta. Pengarna är viktiga för förbundet som ger dem vidare till klubbarna, säger Kallio och får medhåll av Svartvadet.
– Marknaden styr, säger svensken som var klubbchef för Modo fram till december 2016.
– Är det slutsålt ligger biljettpriserna på rätt nivå. Men det gäller att få rätt typ av supportrar som skriker och hejar fram sitt lag.
"Sverige har mycket att lära av Finland"
Sveriges kollaps i kvartsfinalen mot Kanada var också på tapeten. Johan Garpenlöv har fått svidande kritik för sin tid som förbundskapten.
– Hans tid har varit tung, säger Lönnqvist.
– Han går till historien med ett facit som är noll, men han är visst populär bland spelarna. Han gjorde helt rätt i att vänta på tillgängliga spelare från NHL.
Svartvadet ger även förbundet en känga.
– Sverige har inte hockeyintresserade människor högst upp i ledningen. Man har tappat på juniorsidan, på damsidan, på herrsidan till Finland. Sverige har mycket att lära av Finland och mycket att ta tag i, säger Svartvadet.
Kallio har spelat i Sverige i 13 år och har svårt att känna igen Tre Kronor.
– Sverige har tappat sin identitet. Jag vet inte riktigt vad Sverige är, säger Kallio.
– Nu var det en bra period, sedan något helt annat och i tredje något helt annat. Förr var Sverige bra taktiskt sett, säger Kallio.
Sverige byter förbundskapten
Nu tar Växjös tränare Sam Hallam över Tre Kronor. Kallio hade Hallam som tränare under sina tre sista säsonger i Sverige.
– Det är en bra rekrytering. Han är bra taktiskt, klok och får till en bra gruppdynamik. Jag tror mycket på Hallam, jag tror att Sverige är mycket bättre nästa år, säger Kallio.
Hallam, som är 42 år gammal, har vunnit tre SM-guld på tio säsonger.
– Han kan inte ändra på allt inom svensk hockey, säger Svartvadet som tycker att Hallam är rätt val.
– Jag är förvånad över att förbundet lyckades knyta till sig honom, han har bra resultat i SHL. Jag trodde att han ville göra något annat. Det är inte det hetaste jobbet att vara förbundskapten om man är tränare i Sverige.