Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bittert i Slovakien efter VM-kvarten: "Finland förstör hockeyn med sitt spel" – syrlig Jukka Jalonen: "Tänker de så vinner de aldrig något"

Från 2022
Finland jublar efter mål i VM.
Bildtext Finland, med fjärdekedjan i spetsen, fick sista ordet i VM-kvartsfinalen mot Slovakien.
Bild: All Over Press

Jukka Jalonen fick försvara taktiken efter slovakiskta utspel. Det gjorde han med giftighet i rösten. "Om man inte fattar vad ishockey går ut på kommer man inte att vinna någon match", säger Jalonen.

Uttåget i ishockey-VM kändes i det slovakiska landslaget.

Slovakiens assisterande GM Oto Hascak skred inte med orden då han uttalade sig efter Finlands 4–2-seger. Lejonen spelar en defensiv, destruktiv ishockey och Hascak säger sig vara skamsen å Finlands vägnar.

– Finland har elva spelare med NHL-rutin, men tränarstaben låter inte dem spela hockey. De förstör hockeyn med sin spelstil. De bara låg på försvar och väntade på motståndarens misstag, sa Hascak till en slovakisk sajt – något som Ilta-Sanomat hade snappat upp.

Replik Jukka Jalonen, mannen bakom den här påstådda defensivtaktiken:

– Kanske vi förstörde deras spel, säger Finlands förbundskapten enligt STT.

– Vi har lagt upp den här taktiken: När vi har pucken anfaller vi med fem spelare och när motståndaren har pucken försvarar vi med fem spelare.

"Kommer aldrig att vinna något"

Då åtta VM-matcher är spelade har Lejonen hållit nollan i hälften av dem. Totalt sex insläppta mål i turneringen är Finlands urstarka saldo.

– Jag kan begripa att det känns oerhört tungt att det är svårt att skapa chanser mot oss. Men det är ju försvarsspelets avsikt, att vara lite elak, säger Jalonen.

Jukka Jalonen blir intervjuad.
Bildtext Jukka Jalonen hade inte mycket till övers för Slovakiens kritik.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

– Om man inte fattar vad ishockey går ut på kommer man inte att vinna någon match. Det finns två faser, försvar och anfall. Om ena laget gillar att anfalla, lönar det sig att störa för den andra. Vi är rätt bra på den fronten.

– Om Slovakien har det här tankesättet kommer de aldrig att vinna någonting.

I det här skedet ska man väl dessutom påpeka att Finland vann skottstatistiken mot Slovakien med 25–21.

Vatanen är tillbaka i semin

Den annars rätt kortfattade Jalonen gav långa, utbroderade svar under mellandagen inför semifinalen mot USA.

Förbundskaptenen anser inte att Finland har någon fördel av rutin från många semifinaler eller bättre spelare för ett VM – USA:s lag är rätt ungt.

– Jag skulle inte ens få för mig att tänka den tanken. Borde jag alltså säga till mina spelare att vi har mer rutin och att vi har en fördel tack vare det? De skulle ju skratta åt mig.

– Vi kommer att syna deras spel, men vi håller oss till vårt. Jag har ingen aning om hur gamla deras spelare är, det intresserar inte mig över huvud taget. Någon orutinerad kan göra ett hattrick.

Fredagens träning gav också ett positivt besked inför semifinalen. Backen Sami Vatanen har missat de två senaste matcherna på grund av sjukdom, men nu är han redo för spel. Vatanen tränade med laget under fredagen.

Finlands semifinal mot USA startar klockan 14.20 på lördag.