Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första konferensfinalen på 20 år för Colorado – dramatiskt avgörande då doldisen Darren Helm satte segermålet med bara sekunder kvar att spela: "Just det gör ishockey så fantastiskt"

Från 2022
Uppdaterad 28.05.2022 07:54.
Colorado Avalanche rynnisti jatkoon viime sekuntien maalilla - Spela upp på Arenan

Colorado var det bästa laget i väst i grundserien och nu är laget framme i konferensfinal. Laget hämtade upp ett underläge mot St. Louis och avgjorde då 5,6 sekunder återstod att spela. Vi hade tålamod och fick utdelning, säger Gabriel Landeskog.

Våren 2002 spelade Colorado Avalanche i konferensfinal i väst och 20 år senare är man där igen. Laget slog ut St. Louis Blues då man vann den sjätte matchen med 3–2.

– Det är en stor lättnad att gå vidare. Vi är exalterade över det som väntar och vi har mycket kvar att ge. Det här var en bra serie, säger Colorados lagkapten Gabriel Landeskog.

St. Louis som var piskat att vinna gjorde det mesta rätt och tog ledningen med både 1–0 och 2–1 innan halva matchen var spelad. Niko Mikkola fick en passningspoäng då Justin Faulk gav St. Luis ledningen i slutet av första perioden.

Ville Husso gjorde flera viktiga räddningar och St. Louis hade sin 2–1-ledning till mitten av den sista perioden, men då kvitterade J.T. Compher. I powerplay hittade anfallaren en lucka ovanför Hussos plockhandske och nätade för andra gången i matchen.

Oväntad matchvinnare

2–2 stod sig sedan och det började lukta förlängning, men då endast 5,6 sekunder återstod att spela dunkade Darren Helm in målet som skickade Colorado vidare och St. Louis på sommarlov.

Helm drar sällan till sig de stora rubrikerna och nu gjorde han sitt första slutspelsmål på sex år.

– Det är inte alltid samma killar som avgör och just det gör ishockey så fantastiskt. Vi har spelare från tredje och fjärde kedjan som kliver fram och det gör ett bra lag, säger Landeskog.

Ville Husso gjorde 36 räddningar för St. Louis men det räckte alltså inte den här gången.

– Husso var väldigt bra. Vi sköt mycket men vi hade tålamod och fick utdelning, säger Landeskog.

Colorado Avalanche kommer nu att möta Edmonton Oilers i konferensfinalerna som startar under natten till onsdag.

Resultat:

St. Louis – Colorado 2–3
STL: Niko Mikkola 0+1, +/-0, 18.27
STL: Ville Husso 36/39 räddningar
COL: Artturi Lehkonen 0+0, -1, 15.06
COL: Mikko Rantanen 0+0, +/-0, 20.53

Colorado vidare efter 4–2 i matcher

Bildkälla: Viaplay

Diskussion om artikeln