Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omikron fick dödstalen att stiga rejält: De flesta coronadödsfall i Finland har orsakats av variant som inte är lika farlig som de andra

Två skötare i skyddsdräkter förflyttar en apparat på sjukhus.
Bildtext Hälften av sjukhuspatienterna har under våren vårdats för covid-19, hälften vårdas för något annat men har coronavirussmitta.
Bild: Päivi Köngäs / Yle

I år har coronavirusepidemin fört smittade personer till sjukhus och i graven på ett helt annat sätt än 2020 och 2021, visar data från Institutet för hälsa och välfärd som nyhetsbyrån STT har analyserat.

Omikronvarianten befanns vara mindre farlig för majoriteten av människorna men har ändå orsakat de flesta coronarelaterade dödsfallen i vårt land, visar uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd THL.

Nyhetsbyrån STT har tittat på hälsomyndighetens data från början av april 2020 fram till början av maj 2022.

Dödsfallen ökade markant vid årsskiftet. I november-december 2021 dog 44-57 coronapositiva personer i veckan, men i januari var siffran plötsligt uppe i 112-141 coronapatienter i veckan.

När läget var som värst vecka 12 i mars avled 248 personer med coronavirussmitta. Under vårens lopp har siffran gått ner kännbart igen.

"Den främsta orsaken (till att dödsfallen ökade) var att virusets snabba spridning bland de äldsta", säger THL:s överläkare Tuija Leino.

THL: BA.2 smittar lätt även bland vaccinerade

Överläkare Leino säger att omikronvarianten BA.2, som cirkulerade runt i befolkningen under vintern och våren smittar mycket lätt och varianten smittar vidare även från en vaccinerad person till en annan.

"Därför är det mycket svårt att förhindra virusets spridning på exempelvis äldreboenden även om de anhöriga, vårdarna och de boende har vaccinerats, och trots munskydd och alla hygienåtgärder", säger Leino.

Hälften av alla dödsfall inom fem månader

Av samtliga kända omkring 4 400 coronarelaterade dödsfall i Finland har drygt 2 600 rapporterats under år 2022, alltså inom cirka fem månader.

Den stora dödsiffran bör enligt överläkaren ändå relateras till de exceptionellt höga smittsiffrorna.

Enligt THL-överläkaren har risken för att dö i covid-19 efter konstaterad smitta varit lägre än med omikronvarianten än med tidigare varianter, även bland de äldsta.

Leino påpekar att THL:s sätt att registrera dödsfall också inverkat på de höga dödssiffrorna. THL bokför alla dödsfall som inträffar inom 30 dygn efter konstaterad coronavirussmitta såsom coronarelaterade dödsfall.

"Men exempelvis inom specialsjukvården är omkring hälften av alla patienter på sjukhus med covid-19, inte på grund av covid-19. Det är ett helt förändrat läge", säger Leino.

Källa STT