Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ordnas stora fester igen: "Det börjar vara så som det var förr i världen"

Från 2022
En man i vit t-skjorta och vit bagarhatt håller i en gräddtårta med bär på toppen.
Bildtext På Andreas Knips hembageri jobbar de dygnet runt för att få allt klart till lördagens examensfester.
Bild: Isabella Lindell / Yle

På blomaffären, bageriet och cateringföretaget förbereder man sig för lördagens studentfester och det verkar som att firandet ser ut ungefär likadant som för tre år sen, före coronapandemin. Nu ordnas det stora kalas igen.

Mikael Nabb är delägare till restaurang Kesmo i Vasa, de erbjuder också catering till privata fester och inför våravslutningarna är de fullbokade.

– Vi är i princip fullbokade. Man måste alltid lämna lite extra ifall någon har riktigt panik så brukar vi fixa det, oftast, säger Nabb.

Just nu är det studentfester som Nabb levererar maten till. Han berättar att senare i sommar blir det många bröllop.

– Alla ska ju gifta sig sommartid, säger Nabb.

En man i jeans, vit skjorta, randigt förkläde och svart keps står bredvid en svart grillugn med hjul som han själv designat.
Bildtext Mikael Nabb vid Kesmo restaurang i Stenhaga i Vasa.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Enligt Nabb beställer folk nu lika mycket catering som man gjorde före coronapandemin.

– Det börjar nästan vara tillbaka på samma nivå. Det har varit ganska lugnt i två år och nu exploderar det istället och alla vill ordna fest samtidigt. Så vissa specifika helger är riktigt överbokade och sen lugnar det ner sig i mitten av sommaren, då är det mera bröllop, säger Nabb.

Festerna har vuxit

Nabb berättar att de i fjol hade någon enstaka liten fest. Nu ordnar folk större fester.

– Förr var de mellan tio och 15 personer och då är det knappt lönsamt för oss att göra det, men vi måste göra dem för att ha något att göra. Nu är det igen oftast mellan 50 och 60 personer, säger Nabb.

Till studentfesterna brukar Nabb servera små snittar med olika fyllningar, sallad i små glas, kallskuret och inte varm mat.

Rosorna är beställda

Ellinor Lundström på Nigellas blommor och presenter berättar att veckan före vårfesterna brukar vara hektisk.

– Jag har beställt alla blommor för några veckor sen. Vattenbehållare till alla rosorna ska förberedas och alla tillbehör, guldband och plastfickor. Så hoppas jag på mycket beställningar, säger Lundström.

En kvinna i blommig klänning håller i ett tjugotal vita och röda rosor. Hon ler mot kameran och i bakgrunden ser man många olika blommor i rosa och lila.
Bildtext Ellinor Lundström vid Nigellas blommor och presenter i Kvevlax.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Lundström berättar att hon i år har beställt in lika mycket blommor som hon beställde våren 2019.

– De här två åren kan man ju inte räkna med på grund av coronapandemin och nu verkar det som om alla ska sina fester då de äntligen får ha fester och fira. Jag hoppas jag får sålt alla mina rosor som jag har köpt in, säger Lundström.

Princesstårtan är en klassiker

Andreas Knip på Andreas Knips hembageri berättar att försäljningen har kommit igång igen efter de två senaste åren.

– Det är större kalas, nu är det de som har 60 personers examensfester och kanske upp mot 100 personer kalas också. Det märks att det är lite annorlunda, det börjar vara så som det var förr i världen, säger Knip.

Knip berättar att till studentfesterna vill många ha vita prinsesstårtor som ser ut som en studentmössa.

– Helt vanliga jordgubbstårtor och hallontårtor är populära, kanske en cheesecake. Smörgåstårtorna har varit lite populärare i år. Vissa år har folk inte beställt så mycket smörgåstårtor, men i är är det aningen mera av dem, säger Knip.

Knip berättar att småbröden har minskat i popularitet de senaste åren och salta petit-chouer beställs heller inte så ofta.

På måndag gör Knip beställningarna för alla råvaror som behövs i slutet av veckan.

– Natten mot lördag jobbar hela personalen nattskiftet plus en del extra inhoppare. Det är ganska stor ruljangs här det sista dygnet inför studentkalasen, säger Knip.