Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Miro Heiskanen visade sin klass då Finland fixade finalplats, men vingklippt USA gav skrämselhicka

Från 2022
Finländsk hockeyspelare med puck.
Bildtext Miro Heiskanen var i en klass för sig i semifinalen.
Bild: Tomi Hänninen

Finland är klart för VM-final. Igen. Logiskt med tanke på hur Finland har spelat i turneringen. Semifinalinsatsen var i det stora hela gedigen men andra halvan av tredje perioden kunde ha skötts bättre, skriver Yle Sportens Chriso Vuojärvi.

Helhetsintrycket: Slutet gott, allting gott

Först och främst: Finland var det bättre laget. Från och med slutet av första perioden hade Lejonen läget under kontroll. Fram till de sista sju-åtta minuterna.

Då blev hemmalaget alltför passivt och USA var inte långtifrån att göra samma sak som Kanada i kvarten mot Sverige.

Matchinledningen förtjänar också lite kritik. För andra matchen i rad var Lejonen fortfarande i startblocken då motståndarna rivstartade. Otippat. Den detaljen bör fungera bättre i finalen i morgon.

Men i det stora hela var det en gedigen insats av Finland. Lejonen gjorde i praktiken två mål i powerplay, man är fortfarande hundraprocentigt i numerärt underläge i turneringen och det strukturerade försvarsspelet ledde till att USA hade svårt att skapa målchanser under merparten av matchen.

Och i motsats till VM i fjol så har Lejonen en världsstjärna i Miro Heiskanen. Dallas-stjärnan gjorde en fantastisk match.

Finländsk publik jublar.
Bildtext Lejonfansen har njutit av hemmaturneringen.
Bild: Tomi Hänninen

I Jukka Jalonens ritningar är det defensiven som är första prioritet. Slovaker må tycka att det är trist, men det ger resultat.

Jag vågar påstå att publiken i Tammerforsarenan och omkring två miljoner finländska tv-tittare per match inte har tyckt att det har varit tråkigt att följa Lejonens spel i hemma-VM. Tvärtom. Lejonen är mer folkkära än någonsin förr.

Avgörandet: USA:s backar överbelastade

USA kom till matchen med bara fyra backar och det var en avgörande skillnad. Finland sög musten ur de amerikanska försvarspjäserna genom långa anfall i andra perioden.

Det var nästan så man tyckte synd om Sam Lafferty. Chicago-forwarden extraknäckte som back men han var inte bekväm i den rollen. Hans instinkter var inte på tillräcklig nivå och exempelvis Heiskanen höll stundvis lekstuga med honom.

Snackisen: Unik chans för Filppula

Valtteri Filppula kan skriva finländsk ishockeyhistoria. Filppula kan bli den första finländaren som går in i trippelguldklubben som består av 29 spelare som vunnit Stanley Cup, OS och VM.

Filppula blir första finländare i klubben om Lejonen vinner VM-guld i morgon.

Frågetecknet: Andra linan

På tal om Valtteri Filppula. Hans kedja var den enda som regelbundet var illa ute i matchen.

Linan med Toni Rajala, Jere Sallinen och Filppula var Finlands sämsta lagdel i semifinalen.

Lejonkungarna: Superstjärnan levererade

Tre stjärnor: Miro Heiskanen

Efter kvartsfinalen skrev Toffe Herberts att Miro Heiskanen inte nådde upp till sin egen nivå. I semifinalen var Heiskanen på en högre nivå än alla andra på isen. Han gjorde stundvis precis vad han ville på isen. Vilken lirare.

Två stjärnor: Sakari Manninen

Är Sakari Manninen Finlands mest underskattade spelare? Han är åtminstone en av de mest anonyma i Lejontruppen. Manninen kan sannolikt gå omkring på gator utan att bli igenkänd av breda massorna. Men han är en av de viktigaste kuggarna i Jukka Jalonens lagbygge.

Ett tips till alla sportchefer i ishockey-Europa: Sakari Manninen är fri agent. Värva honom! Det går rykten om att Manninen förhandlar med både Ilves och Tappara, men han känns för bra för den finska ligan.

En stjärna: Sami Vatanen

En stark comeback av Vatanen efter att han hade missat de två senaste matcherna. Ett mål och en assist och +2 i plusminus säger det mesta.

Finländska hockeyspelare jublar.
Bildtext Finlands offensiva backar var på hugget.
Bild: Tomi Hänninen

Fortsättningen: Ny final med liten fördel för Lejonen

Finland har dragit stor nytta av att få lägga upp matchprogrammet så optimalt som möjligt. Samtidigt som Lejonen redan återhämtar sig från semifinaldrabbningen gör Kanada och Tjeckien upp om den andra finalplatsen.

I fjol i Riga spelade Finland i den senare semifinalen och förlorade dagen efter mot Kanada. I Slovakien 2019 spelade Finland i den tidigare semifinalen och vann guld. '

Samplet är förstås litet men finländska hockevänner utgår från att en längre vila inför finalen har åtminstone en viss betydelse.

Diskussion om artikeln