Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krock mellan toppstallen avslutade Monacos kval – Leclerc etta på hemmaplan, Bottas blek: "Trodde man skulle vara snabbare"

Uppdaterad 28.05.2022 20:20.
Carlos Sainz Ferrari lyfts bort från Monacos bana.
Bildtext Kvalets näst snabbaste bil, Carlos Sainz Ferrari, fick lyftas bort från banan.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Utkörningar av Sergio Perez och Carlos Sainz satte punkt för Monacos F1-kval. Det ledde till att Charles Leclerc åter fick fira pole position på hemmaplan – Valtteri Bottas har i sin tur en motig helg på gång.

Precis som i fjol var Charles Leclerc snabbast i F1-kvalet på hemmagatorna i Monaco.

Och precis som i fjol var det bilskrot på banan då kvalet slutade. Förra gången var det monegasken själv som drämde bilen i väggen, i år var det toppkonkurrenternas tur.

Leclerc hade grepp om pole position när Red Bulls Sergio Perez halkade in i vallen före tunneln under sista varvet. Precis bakom honom körde Ferrraris Carlos Sainz, som inte hann reagera och körde in i Perez.

Bakom duon höll Leclerc dessutom på att slå till med en supertid.

– Det är så speciellt och jag är otroligt glad. Helgen har gått som den ska och det sista varvet före röda flaggan var riktigt, riktigt bra, bedömer Leclerc.

Slutdramat betydde att Sainz gör stallkamraten sällskap i främsta raden i morgon. Perez får ruta tre, medan Max Verstappen tvingas nöja sig med fjärde startposition.

– Jag såg gula flaggan precis före kurvan och bromsade så gott jag kunde. Det är synd att kvalet här avbryts för andra året i rad. Jag kände mig snabb, men nu kan man inte veta hur långt jag kunde ha nått, kommenterar Sainz som ville utmana om tätplatsen.

Bottas tolva

Valtteri Bottas har en positiv vår bakom sig i nya stallet och efter förra veckans sjätteplats i Barcelona andades finländaren optimism inför tävlingshelgen i Monaco.

Bottas ville inte utesluta att till och med en pallplats är möjlig för honom på stadsbanan.

Men efter kvalet är det inte mycket som talar för en återkomst till prispallen. Finländaren följde upp tunga träningsfredagen med en sval kvaldag.

Valtteri Bottas kör framför depån.
Bildtext Valtteri Bottas har haft en tuff helg i Monaco så här långt.
Bild: XPB Images

Alfa Romeo-föraren fick slita rejält för att ta sig vidare från den första sessionen och gick vidare som siste förare.

Till slut var det aldrig riktigt nära att det skulle bli Q3 för honom. Bottas landade på tolfte plats i Q2 och tangerade därmed årets sämsta kvalresultat från Melbourne.

– Det var inte egentliga problem några med blen. Vi fick den att fungera bra, men farten fanns inte riktigt där. Det finns ingen enskild orsak till det, funderar Bottas i Viaplays intervju.

Inga lovande takter med tanke på att banan inte är den lättaste för omkörningar. En faktor som kan ruska om i fältet på söndagen är dock regnvädret som eventuellt väntas dra in över staden – något som Bottas önskar.

– Jag hade trott att man skulle vara snabbare här, men tydligen passar inte bilen så bra för Monaco ändå.

Resultat, kval

1) Charles Leclerc Ferrari 1.11,376
2) Carlos Sainz Ferrari +0,225
3) Sergio Perez Red Bull +0,253
4) Max Verstappen Red Bull +0,290
5) Lando Norris McLaren +0,473
6) George Russell +0,736
7) Fernando Alonso Alpine +0,871
8) Lewis Hamilton Mercedes +1,184
9) Sebastian Vettel Aston Martin +1,356
10) Esteban Ocon Alpine +1,671
...
12) Valtteri Bottas Alfa Romeo

Diskussion om artikeln