Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny final mellan Lejonen och Lönnlöven väntar – tjeckiska stjärnorna satt utvisade då Kanada ryckte: "Alla i laget bidrog"

Från 2022
Kanada gör mål mot Tjeckient.
Bildtext Kanada körde över Tjeckien.
Bild: Tomi Hänninen

Inget snack om saken i andra semifinalen – Kanada var klasser bättre än Kari Jalonens tjeckiska lag. Efter den kanadensiska stormvarningen väntar tredje raka VM-finalen mellan Lejonen och Lönnlöven.

Tjeckien har väntat på VM-finalspel länge. Kari Jalonen var den rutinerade kuggen i båset som skulle ta laget till första finalen sedan 2010, med stjärnor som David Pastrnak i truppen.

Men i semifinalen tog det totalstopp. Pastrnak var lika blek som lagkamraterna då Kanada knep finalplatsen komfortabelt.

Efter 1–1 i första perioden kom rycket i mittenakten. Kanadas ledningsmål kom då just Pastrnak satt utvisad efter att ha ilsknat till på en motståndare, målskytt Adam Lowry.

David Pastrnak trycker ned Pierre-Luc Dubois.
Bildtext En karakteriserande sekvens i Tjeckiens svaga semifinal. En frustrerad David Pastrnak svarade på Pierre-Luc Dubois tackling med att trycka ned kanadensaren, och bli utvisad.
Bild: Tomi Hänninen

Det blev tre Lönnlövsmål på 3 minuter och 19 sekunder – Matt Barzals 4–1 kom då en annan ledande tjeckisk spelare, David Krejci, förpassats till utvisningsbåset.

– Alla i laget birdog i dag. Det gör allt lättare, kommenterar backen Damon Severson för C More.

Sjätte finalen mot Finland

Den kanadensiska överkörningen i period två fick luften att gå ur Tjeckien. I sista perioden utökades ledningen med ett par kosmetiska kassar, samtidigt som Pastrnak brände en straff.

– I första perioden var det öppet spel, i andra tog vi över och i sista punkterade vi matchen, summerar Pierre-Luc Dubois.

Efter den självförtroendehöjande semifinalen väntar åter en final mot Finland för Lönnlöven. En repris från fjolåret då det blev kanadensiskt guld – men också en repris från 2019 då guldet var finländskt.

VM-finalhistorien mellan Kanada och Finland

För Tjeckien innebär morgondagen en chans att bryta en medaljlös svit i VM sedan 2012. Bronsmatchen mot USA startar klockan 15.20.

Därefter försöker Kanada upprepa guldsuccén från i fjol. VM-finalen mot hemmanationen Finland börjar 20.20.

Resultat

Kanada – Tjeckien 6–1 (1–1, 3–0, 2–0)

7.07 David Krejci (Roman Cervenka, Filip Hronek) 0–1 PP
19.27 Dylan Cozens (Pierre-Luc Dubois) 1–1
27.33 Adam Lowry (Kent Johnson, Thomas Chabot) 2–1 PP
28.54 Johnson (Dawson Mercer) 3–1
30.52 Matt Barzal (Cozens, Drake Batherson) 4–1 PP
43.56 Cole Sillinger (Josh Anderson) 5–1
52.50 Cozens (Batherson, Zach Whitecloud) 6–1

Målvakter:

Chris Driedger CAN 9+8+8=25
Karel Vejmelka CZE 10+13+6=29

Diskussion om artikeln