Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstag i hanteringen av skolskjutningen i Texas granskas

Blommor och kors till minne av offren för skolmassakern i Uvalde i Texas den 24 maj 2022.
Bildtext Blommor och kors till minne av offren för skolmassakern i Uvalde i Texas den 24 maj 2022.
Bild: LEHTIKUVA / AFP

Utredare i Texas granskar orsakerna till avgörande misstag i hanteringen av skolskjutningen i Uvalde den 24 maj. Nitton skolbarn och två lärare dödades i attacken.

En fråga som granskas är varför kring 20 poliser väntade i närmare en halvtimme utanför ett klassrum, samtidigt som barn kontaktade alarmnumret 911 och bad om hjälp.

Gärningsmannens motiv är också oklart i det här skedet.

En flicka ringde 911 klockan 12.03 och sa vilket klassrum gärningsmannen befinner sig i. Det dröjde till 12:51 innan ett team från gränsbevakningen stormade klassrummet och dödade gärningsmannen. Däremellan hade flickat ringt 911 ytterligare två gånger.

Under tiden trodde skoldistriktets polischef att skolattacken inte längre pågick och att barnen inte var i fara och att polisen hade tid att förbereda sig.

Direktör Steven McGraw vid delstatens departement för allmän säkerhet säger att det med facit på hand var fel beslut av polischefen.

Enligt etablerade regler ska poliser utan dröjsmål konfrontera en skolskjutare i stället för att vänta på fler poliser eller fler vapen, säger McGraw.

En del barn överlevde attacken genom att spela döda. Ett ögonvittne beskriver hur gärningsmannen rusade in i klassen och ropade att “ni alla ska dö.”

Källor: Reuters, AFP, AP