Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Finland har lugnet och rutinen på sin sida i kamp mot finalhistorien och ett kraftigt förbättrat Kanada

Från 2022
Två hockeyspelare nere på knä.
Bildtext Max Comtois och Hannes Björninen möttes också i VM-finalen för ett år sedan.
Bild: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

En av de mest omsusade matcherna i den finländska hockeyhistorien. Då kan det vara bra att ha tidernas mest rutinerade Lejontrupp, åtminstone räknat i tidigare finaler. Räcker det mot ett Kanada som växt framför ögonen på oss?

Finland–Kanada

Tammerforsarenan, klockan 20.20
Yle Sportens liveuppföljning från matchen startar klockan 20, men vi laddar upp för finalen längs med dagen på vår sajt.

Finlands läge: Överväldigande? Nja, de här har varit med förr

En VM-final. Mot Kanada. På hemmaplan i Tammerfors.

Finländsk ishockey har haft sina milstolpar genom åren. Första medaljen 1988, första guldet 1995, det hett efterlängtade andra guldet 2011, superskrällguldet 2019, OS-guldet 2022 ... men den första hemmamedaljen 2022 ryms definitivt på listan, så många och så märkliga har missarna i hemmaturneringar varit.

Nu kulminerar allt med en av finländsk ishockeys mäktigaste stunder, och frågan är om inte alla tiders hockeytittarrekord kommer att slås.

Plussa på med det dystra finländska VM-finalsaldot, bara tre segrar på tolv finaler.

Det skulle onekligen vara förståeligt om spelarna blev överväldigade av situationen. Småstirriga och ängsliga. Alternativt överladdade och impulsiva. Håller inte mot Kanada.

Därför hör det till saken att det här finländska landslaget på åtminstone ett sätt är det mest rutinerade som någonsin spelat i en storturnering. Alla spelare utom två (Joel Armia och Miro Heiskanen) har nämligen spelat i antingen VM- eller OS-finaler tidigare, och hela 15 av spelarna har mer än en final bakom sig.

Rutinen och lugnet det ger, dessutom förstärkt av personlighetstyperna som Finland prioriterat i sin trupp är det som framför allt talar för Lejonen i kväll.

Kanadas läge: Bättre och bättre period för period

"Bättre och bättre dag för dag", heter det i den hundra år gamla (faktiskt) sången, men Kanada behöver inga hela dagar för att rätta till saker, utan gör det mitt under pågående match.

Både i kvartsfinalen mot Sverige och i semifinalen mot Tjeckien har Kanada på ett imponerande sätt anpassat sig, växt in i matcherna och tagit över mer och mer, för att i de tredje perioderna vara fullständigt överlägsna.

Hela den pågående veckan har också varit lärorik för den unga kanadensiska truppen, och känslan är att laget minsann har dragit lärdom och sugit åt sig av läxorna.

Kanadas spelare firar efter segermål i VM.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Måndagens match mot Danmark visade med all önskvärd tydlighet att inget annat räknas än hundraprocentig inställning, något som snabbt rättades till. Torsdagens kvartsfinal visade att det gäller att vara på tårna direkt från första nedsläpp, och i går såg de första bytena genast bättre ut.

Den stora lärdomen från gårdagens semi var att hålla sig borta från utvisningsbåset. Kanada drog på sig fyra utvisningar i första perioden och Tjeckien hann därför ta ledningen. I de resterande två perioderna tog Kanada inte en enda utvisning och tjeckerna var chanslösa.

Ett mycket talangfullt Kanada med NHL-stjärnglans som ger klassiska "110 procent", är på hugget från första bytet och spelar disciplinerat i tre perioder. Ett fullt möjligt scenario. Skulle inte vara första gången Kanada gör turneringens första kompletta match i finalen, och då är frågan om Lejonen faktiskt är starkare.

Håll koll på: (Avsaknaden av) finländska utvisningar och kanadensiskt powerplay

Det är enkelt att peka på den enskilt största orsaken till att Kanada i kväll slåss om guldet: Spelet med en man mer på banan.

Kanadensarna hade VM:s bästa powerplay redan i gruppspelet, och i knockoutskedet har Lönnlöven växlat upp ytterligare ett snäpp.

I kvartsfinalen mot Sverige gjorde Kanada 2–3 och matchvinnande 4–3 i powerplay, och dessutom kom 3–3-målet i spel med sex mot fem. I semifinalen mot Tjeckien kom segermålet 2–1 och matchavgörande 4–1 i numerärt överläge.

Finland har i sin tur inte släppt in ett enda mål i numerärt underläge i VM, en förbluffande statistik. Det underlättas av att Lejonen genom turneringen dragit på sig väldigt få utvisningar. Finland har bara spelat 16 gånger i numerärt underläge, att jämföra med samma siffra för de övriga lagen som spelar i dag: Tjeckien 27, USA 32 och Kanada 37.

Nyckeln till att inte låta Kanada glänsa i powerplay hänger inte bara på Finlands spel i numerärt underläge, utan minst lika mycket på att Lejonen undviker tvåor också i VM-finalen.

Tidigare möten: Fyra av fem finaler till Kanada

Det här blir sjätte gången Finland och Kanada möts i en VM-final. Läge att ta en powerwalk längs Memory Lane och snabbminnas de fem tidigare.

VM 1994, Milano: Kanada–Finland 2–1 efter straffar
Rod Brind'Amour kvitterade sent, Mika Nieminen missade straffar och hela Finland grät när väntan på det första VM-guldet förlängdes med ett år.

VM 2007, Moskva: Kanada–Finland 4–2
Finländarna såg darriga och skrämda ut och gav aldrig sig själva en chans, Kanada ledde med 3–0 efter halva matchen.

VM 2016, Moskva: Kanada–Finland 2–0
Kanada visade klass och var klart bättre. Connor McDavid satte ettan och Finlands forcering kom aldrig ens i gång.

VM 2019, Bratislava: Finland–Kanada 3–1
Inget stoppade Jalonens anonyma men suveräna lagmaskin. Marko Anttila gjorde två mål och Kevin Lankinen var fenomenal i mål.

VM 2021, Riga: Kanada–Finland 3–2 efter förlängning
Lönnlöven kvitterade med sju minuter kvar. Sen gick Petri Kontiola bort sig och Kanada kontrade i 3-mot-3-sudden.

Kontentan? I två av finalerna har Kanada definitivt varit numret större. Tre av finalerna hittills har varit jämna tillställningar som kunnat svänga åt båda hållen, Kanada har vunnit två av dessa och Finland en. Lejonens tur i kväll?

Finland firar segern mot Kanada.
Bildtext 2019 vann Finland VM-finalen mot Kanada.
Bild: Peter Schatz / imago images / All Over Press

Finlands femmor: Vinnande lag ändras inte det minsta

Inget snack om saken här. Vid halvtolvtiden på matchdagen, nio timmar före nedsläpp, presenterade Finland sin finaluppställning.

Som är helt oförändrad jämfört med semifinalen mot USA. Frans Tuohimaa, Mikael Seppälä och Jere Innala är de tre spelarna i truppen som blir guld- eller silvermedaljörer på läktarplats, spelande lag ser ut så här:

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen
41 Miro Heiskanen – 2 Ville Pokka
82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)
23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa

Målvakt: 45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)

Tipset: Måste jag?

Erkänner, här skulle det vara lite frestande att dra till med "kan gå hur som helst", "50-50" eller "sällsynt svårtippat, vad tror ni?". Men nej, sådana fegheter ägnar jag mig inte åt.

I ena vågskålen: Jukka Jalonen och allt vad det innebär. Samt det faktum att det är Finlands tur att vinna efter sudden death-förlusten i fjol. Dessutom har laget har ännu inte nått upp till total toppnivå, det finns mer att ge.

Å andra sidan: Kanadas två sista perioder i kvarts- och semifinalerna är bättre än något Lejonen presterat hittills i VM. Lag som överlever en situation som den Kanada hade mot Tre Kronor brukar senare ofta gå precis hela vägen. Och om det är något hockeyland som just nu har en mer utpräglad vinnarkultur än Finland skulle det vara Kanada.

Jag säger 3–1 till Kanada. Vad tror du?

Diskussion om artikeln