Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kriget rasar vidare – om Sievjerodonetsk faller har Ryssland vunnit kontroll över nästan hela Luhanskregionen

Vägen mellan  Sievjerodonetsk and Kramatorsk.
Bild: AOP

Striderna fortsätter i området Sievjerodonetsk i östra Ukraina. El- och mobilnäten är utslagna och det råder brist på dricksvatten i staden. Frågan är vad som händer härnäst.

Kriget rasar nu vidare särskilt kraftigt i Donbassregionen. Ryska trupper angriper staden Sievjerodonetsk som blir allt mer omringad.

Ryssland säger sig ha kontroll över staden, medan Ukraina tillbakavisar påståendet.

Striderna betecknas som den svåraste utmaningen sedan den ryska belägringen av stålverket i Mariupol.

Om Sievjerodonetsk faller har Ryssland vunnit kontroll över nästan hela Luhanskregionen. Sieverodonetsk är den östligaste platsen och den största staden i Donbassregionen som fortfarande innehas av Ukraina.

Kremls strategi ifrågasätts

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrev på lördagen läget i Sievjerodonetsk som "mycket komplicerat" och "obeskrivligt svårt". Enligt honom försöker den ryska armén nu pressa fram "åtminstone något resultat" genom att koncentrera sina attacker där.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) säger dock att staden ännu inte har omringats helt, och att de ukrainska styrkorna fortsätter att upprätthålla försvaret i östra Ukraina och har bromsat upp många ryska anfall.

ISW ifrågasätter Kremls strategi att göra en enorm militär ansträngning i försöket att inta Sievjerodonetsk.

ISW tror att det kan bli kostsamt för Ryssland och att det troligen inte heller ger ett så stort utbyte. "När slaget vid Sievjerodonetsk tar slut, oavsett vilken sida som håller staden, kommer den ryska offensiven operativt och strategiskt sannolikt att ha kulminerat, vilket ger Ukraina chansen att återuppta sina motoffensiver för att trycka tillbaka ryska styrkor", bedömer tanksmedjan.

Avgörande slag?

Sievjerodonetsk ligger cirka 143 kilometer söder om den ryska gränsen, och står nu alltså i centrum för det ryska intresset i Donbass.

Militära experter bedömer att det inte finns så mycket för Ryssland att vinna ekonomiskt eller militärt på att inta staden annat än att försöka deklarera någon form av tidig seger i kriget.

Ryssland har också ökat sina ansträngningar att erövra den närliggande staden Lysychansk, dit många civila har flytt för att undkomma den ihållande beskjutningen.

De två städerna är de sista mer bebodda områdena under ukrainsk kontroll i Luhanskprovinsen – som utgör Donbass tillsammans med grannregionen Donetsk.

Efter att ha misslyckats med att inta Ukrainas huvudstad Kiev fokuserar Ryssland nu på de delar av Donbass som inte redan kontrolleras av proryska separatister.

De ryska missilattackerna väcker frågor om vad som händer härnäst. Om regionen Donbass faller helt i händerna på Ryssland är det oklart om president Vladimir Putin kommer att fortsätta att försöka ta mer av Ukraina.

Civila dödades

Guvernören i Luhanskregionen, Serhiy Hajdaj, anklagar Ryssland för att systematiskt förstöra staden och pressa dess invånare.

Hajdaj säger att de ryska attackerna är obevekliga och att hårda strider rasar i området.

Enligt guvernören har civila dödats i de senaste attackerna. Tiotals byggnader har förstörts, bland annat flerfamiljshus och en biograf.

Ryska trupper som har försökt få kontroll över en viktig väg uppges dock ha blivit drivna tillbaka.

Brist på dricksvatten

Det har blivit allt besvärligare för invånarna i staden Sievjerodonetsk att få tag i dricksvatten.

Bristen beror på att eltillförseln till staden inte fungerar. Vatten kan inte pumpas upp ur brunnarna.

Inte heller mobiltelefonnätet fungerar.

Det är också svårt att evakuera de civila som befinner sig i staden eftersom de ryska artilleribeskjutningarna är intensiva.

Sievjerodonetsks borgmästare Oleksandr Striuk säger att strider pågick vid stadens busstation på lördagen.

Enligt Striuk har uppskattningsvis 1 500 civila i staden dött sedan krigets början, både på grund av ryska attacker och till följd av obehandlade sjukdomar och brist på mediciner.

Sievjerodonetsk hade före kriget en befolkning på cirka 100 000. Nu befinner sig uppskattningsvis 15 000 civila kvar där.

Civil infrastruktur angrips också på andra håll

I Slovjansk, cirka 60 kilometer västerut, har Ryssland genomfört flyganfall mot Dovhenkeområdet.

Också på andra håll har den ukrainska militären rapporterat om nya ryska attacker mot civil infrastruktur i städer och byar mellan Ukrainas näst största stad, Charkiv, och den ryska gränsen.

I flera bosättningar nära Svarta havets kust i södra Ukraina har civil infrastruktur skadats.

Källor: AFP, BBC, Reuters, CNN