Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre av guldhjältarna får en full tia: Här är Lejonbetygen efter VM-succén – se om du håller med

Från 2022
Mikko Lehtonen och Mikael Granlund firar mål.
Bildtext Vad blir VM-betyget för Mikko Lehtonen och Mikael Granlund? Ledtråd: Högt.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Fixar man VM-guld på hemmaplan ska det synas i betygen. Yle Sportens jury har aldrig varit så givmild med siffrorna som när årets Lejonlag ska få sitt avgångsbetyg. Klassens snitt blir skyhöga 8,0.

Målvakter

Jussi Olkinuora ja Harri Säteri siniviivalla Suomi–Tshekki-ottelun jälkeen.
Bildtext Jussi Olkinuora och Harri Säteri var Finlands spelande målvakter för tredje storturneringen i rad.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

#29 Harri Säteri 7

32 år
Klubb 2022/23: ?

2 matcher, räddningsprocent 92,68, insläppta per match 1,44

Hade oturen att stå i de två matcher där Lejonen spelade sämst (mot Lettland och Sverige) och gjorde på inget sätt bort sig. OS-guldhjälten hade varit tvåa bakom Olkinuora i alla fall, men skadeproblem mitt under turneringen avgjorde definitivt målvaktsvalet.

#35 Frans Tuohimaa

30 år
Klubb 2022/23: Jukurit

Spelade inte i VM.

Fick dra på sig utrustningen och känna på VM-atmosfären på närhåll när han var reservkeeper i två matcher. Men det blev inget inhopp och Tuohimaa betygssätts därför inte. Men det är en konst att vara icke-spelande tredjemålvakt också. Tuohimaa var omtyckt i den rollen i Peking och fick därför fortsätta.

#45 Jussi Olkinuora 9

31 år
Klubb 2022/23: Biel/Bienne

8 matcher, räddningsprocent 94,83, insläppta per match 1,11

Statistiken är fenomenalt bra. Höll fyra nollor, varav tre i rad. Utsedd till hela turneringens MVP och bästa målvakt. I sig tillräckligt för att få en full tia kan någon tycka och visst var Olkinuora helt magnifik. Ändå noterbart: han glänste mest mot blåbären, i sina fyra svåraste matcher var han mer mänsklig och släppte in puckar i en betydligt tätare takt.

Backar:

Ville Pokka ramlar i närkamp mot Sverige.
Bildtext Ville Pokka halkade in och ut ur uppställningen.
Bild: All Over Press

#2 Ville Pokka 7

27 år
Klubb 2022/23: ?

8 matcher. 0 mål+2 assists=2 poäng. +2 i plusminusstatistiken.

Hade klara problem i början på turneringen och halkade ur uppställningen när Lejonen hade nio friska backar. Sen kom ett par sjukdomsfall och Pokka höjde sig och fyllde sin roll på ett utmärkt sätt under finalveckan när han fick spela en hel del med Miro Heiskanen.

#3 Niklas Friman 8

28 år
Klubb 2022/23: Brynäs

10. 1+3=4, +4

Fortsatte där han slutade i Peking. Spelade enkelt och klokt. Säkerheten själv och passade på att göra karriärens första landslagsmål i VM. Sett över hela säsongen en sensation. Handen upp den som för ett år sedan hade trott att Niklas Friman skulle avsluta 2021/22 som olympisk guldmedaljör och världsmästare.

#4 Mikko Lehtonen 10

28 år
Klubb 2022/23: Zürich

10. 2+10=12, +7

I stället för att rada superlativer räknar vi upp rena fakta: Guldlagets allra bästa poängplockare, back som han är. Etta i försvararnas poängliga i VM. Precis som 2019 utsedd till hela VM:s bästa back. Utan tvekan den bästa försvararen som håller till i europeisk ishockey.

Britannian Lewis Hook ja Leijonien Esa Lindell kuvassa
Bildtext Esa Lindell blev truppens sista NHL-förstärkning.
Bild: Tomi Hänninen

#23 Esa Lindell 7

28 år
Klubb 2022/23: Dallas

6. 0+1=1, -1

Lagledningens val att ta in en nionde back och plocka in Lindell blev rätt när andra försvarare blev krassliga. Hade små problem med omställningen från NHL men jobbade sig in i turneringen. Matchades hårt, fick mycket istid och sattes ofta in mot motståndarnas största stjärnor. Kom aldrig åt att glänsa men bjöd på gediget försvarsjobb.

#38 Juuso Hietanen 8

36 år
Klubb 2022/23: HPK

10. 1+0=1, +4

Bildade ett mycket fungerande backpar med succén Mikko Lehtonen. Bidrar inte längre i offensiven men väger upp med defensivt smart spel. Gjorde under VM sin 200:e A-landskamp, en av de rutinerade pelarna som gjorde Jalonens tränarjobb lite enklare.

#41 Miro Heiskanen 9

22 år
Klubb 2022/23: Dallas

6. 1+6=7, +4

Tog lite tid på sig innan han kom upp i jämn toppklass, men när han väl gjorde det var han ovärderlig. Visade i de två sista matcherna vad hajpen handlar om, varför han klassas som en av hockeyvärldens mest lovande backar. Sevärd och skicklig. Passade som hand i handske mot transatlanter, bäst på plan i semifinalen mot USA och strålande i finalen mot Kanada.

Vatanen suojaa kiekkoa hetki ennen maaliaan.
Bildtext Sami Vatanen däckades av influensa men kom tillbaka.
Bild: Tomi Hänninen

#42 Sami Vatanen 8

30 år
Klubb 2022/23: Genéve-Servette

8. 2+4=6, +7

Glänste i offensiven på ett annat sätt än i OS. Gjorde ett par snygga mål och såg ut att stortrivas på isen. Missade sedan ett par matcher på grund av influensa och när han kom tillbaka hade Dallasbackarna tagit över i backbesättningen och Vatanens roll krympte en smula.

#50 Mikael Seppälä 8

28 år
Klubb 2022/23: Tappara

8. 0+1=1, +2

Gjorde utan att göra något större väsen av sig en defensivt urstark turnering och hade spelat finalhelgen också om han inte hade blivit sjuk. Fyra matcher i fjolårets VM blev åtta i år och med en karriärskurva på väg uppåt talar allt för att hans roll i nästa års VM-projekt blir ännu större.

#55 Atte Ohtamaa 7

34 år
Klubb 2022/23: Kärpät

10. 0+1=1, -1

Var ofta illa ute när det gick undan, hade mest problem av de backar som fick spela alla matcher. Men bet ihop och bjöd på en imponerande arbetsinsats. Kraftigt delaktig i att Lejonen gick nio matcher utan att släppa in ett mål i numerärt underläge, och utan hans målvaktsparad i boxplay mot Kanada vet man aldrig hur finalen hade slutat.

Anfallare:

Joel Armia jublar.
Bildtext Joel Armia gav prov på sitt mäktiga skott.
Bild: Lehtikuva

#10 Joel Armia 9

28 år
Klubb 2022/23: Montreal

10. 5+3=8, +9

Visst var han lite ojämn, men helhetsintrycket blir att Armia var en sensation och ett utropstecken. Bäst av alla finländare i plusminusstatistiken, fyra i Lejonens poängliga trots att han höll till i tredjekedjan. Fick flera gånger visa upp sitt mäktiga skott och gjorde några av Lejonens snyggaste mål under turneringen. Oerhört bra i finalen.

#12 Marko Anttila 7

37 år
Klubb 2022/23: ?

10. 2+3=5, +3

Ska vi vara helt ärliga gjorde "Mörkö" bara en riktigt bra match på hela turneringen, men det var i den vattendelande kvartsfinalen mot Slovakien där han var i en klass för sig och lyfte hela Lejonlaget. Var blek framför allt i gruppspelet men är alldeles tydligt en nyckelspelare i omklädningsrummet, synnerligen viktig för Jalonens lagbyggen.

#21 Jere Innala 6

24 år
Klubb 2022/23: Frölunda

4. 0+1=0, +1

Testades i flera olika roller innan laguppställningen hade satt sig, men tog inte chansen. Föll rätt naturligt bort från den spelande uppställningen trots att någon 14:e forward aldrig togs in. Göteborg och Frölunda lär vara en perfekt plats för Innalas utveckling, och han kan bli Lejonens största stjärna den kommande EHT-säsongen.

Saku Mäenalanen ja Hannes Björninen juhlivat Marko Anttilan kanssa Anttilan maalia Slovakian verkkoon.
Bildtext Hannes Björninen var igen center i den finländska fjärde kedjan.
Bild: All Over Press

#24 Hannes Björninen 8

26 år
Klubb 2022/23: Brynäs

10. 1+2=3, +3

Ledde för tredje turneringen i rad Finlands fjärde kedja och var huvudorsaken till att den trion igen skötte sitt jobb. Smart spelare i bägge riktningarna. Strålande i Finlands förstakvartett i numerärt underläge och Lejonens bästa tekare med 61 procent segrar. Ger i snitt de längsta svaren i intervjuzonen i årets VM-trupp.

#25 Toni Rajala 7

31 år
Klubb 2022/23: Biel/Bienne

10. 4+2=6, +1

Spelade tillräckligt bra mot de sämre lagen för att få göra det han drömt om, en hel VM-turnering hemma i Tammerfors. Energisk, fyllde sin ruta. Har ett rappt skott som han också kom åt att visa, men fick inte till det helt hundraprocentigt – visst var det Rajalas kedja som hade störst bekymmer under sista veckan.

#51 Valtteri Filppula 7

38 år
Klubb 2022/23: Genève-Servette

10. 3+2=5, +5

Stal rubrikerna efter finalen som Finlands första medlem i trippelguldklubben. Oerhört viktig för truppen som kapten och erfaren ledare. Har onekligen tappat en del i offensiven och saknade en del kreativitet, men jobbade samvetsgrant i defensiven och var en av VM:s tio bästa tekare.

Mikael Granlund pitää kiekkoa MM-välierässä Yhdysvaltoja vastaan.
Bildtext Mikael Granlund imponerande direkt från start.
Bild: Tomi Hänninen

#64 Mikael Granlund 10

30 år
Klubb 2022/23: Nashville

9. 5+6=11, +2

Okej, inte ens "Mikke" var en full tia varje match, men faktum kvarstår. Nivån i VM var mycket högre än den i OS, och om inte Granlund hade tackat ja hade Finland inte vunnit VM-guld. Fick resten av truppen att växa, i mina böcker Lejonens MVP. Senast finalinsatsen med 2+1 lyfte upp honom bland de allra största i finländsk hockeyhistoria. Överlägsen etta i Yle Sportens egen stjärnutdelning under VM.

#65 Sakari Manninen 10

30 år
Klubb 2022/23: ? (kopplas ihop med Örebro)

10. 6+4=10, +2

Finlands bästa målskytt i turneringen, segerskytt i finalen och uttagen i All Star-laget. Inget annat än en superstjärna på den här nivån. Haft en väldigt stor roll i Lejonens tre senaste guld och Jukka Jalonen har sällan låtit så indignerad som när han beklagade sig över att ingen NHL-klubb vill ha Manninen. Det europeiska lag som värvar honom är lyckligt lottat.

#70 Teemu Hartikainen 9

32 år
Klubb 2022/23: ? (kopplas ihop med Luleå)

10. 0+6=6, +3

Oerhört stark vid sargerna, tröttade ut motståndare och skapade massor av utrymme åt kedjekompisarna Granlund och Manninen. En väldigt viktig länk i den välfungerande förstakedjan. Full av arbetsmoral och energi, och en av Lejonens bästa anfallare trots att han aldrig lyckades spräcka sin målnolla.

Sakari Manninen och Jere Sallinen jublar.
Bildtext Jere Sallinen fick spela powerplay med bland andra Sakari Manninen.
Bild: Lehtikuva

#76 Jere Sallinen 7

31 år
Klubb 2022/23: Biel/Bienne

10. 1+3=4, -1

Blev under detta VM väldigt nyttig i powerplay-spelet, där han tog plats framför motståndarkassen i Finlands förstakvintett och bidrog till att förstakedjan och Lehtonen kunde valsa runt. I 5 mot 5-spelet var det lite trögare, och med lika många spelare på isen såg han aldrig ut som någon poängplockare. Men inställningen är det inget fel på.

#80 Saku Mäenalanen 8

28 år
Klubb 2022/23: ? (kopplas ihop med Brynäs)

9. 2+0=2, +3

Missade en match på grund av en avstängning för en ful tackling, och drog på sig utvisningar i starten av turneringen. Avslutade starkt, den sista veckan var hans klart bästa, och för slovaker, amerikaner och kanadensare gjorde det ont att möta Mäenalanen. Motståndarna fick ingen lugn stund under hans byten, också nyttig i numerärt underläge.

#82 Harri Pesonen 8

33 år
Klubb 2022/23: Langnau

10. 1+5=6, +7

Jämnheten själv. Aldrig bland Finlands allra bästa spelare i någon match, men aldrig heller bland de sämsta. Kunde användas i precis alla kedjor, spelade i ettan i VM 2019, i tvåan i OS och nu i trean. Blev rätt mycket defensivt slit men slutar turneringen med en stilig plusminusnotering. Utvecklade ett fint samarbete med Joel Armia under turneringens gång och bidrog till hans succé.

Leijonat ja Latvia kamppailivat tasaisissa merkeissä Tampereella.
Bildtext Juho Lammikko spelade fysiskt genom hela turneringen.
Bild: Tomi Hänninen

#91 Juho Lammikko 7

26 år
Klubb 2022/23: ? (hoppas få fortsätta i Vancouver)

10. 0+2=2, +4

Ännu en Jalonenfavorit som fick dra ett stort lass i tredjekedjan och fick hyllningar av sin tränare. För oss som inte är Lejontränare känns Lammikko som ett smått frustrerande fall, är totalt uddlös i målskyttet och saknar den speluppfattning vi ska kunna förvänta oss av Lejoncentrar. Den klockrena tekningsvinsten som ledde till ett av finalmålen höjer betyget med ett pinnhål.

Lejonkungarna – Granlund klar etta

Yle Sportens VM-duo på plats i Tammerforsarenan har efter varje finländsk match delat ut stjärnor åt de tre bästa spelarna, tre stjärnor åt ettan, två stjärnor åt tvåan och en stjärna åt den spelare som enligt oss var matchens tredje bästa finländare.

När vi efter tio spelade matcher sammanfattar läget fördelade sig våra totalt 60 utdelade stjärnor så här:

Mikael Granlund 10

Sakari Manninen 7

Mikko Lehtonen 6
Joel Armia 6

Miro Heiskanen 5

Sami Vatanen 4
Teemu Hartikainen 4

Jussi Olkinuora 3
Niklas Friman 3
Marko Anttila 3
Toni Rajala 3

Hannes Björninen 2
Saku Mäenalanen 2

Valtteri Filppula 1
Mikael Seppälä 1

Diskussion om artikeln