Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leclerc missade hemmasegern efter stallets depåyrsel – hela F1-världen drog efter andan när Schumachers gick bil gick i två delar: "Vet inte vad som hände"

Från 2022
Uppdaterad 29.05.2022 20:20.
Mick Schumacher leds bort från sin söndriga bil.
Bildtext Mick Schumacher klarade sig undan med blotta förskräckelsen efter den otäcka krocken.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kortslutning på kommandobryggan hos Ferrari – en mardröm för hemmafavoriten Charles Leclerc, en nyckel till segern för Red Bulls Sergio Perez. Monacos GP blev en utdragen historia, efter envist regnväder och Mick Schumachers otäcka krasch.

Charles Leclerc var stor favorit från pole position i det klassiska F1-loppet på hans hemmagator i Monaco.

Men då stallet såsade med däckbyten försvann hans drömläge. Red Bull agerade smartare och Sergio Perez fick ledningen – och höll sig längst fram på den legendariska banan som brukar bjuda på få omkörningar.

– Som förare drömmer man om att vinna här. Att göra det här på det här sättet... Det handlade om att inte göra misstag på slutet när jag hade slitna däck, sa Perez i intervjun efter karriärens tredje F1-seger.

Sergio Perez jublar.
Bildtext Sergio Perez tog hem sitt andra lopp som Red Bull-förare.
Bild: Lehtikuva

På en annan bana kunde Perez ha tappat sin ledning. Så pass nära var både Carlos Sainz och Max Verstappen på slutet.

– Vi gjorde allt vi kunde. Vi var tålmodiga och gjorde rätta beslut. Det känns frustrerande nu, men jag tänker inte klaga, kommenterade tvåan Sainz.

Leclerc var stum efter den taktiska kollapsen.

– Jag är mållös. Vi kan inte göra så här, meddelade han för stallet direkt efter målgång.

Färdigkört efter tre timmar

Meningen var att man skulle starta klockan 16 finsk tid i Monaco. Men till slut hann man inte ens genomföra hela tävlingen – i stället var det färdigkört klockan 19, tidpunkten som var deadline för loppet.

Orsaken stavas först och främst regn. Dagens race befarades bli blött och med några minuter till start öppnade sig himlen.

Starten sköts upp i flera repriser och först efter en dryg timmes väntan kunde man börja köra på allvar, i oberäkneliga förhållanden.

Formel 1-bilar kör i Monaco 2022.
Bildtext Det var blött på banan när tävlingen kom igång, vilket tvingade stallen att tänka till.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Flera förare halkade runt på banan i inledningen och snart skulle däckstrategin hamna i blickfånget. Banan höll på att torka – och Red Bull agerade modigare än ledande Ferrari.

Sergio Perez fick intermediate tidigast av tätförarna och det visade sig vara ett djärvt drag. Mexikanen hann knappa in på ledande Charles Leclerc, och när monegasken plockades in för motsvarande däckbyte förlorade han förstaplatsen.

Bara ett par varv senare gjorde Ferrari bort sig. Båda förarna kallades in för att få torrdäck, men i sista stund uppmanades Leclerc stanna på banan.

Leclerc hade redan hunnit kurva in mot depån och svarade i teamradion med en lång rad svordomar – samtidigt som hans segerchanser var borta.

Schumacher i otäck krasch

Men det var inte bara regnet som orsakade avbrott. Knappt halvvägs in i loppet körde Mick Schumacher ut med buller och bång.

Tysken tappade kontrollen på bilen och drämde in i vallen. Bilen brast i två delar och för några sekunder var stämningen chockartad.

Haasföraren lämnade ändå lugnande besked i radion efter sin andra stora krasch för säsongen.

– Jag är okej, jag vet inte vad som hände, sa Schumacher till stallet, för att sedan traska i väg på egen hand.

I Viaplays intervju efteråt var han fortfarande förbryllad.

– Ärligt talat vet jag inte vad som hände, och man kanske aldrig får veta heller. Det fanns en torr linje på banan och jag hamnade lite utanför den.

Skräcksmällen orsakade ett ordentligt avbrott. När loppet återupptogs kunde Perez köra hem segern, men mexikanen kunde se både Sainz och Verstappen i bakspegeln under slutdelen.

För Valtteri Bottas fortsatte poängplockandet. Finländaren tog sig tidigt uppåt från tolfteplatsen och var tia vid målgången.

Men då nian Esteban Ocon straffades med fem sekunder steg Bottas, som anlände till banan iklädd en Lejontröja, upp med en placering.

– Inte det lättaste loppet, som tur var kunde jag undvika misstag, det var huvudsaken. Vi gjorde det bra med stallet idag och fick två viktiga poäng, tyckte Bottas i Viaplays intervju.

Finländaren hade redan vänt fokus mot kvällens hockeyrysare.

– Jag höll på att bli orolig i bilen, man funderade ifall det här någonsin skulle ta slut, man håller ju på att missa Lejonens match.

Resultat

1) Sergio Perez Red Bull 1.56.30,265
2) Carlos Sainz Ferrari +1,154
3) Max Verstappen Red Bull +1,491
4) Charles Leclerc Ferrari +2,922
5) George Russell Mercedes +11,968
6) Lando Norris McLaren +12,231
7) Fernando Alonso Alpine +46,358
8) Lewis Hamilton Mercedes +50,388
9) Valtteri Bottas Alfa Romeo +52,525
10) Sebastian Vettel Aston Martin +53,536

Diskussion om artikeln