Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årets spannmålssäsong livsviktig för lantbrukarna och den finländska självförsörjningen – slår skörden slint blir följderna ödesdigra

Uppdaterad 30.05.2022 10:31.
Fält på en gård i Odessaregionen den 22 maj 2022.
Bild: Lehtikuva

Aldrig tidigare har spannmålssäsongen troligtvis varit så här avgörande för det inhemska lantbrukets framtid som i år. Hur skörden blir får stora konsekvenser för gårdarna och den inhemska matproduktionen.

Svenska Yle har i flera repriser rapporterat om att jord- och lantbruken i vårt land riskerar att duka under då kostnadsökningen stigit spikrakt uppåt de senaste månaderna. Många gårdar har redan tidigare haft svårt att få verksamheten att gå runt.

Att gödsel- och energipriserna har rusat under våren som en följd av både coronapandemin och kriget i Ukraina gör läget än värre.

– Det är en väldigt utmanande säsong i antågande i år men det som oroar kanske mest är hur det går nästa år då vi får känna på prisökningarna fullt ut, säger jordbrukaren Anders Abrahamsson på Kullas gård i Kimitoöns kommun.

Abrahamsson ger ett praktiskt exempel på hur priserna stigit den senaste tiden.

En man med keps står framför en åker och ser in i kameran.
Bildtext Jordbrukaren Anders Abrahamsson hoppas på optimalt odlingsväder för insatserna är höga.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

– Ifjol kostade gödseln för hela gården 28 000 euro och i höstas då jag beställde gödsel för den här säsongen hade priset stigit till 42 000 euro, säger Abrahamsson. Skulle jag beställa gödsel idag är priset redan nästan 130 000 euro så alla kan snabbt räkna ut att det inte finns pengar att täcka sådana prishöjningar.

Enligt Abrahamsson är riskerna skyhöga för odlarna för tillfället för ifall skörden misslyckas blir förlusterna snabbt så stora att det kan vara svårt att återhämta sig.

En skördetröska på ett vetefält. Himlen är blå och solen skiner.
Bildtext Hur skörden blir är i nuläget svårt att avgöra, men då tröskorna i år kör ut på åkrarna är det många som hoppas på ett gott resultat.
Bild: Alamy / All Over Press

– För min egen gård går det antagligen runt i år. Men oron inför framtiden är stor eftersom man i Finland åtminstone inte än har varit villiga att diskutera en höjning av livsmedelspriserna på bred front, säger Abrahamsson. Som inhemsk matproducent känns det sorgligt, då det är så svårt att fatta beslut som skulle trygga den inhemska matproduktionen.

Majoriteten av höstsådden har gått förlorad på Kimitoön

För att göra situationen värre har dessutom nästan hundra procent av höstsådden gått förlorad på Kimitoön.

– Vädret kan man inte göra så mycket åt och trots att det ifjol på hösten var optimala förhållanden var vintern mycket sträng med is på åkrarna, säger verksamhetsledare Helena Fabritius vid SLC i Åboland. Läget är allvarligt och situationen exceptionell och jordbrukarna minns inte att läget skulle ha varit så utmanande tidigare.

Helena Fabritius, verksamhetsledare för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund i Åboland.
Bildtext Verksamhetsledare Helena Fabritius anser att läget är allvarligt.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Enligt Fabritius har nästintill hundra procent av höstens rågskörd gått förlorad, likaså uppemot 75 procent av veteskörden.

– Nu är det ytterst viktigt att gårdarna vet hur ekonomin ser ut och vilka utgifter och inkomster det finns så att man kan avgöra om det lönar sig att odla något alls, säger Fabritius. Ska gårdarna ha en framtid behöver de göra vinst.

Högt tryck på att höja livsmedelspriserna

Naturresursinstitutet Luke varnar i sin senaste konjunkturrapport att det nu finns ett exceptionellt hårt tryck på att höja livsmedelspriserna.

Stigande energi- och gödselpriser är en stor bidragande orsak och den kommande säsongens spannmålsskörd kommer att ha en stor inverkan på hur priserna utvecklas.

Jauhopusseja kaupassa.
Bildtext Spannmålsskörden kommer att få stor inverkan på hur livsmedelspriserna utvecklas på sikt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

– Vi kan inte sticka under stol med att spannmålspriserna har stigit rejält under senaste tiden, men vad gör det om skörden blir skral av en eller annan orsak, säger Abrahamsson. Vi får hoppas på optimalt väder med tanke på odlingarna. För en sommar lik den vi hade ifjol med torka och sol kan innebära katastrof.

Årets säsong kan bli avgörande för många gårdar

8:44