Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen historiska världsmästare på hemmaplan! Tappade tvåmålsledning sent, Sakari Manninen blev guldhjälte på övertid

Från 2022
Uppdaterad 30.05.2022 00:55.
Sakari Manninen lyfter VM-bucklan framför publiken.
Bildtext Sakari Manninen blev den som fixade bucklan.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Unika guldscener – för första gången har Finland vunnit VM-guld i ishockey framför hemmapubliken. Finalen blev till slut en otrolig nagelbitare, där Lejonen hann vända matchen och Kanada komma ikapp. I förlängningen blev Sakari Manninen frälsare.

Upplagt för alla tiders blåvita hockeykväll.

Jukka Jalonens så svårslagna Lejonlag med ett historiskt drömläge att vinna VM-guld framför hemmapubliken – och kröna en säsong under vilken det redan firats OS-guld.

I den tajta finalen mot Kanada fick publiken uppleva en liknande känsloskala som i tidigare finländska slutspelsmatcher i turneringen. Lejonen hamnade i underläge, reste sig och var till slut bäst när allt skulle avgöras.

4–3-förlängningssegern säkrade Finlands fjärde VM-titel någonsin och den första i en hemmaturnering. Mikael Granlund, Joel Armia och Sakari Manninen noterades för målen när Jukka Jalonens Lejondynasti satte punkt för en sensationell säsong.

– VM-guld är en otrolig sak och att dessutom ta det framför en fantastisk hemmapublik – det kan inte bli mycket bättre, beskriver Granlund, med 2+1 i matchen, för C More.

Jukka Jalonen i "guldstol".
Bildtext Jukka Jalonen börjar vara van med VM-pokalen.
Bild: Tomi Hänninen

Lejonlotsen Jalonen fortsätter att befästa sin position som en av landets främsta tränare genom tiderna i alla kategorier. Detta var hans tredje VM-guld.

– Det här var en rätt unik upplevelse. Vi hade egentligen grepp om guldet under ordinarie speltid, men med ett par missar bjöd vi dem tillbaka. Lyckligtvis höll vårt psyke hela vägen, säger förbundskaptenen.

Yle Sportens livesnack efter VM-titeln: "Mest dramatiska finalen nånsin i Finlands historia – kommer att ses som finaste VM-guldet" - Spela upp på Arenan

Kanada starka i starten

Kanada, som inledde veckan med en gruppspelsförlust mot Danmark, har växt vartefter matcherna blivit viktigare.

I semifinalen mot Tjeckien kom man med en stormvarning i form av en seger med tennissiffror – och i söndagskvällens VM-final var det kanadensarna som tog taktpinnen efter nedsläpp.

Lönnlöven trummade på och det var i Finlands zon som spelet snurrade. Jussi Olkinuora fick svettas i Lejonmålet inledningsvis, nollan hölls intakt.

Närkamp i VM-finalen.
Bildtext VM-finalen började i kanadensiskt kommando.
Bild: Tomi Hänninen

Lejonen kom bättre in i matchen mot periodslutet, men backveteranen Atte Ohtamaa var tydlig i paus.

– Klart att vi måste bli bättre. Vi måste bli modigare och få igång spelet, menade Ohtamaa.

Underläge efter 40 minuter

Lejonen var piggare i starten av mittenperioden. Men efter att Niklas Friman hakat sig till utvisningsbåset skulle det bli motigt.

Kanadas numerära överläge i VM har varit av yttersta världsklass. Nu visade man varför. Det gick undan när pucken växlade ägare och snart hade spelredskapet hittat in från Dylan Cozens klubblad.

Kanada firar mål i Tammerforsarenan.
Bildtext Kanadas giftiga powerplay fungerade också i finalen.
Bild: Tomi Hänninen

Publiken i den proppade Tammerforsarenan var smått paralyserad. Men det finländska laget tappade inte humöret.

Senare i perioden redde man ut ett nytt boxplay och också en kvittering var bara några centimeter borta. Jere Sallinen testade med backhand från snäv vinkel – och träffade ribban.

Jere Sallinen försöker göra mål.
Bildtext Så nära. Jere Sallinens backhandförsök träffade ribban.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Granlund nätade – målvakten skadade sig

Men också Finland vet hur man spelar numerära överlägen.

I tredje perioden gavs Lejonen verkligen chansen att briljera med sitt powerplaykunnande. Och tre raka tidiga kanadensiska utvisningar skulle till slut bli kostsamma.

Lejonen lirade med fem mot tre och storstjärnorna stegade fram. Miro Heiskanen krutade i väg pucken och Mikael Granlund tryckte in sargreturen – 1–1 och hallen var i extas.

Chris Driedger ligger vid målet.
Bildtext Chris Driedger skadade sig i samband med det första finländska målet.
Bild: Tomi Hänninen

Samtidigt skadade sig målvakten Chris Driedger när han försökte sträcka sig efter Granlunds skott. Ersättaren Matt Tomkins fick känna på VM-spel för första gången, och inledde med det finländska powerplayet som ännu fortsatte med fem mot fyra-spel.

Mardrömsminuter resulterade i förlängning

De finländska fixstjärnorna fortsatte att valsa runt i kanadensisk zon och snart var taket på väg att lyfta i Tammerfors. Granlund fick utrymme att ladda bössan och det resulterade i ett snärtigt dragskott upp i nättaket.

Mikael Granlund vrålar ut sin glädje.
Bildtext Mikael Granlund visade vägen i tredje perioden.
Bild: IMAGO/ActionPictures/ All Over Press

Ett kanadensiskt utvisningsstim hade vänt matchen helt och hållet och plötsligt kunde hela hallen dregla efter ett nytt VM-guld.

När fem minuter återstod kom nästa finländska balja. Juho Lammikko sopade hem en tekning galant och Joel Armia, fenomenal i finalen, avfyrade ett skott i krysset.

Armias kasse skulle komma att bli livsviktig. Zach Whitecloud pangade in en reducering med drygt två minuter kvar.

Finland utmanade domslutet på grund av turbulens vid Lejonmålet, efter att Miro Heiskanen tryckts in i stolpen. Domaren hann redan deklarera målet som underkänt – men ändrade sig efter ytterligare videogranskning.

Josh Anderson firar vid det finländska målet.
Bildtext Stora scenförändringen – Kanada var tillbaka i matchen i grevens tid.
Bild: Tomi Hänninen

Lönnlöven fick sig en energiboost av målet och med målvakten bortplockad tvingade man matchen till förlängning. Storstjärnan Matt Barzal stod för sin tredje assist i matchen när Max Comtois gjorde 3–3 – två kanadensiska mål på 48 sekunder hade både svängt på stämningen totalt och tagit matchen till förlängning.

– Så kan det gå i ishockey. Motståndaren kom ikapp, men på något sätt reste vi oss igen, sammanfattar Granlund.

Manninen avgjorde

Förlängning i finalen? Så sent som förra året avgjordes VM på samma sätt, då Kanada knep guldet framför Finland.

I år slutade det annorlunda.

De första förlängningsminuterna handlade om riskminimering och försiktiga steg mot motståndarändan, då det var spel med tre mot tre som gällde. Men efter drygt fem minuter hamnade Kanadas Thomas Chabot på en tvåa för hooking – och då skulle Finland säkra guldet som man redan var så nära att grabba en stund tidigare.

Mikael Granlund fick åter leka med puck i anfallszonen och till slut var Sakari Manninen fri på andra flanken. Direktskottet var fullständigt otagbart.

– Man får vara lycklig, ler Granlund.

Sakari Manninen firar guld.
Bildtext Sakari Manninen sköt hem guldet.
Bild: IMAGO/ActionPictures/ All Over Press

Att värdlandet tar hem VM-hockeyn hör till ovanligheterna. Senast det hände var i Sverige för nio år sedan.

– Tidigare har det inte blivit medalj i ett hemma-VM, nu gick vi hela vägen. Det känns så bra, både med tanke på laget och på fansen, konstaterar Jalonen.

Saku Mäenalanen, Hannes Björninen och Marko Anttila med VM-bucklan.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

I de åtta tidigare hemmamästerskapen har Lejonen som bäst slutat på fjärde plats. Damlejonen knep silver i Esbo år 2019.

För Lejonkaptenen Valtteri Filppula var VM-guldet något särskilt speciellt. Han är den första finländaren och den 30:e i världen som lyckas ta sig till Triple Gold Club – med Stanley Cup, OS- och VM-guld i prisskåpet.

VM i ishockey, final

Finland–Kanada 4–3 efter förlängning (0–0, 0–1, 3–2, 1–0)

24.00 Dylan Cozens (Matt Barzal–Damon Severson) 0–1 pp
44.13 Mikael Granlund (Miro Heiskanen–Mikko Lehtonen) 1–1 pp
45.57 Mikael Granlund (Mikko Lehtonen–Teemu Hartikainen) 2–1 pp
54.04 Joel Armia (Juho Lammikko) 3–1
57.48 Zach Whitecloud (Matt Barzal–Josh Anderson) 3–2
58.36 Max Comtois (Matt Barzal–Drake Batherson) 3–3 um
66.42 Sakari Manninen (Mikael Granlund–Miro Heiskanen) 4–3

Målvakter:

Jussi Olkinuora FIN 9+8+2+0=19
Chris Driedger CAN 7+7+2=16
Matt Tomkins CAN 0+0+7+4=11 (inbytt vid 44.13).

Publik: 11  487

Diskussion om artikeln