Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kompromiss eller timeout då EU:s ledare möts? Det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland hänger fortfarande på oljan

kvinna i ukrainsk flagga protesterar mot Lukoil i Bryssel
Bildtext Demonstranter utanför Lukoils högkvarter i Bryssel i mitten av maj krävde bojkott av rysk olja.
Bild: Lehtikuva

När EU:s ledare idag samlas till ett extra toppmöte i Bryssel är det oklart ifall man kan nå enighet om det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland. Det är Ungern som i nästan en månads tid har vägrat godkänna en utfasning av rysk oljeimport.

BRYSSEL De gångna veckorna har gått till att försöka hitta en lösning på de problem som ett importförbud av rysk olja innebär för en del av EU:s medlemsländer. Det sjätte sanktionspaketet skulle enligt kommissionens ursprungliga förslag betyda att medlemsländerna fasar ut importen av rysk råolja inom sex månader och raffinerade ryska oljeprodukter före årets slut.

Ungern har blockerat oljeförbudet med motiveringen att det skulle det vara ett hårt slag mot landets ekonomi, eftersom man är så starkt beroende av den ryska oljan som kommer via oljeröret Druzjbas södra förgrening.

Under söndag kväll arbetade EU-ambassadörer fortfarande intensivt med att försöka hitta en utväg och nya möten hålls igen på måndagsmorgonen, de sista timmarna inför toppmötet.

Översiktsbild av ett ungerskt oljeraffinaderi vid floden Donau.
Bildtext Ett oljeraffinaderi i ungerska Százhalombatta som tar emot rysk råolja.
Bild: Attila Kisbenedek / AFP

En kompromiss kan handla om fartygstransporterna

En möjlig utväg är att importförbudet enbart skulle gälla oljetransporter till sjöss, och inte oljeimport via pipeline från Ryssland.

Tankfartygen står för ungefär två tredjedelar av de ryska oljeleveranserna och skulle enligt EU-källor i sig redan vara ett hårt slag mot den ryska krigsekonomin.

Det skulle samtidigt ändå vara en förlust för kommissionsordförande Ursula von der Leyen som har drivit på att EU snabbt ska bli kvitt ryskt fossilt bränsle.

Ungern ville överhuvudtaget inte ta upp frågan vid toppmötet, vilket framgick i ett brev som den ungerska premiärministern Viktor Orbán sände till Europeiska rådets ordförande Charles Michel förra veckan.

Enligt EU-tjänstemän har nya lösningsmodeller ändå föreslagits sedan dess, och man menar att det därför är sannolikt att EU:s stats- och regeringschefer kommer att diskutera det sjätte sanktionspaketets oljeförbud.

Här kommer de troligen också att få raka besked från Kiev, då den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj är inbjuden att tala till ledarna via videolänk i början av mötet.

Nainen kävelee tuhoutuneiden rakennusten ohitse.
Bildtext Ukraina kommer att behöva ett massivt stöd för återuppbyggnaden. Bilden är från Butja då staden hade återtagits av ukrainska styrkor i början av april.
Bild: Roman Pilipey / EPA

Kan frysta ryska tillgångar användas för återuppbyggnad?

På mötesagendan finns också Ukrainas behov av finansiellt stöd för att hålla sin ekonomi flytande och för den framtida återuppbyggnaden.

EU-kommissionen föreslog nyligen att man skulle använda frysta ryska tillgångar för att uttryckligen finansiera återuppbyggnaden.

Sedan Ryssland attackerade Ukraina för drygt tre månader sedan har EU-länderna konfiskerat ryska materiella tillgångar värda 10 miljarder euro, och blockerat ryska finanstransaktioner till ett värde av 196 miljarder euro.

Förslaget är ett första steg som behöver behandlas vidare inom EU, men också av de olika medlemsländerna där den nationella lagstiftningen i vissa fall kan göra det svårt att överföra de frysta tillgångarna till återuppbyggnadsarbetet.

Det krigshärjade landet har ett enormt behov av ekonomiskt stöd för enligt ukrainska beräkningar har enbart infrastrukturen vid det här laget förstörts till ett värde av 94 miljarder dollar (drygt 87 miljarder euro), och förlusterna uppgår till närmare 600 miljarder dollar (559 miljarder euro) om man räknar krigets direkta och indirekta effekter på ekonomin.