Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Allt Jukka Jalonen rör vid blir till guld – nu drömmer alla tiders finländska tränare om NHL: "Jag är på samma nivå som de"

Från 2022
Uppdaterad 31.05.2022 17:46.
jukka Jalonen med VM-pokalen ovanför huvudet.
Bildtext Jukka Jalonen är tveklöst den finländska ishockeyns Kung Midas.
Bild: Tomi Hänninen

Tre VM-guld och ett OS-guld. En person har varit med om att vinna de fyra senaste finländska hockeytitlarna. Jukka Jalonen är guldmakaren nummer ett och efter den senaste segern kunde han unna sig att igen drömma om ett NHL-jobb.

Finland slog Kanada i VM-finalen i ishockey. Jukka Jalonen vann tränarduellen mot Claude Julien, en kanadensisk tränarlegendar som både hunnit vinna och förlora Stanley Cup-finaler.

Och efter den dramatiska matchen hann de två tränarna ta sig en liten pratstund.

– Vi berömde varandra. Han berömde vårt lag, jag berömde hans lag, berättar Jukka Jalonen i intervjuzonen efter det senaste guldet.

Och även om han inte erkänner det direkt, visst värmer det Jalonen att slå en tränare som har 1300 NHL-matcher på sin meritlista.

– Det är ett tecken på att jag är en lika bra tränare som NHL-tränarna. Jag är på samma nivå som dem. Det har säkert blivit klart genom åren, förklarar Jalonen med eftertryck.

"Bollen är hos dem"

Ett historiskt OS-guld. Ett par VM-guld på utländsk is. Och nu VM-guld på hemmaplan. Med Lejonen har den snudd på geniförklarade Jalonen redan vunnit allt han kan vinna.

Och att han troget väntar på ett erbjudande från världens i särklass mest prestigefyllda hockeyliga är inget han sticker under stol med.

– Bollen är hos dem. Jag tror att jag skulle kunna ta mig an ett lag, till exempel som assisterande tränare om de inte vågar ge mig rollen som huvudtränare. Så mycket kan jag om ishockey att jag vet vad som krävs för att vinna. Men det kräver att det finns en tränare som vågar ta med en bra andratränare, och inte bara vill ha en som nickar och säger "ja, ja", konstaterar Jalonen.

– Vi får bara se vad som händer, jag är väldigt nöjd med mitt läge och vad jag har nu, det är otroligt att få träna Lejonen. NHL är ingen tvångstanke för mig, men om någon där verkligen vill ha mig får de ta mig.

Trupp utan svag punkt

Efter VM-guldet 2011 sade Jukka Jalonen att Lejontruppen som vann var "Mikko Koivus lag". 2019 tyckte han på ett liknande sätt att det var frågan om "Marko Anttilas lag".

Men att det i Tammerfors 2022 var "Jukka Jalonens lag" som vann guld ville han inte gå med på.

– Jag skulle inte säga att det var mitt lag. Tränarjobbet är ett lagarbete och orsaken till att vi klarar oss är att samarbetet fungerar. Vi hade en jämn trupp, vi hade ingen svag punkt.

Det gav det tredje finländska guldet på fyra storturneringar. Även om det satt hårt åt och 60 minuter inte räckte för att få fram en vinnare.

– Vi förtjänade att vinna. Vi var mer disciplinerade. Jag vet inte om de inte klarade av trycket med sådana utvisningar som de tog, men det är deras problem. Utvisningarna avgjorde, konstaterar Jalonen.

Redan innan pojkarna åkte ut på isen var jag hundra procent säker på att det skulle bli mål

Jukka Jalonen om det avgörande numerära överläget

För när Lejonen i förlängningen gavs chansen att avgöra i numerärt överläge, då tog det inte länge innan guldet var säkrat.

– Vi visste vad vi skulle göra när vi fick 4 mot 3-läget, vi hade gått igenom det i periodvilan innan förlängningen. Redan innan pojkarna åkte ut på isen var jag hundra procent säker på att det skulle bli mål, och det blev det också.

– Det är en otrolig känsla. Som många redan konstaterat, det är svårt att vinna på hemmaplan. Under de senaste 30 åren är det bara Sverige som har gjort det. Och inte var det lätt nu heller, säger Jukka Jalonen och skrattar till.

Diskussion om artikeln