Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland återuppväcker de sovjetiska pionjärerna: "Försöker indoktrinera den unga generationen"

Från 2022
Sovjetiska pionjärer på Krim på 50-talet.
Bildtext I Sovjetunionen måste alla skolbarn höra till pionjärerna. Bilden visar pionjärer på Krim på 1950-talet.
Bild: Archive Collection / Alamy/All Over Press

De ryska myndigheterna har bestämt att den sovjetiska ungdomsrörelsen pionjärerna ska återupplivas. Allt i ett försök att skapa lojalitet gentemot Putins regim.

Ett nytt lagförslag lämnades förra veckan in i det ryska parlamentet duman där en enig politikerkår vill grunda en landsomfattande ungdomsorganisation.

Förslaget lämnades in samma dag som den sovjetiska pionjärrörelsen firade sin 100-årsdag.

– I lagförslaget ser vi att ideologi är en viktig komponent, något som är typiskt för regimens politik de senaste månaderna, kommenterade politologen Jekaterina Schulmann på sin egen Youtube-kanal. Det här handlar om att försöka indoktrinera den unga generationen, och särskilt den delen som har visat sig vara mindre lojal mot regimen.

– Förslaget påminner om verktyg som totalitära stater brukar använda, men det är för tidigt att säga samma sak om dagens Ryssland, fortsatte Schulmann. I det här läget får vi nöja oss med att följa utvecklingen.

Tre rödklädda unga marscherar med en flagga i handen.
Bildtext Det ryska kommunistpartiet höll en ceremoni för att välkomna nya pionjärer till organisationen på Röda torget i Moskva tidigare i maj.
Bild: YURI KOCHETKOV/EPA-EFE/All Over Press

Stora förändringar

Pionjärerna var en kommunistisk ungdomsorganisation som när det begav sig var ett måste för alla sovjetiska skolbarn. På den tiden lärde sig barnen hur man bygger kommunism och hur man försvarar fosterlandet.

Den nya rörelsen går under namnet “Stora förändringen”. Den är hierarkisk och leds av president Putin.

Ett försök att påtvinga dagens unga nåt, att placera dem i en sovjetisk formation och leda dem framåt mot en så kallad ljus framtid kommer naturligtvis att misslyckas

Läraren Jevgeni Jamburg

Enligt politikerna i den ryska duman ska rörelsen inte innehålla någon politisk ideologi.

– Den nya organisationen kommer inte att politiseras och inte heller vara direkt förknippad med vårt parti, sa dumaledamoten Olga Kazakova från maktpartiet Enade Ryssland till tidningen Kommersant.

En källa i presidentadministrationen förklarade dock till samma tidning att man är mån om att börja förklara statens inställning till olika politiska frågor för ungdomen.

Skeptiska skolor

Enligt lagförslaget ska den nya ungdomsorganisationen baseras på traditionella ryska värderingar samt kärlek och respekt för fosterlandet.

Det ska bli frivilligt att skriva in sig i rörelsen, men samtidigt ska den finnas med i alla landets skolor från första klass.

Inte alla lärare applåderar initiativet.

– Vår uppgift är att hjälpa eleverna utveckla ett kritiskt tänkande och ordet ideologi låter farligt, kommenterade direktören för skola nr 109 i Moskva Jevgenij Jamburg till Kommersant. Jag har en känsla av att den här rörelsen har skapats av pensionärer som inte känner dagens unga.

– Ett försök att påtvinga dagens unga nåt, att placera dem i en sovjetisk formation och leda dem framåt mot en så kallad ljus framtid kommer naturligtvis att misslyckas, avslutade han.

Den ryska staten har redan tidigare grundat landsomfattande “patriotiska” ungdomsrörelser. Hittills har försöken inte gjort någon större succé.