Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hemmaplan och förlängning gjorde finalen till en berg- och dalbana – segerarkitekten Mikael Granlund efter guldet: "Elva år sedan jag senast vann något"

Från 2022
Mikael Granlund med VM-pokalen.
Bildtext Mikael Granlund gjorde 2+1 då Finland vann VM-finalen.
Bild: Lehtikuva

2011 var han en ung spelare som gjorde målet med stort M i semifinalen och sedan vann VM-guld. Elva år senare är Mikael Granlund veteranen som visade vägen för Lejonen i VM-finalen. Jag bär Lejontröjan och guldmedaljen med stolthet, säger han.

Då Nashville Predators slogs ut ur NHL-slutspelet satte sig Mikael Granlund på ett flyg till Tammerfors. Ett VM på hemmaplan stod högt i kurs och väl på plats blev han en grundbult i laget som gick hela vägen.

Efter en imponerande turnering visade Granlund sin storhet i finalen. Han satte in 1–1-kvitteringen, gjorde 2–1 och spelade fram till Sakari Manninens segermål.

– Jag bär Lejontröjan och guldmedaljen med stolthet. Det är väldigt fint och framför allt att få göra det på hemmaplan. Vilken otrolig turnering och vilket lag vi har, säger Granlund till Yle efter finalen.

Mikael Granlund tittar upp mot taket.
Bildtext Granlund vann sitt andra VM-guld.
Bild: Lehtikuva

VM-guldet är Granlunds andra i karriären. Det första kom för elva år sedan i Bratislava.

Då var Granlund en ung talang som gjorde ett av VM-historiens häftigaste mål i semifinalen mot Ryssland. Nu är han 30 år och en ledare i laget som skrev in sig som en av den finländska landslagshockeys största namn.

– Finalen var känslosam. Det blev som en berg- och dalbana, känslorna gick upp och ner. Det är elva år sedan jag vann något. Det är otroligt, jag kan inte säga annat.

– Jag minns inte speciellt mycket från avgörandet. Det gällde bara att kasta av sig hjälmen och handskarna och åka någonstans, säger han.

En final det lär talas om länge

Det lär talas länge om VM-finalen i Tammerfors i finländska hockeykretsar. Efter Joel Armias 3–1-mål kändes guldet klart men finalen utvecklades till en otrolig rysare. Kanada nätade två gånger på slutet och tog matchen till förlängning.

– Det handlar om små saker, en klubba går sönder för oss och så gör Kanada 2–3. De gör det väldigt bra sen och kan också kvittera. Sådan kan ishockeyn vara emellanåt.

– Visst har man varit med om liknade matcher förr men nu var det VM-final och framför hemmapubliken. Jag kan bara föreställa mig hur det kändes på läktaren eller i tv-sofforna, säger Granlund.

I fjol fick Lejonen bita i det sura äpplet efter förläning mot Kanada – nu var det alltså omvända roller. Att finaler avgörs med tre mot tre på isen har väckt en del kritik och frågan är om det är rättvist då guldet står på spel.

– Man vill väl ha ett avgörande, med fem mot fem på isen vet man inte hur länge det tar. Det är ett tufft sätt men ändå bra att man får spela om det i stället för att allt avgörs på straffar, säger matchvinnaren Sakari Manninen.

Sakari Manninen firar sitt segermål.
Bildtext Sakari Manninen avgjorde finalen.
Bild: Tomi Hänninen

Manninen behövde bara en chans i förläningen. Hans direktskott på Granlund passning avgjorde då Lejonen spelade i numerärt överläge.

– Mikael är en väldigt bra passningsspelare och det öppnade ett läge för mig. Jag försökte bara träffa pucken och det lyckades bra.

– Ett VM-guld är alltid en otrolig prestation och att vinna det på hemmaplan är ännu mer speciellt, säger Manninen.

Lejonen gick in i VM-turneringen som guldfavorit och det medförde en annan press än vid det senaste guldet 2019.

– Utgångsläget var annorlunda den här gången. 2019 trodde ingen på oss och nu förväntade sig alla ett guld. Den gången var vi mentalt starka, och nu förmodligen ännu starkare. En stor del av det här gänget har varit med de senaste åren och vet att vi kan vinna, säger Marko Anttila.