Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanadensarna bittra på de svenska domarna efter finalförlusten: "Alla kan hålla med om att han dyker"

Från 2022
Två hockeyspelare i närkamp.
Bildtext Början på slutet. Hannes Björninen föll i duell med Thomas Chabot och kanadensaren åkte ut.
Bild: CTK/All Over Press

Utvisningar fällde Kanada i VM-finalen mot Finland. Feldömda sådana, om du frågar kanadensarna. Thomas Chabot som satt i utvisningsbåset när Finland avgjorde anklagade Hannes Björninen för att ha filmat.

Förlängningar i VM spelas med tre mot tre, vilket betyder att utvisningar blir synnerligen ödesdigra, ofta matchavgörande.

Så när Hannes Björninen föll i en duell med Kanadas kapten Thomas Chabot och det svenska domarparet visade ut Ottawabacken blev det mycket riktigt början till slutet för Kanada. Och Chabot var allt annat än nöjd med finländarens beteende.

– Sättet som det slutar på är inget man vill se.

– Det är rätt uppenbart att han kastar sig. Alla kan hålla med om att han dyker lite, sade Chabot till den kanadensiska tv-kanalen TSN genast efter matchslut.

När Chabot kom till de mestadels finländska journalisterna i intervjuzonen i Tammerforsarenan hade förlusten sjunkit in och uttalandet hade slipats ner en aning.

– Jag tänker inte kommentera det för mycket. Det är rätt klart för den som följer ishockey. Men jag satte min klubba dit och satte mig själv i den situationen och domaren tog beslutet, allt hände väldigt snabbt.

– Det är vad det är, jag tänker inte kommentera det mera, turneringen är över. Det är ishockey. Det är en gren där det görs misstag, också av mig som spelare, säger Chabot.

"Vet inte hur regelboken ser ut längre"

Om Chabots utvisning kan man vara av olika åsikt, men helt klart är att Cole Sillinger råkade ut för ett litet justitiemord när han i tredje perioden åkte ut på en tvåa när en klubba träffade Miro Heiskanen i ansiktet.

– Om du tittar på videon ser du tydligt att det var hans egen klubba. Så jag tycker inte att det var utvisning. Jag tycker inte heller att den i förlängningen är utvisning men det finns det inget vi kan göra något åt nu, säger Sillinger i intervjuzonen.

Sillingers utvisning gav Finland chansen att spela med 5 mot 3 och ledde i slutändan till två mål för Lejonen.

– Det suger att det gick som det gjorde. Det var dåliga utvisningar. Men vi kämpade oss tillbaka. Finland var bra, samtidigt tycker jag att vi hade matchen i våra händer, säger Sillinger.

– Vi jobbade så hårt och att då förlora på det sättet, det suger. Vi vet att det är lite andra regler när vi kommer hit, men det är frustrerande, jag vet inte ens hur regelboken ser ut längre, klagade Kanadas anfallsstjärna Pierre-Luc Dubois för TSN efter det bittra slutet.

"Alla älskar hockey i Finland"

Lönnlöven föll och besvikelsen var påtaglig, men samtidigt var kanadensarna också snabba att uttrycka en stor respekt för det finländska laget och för VM-värdlandet.

– Jag visste inte att det här var ett sådant hockeyland när jag kom hit. Alla älskar hockey, alla tittar på hockey, säger backen Travis Sanheim i intervjuzonen.

– Det kommer att vara många bra matcher mellan Kanada och Finland i framtiden, säger Sanheim.

Alldeles säkert också sådana matcher där Finland får domsluten mot sig.

Diskussion om artikeln