Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Docent i krigsvetenskap: Viktiga strider pågår – om Ryssland får kontroll över hela Donbassområdet kan Putin utropa sig till vinnare

Uppdaterad 30.05.2022 10:27.
Imari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Bildtext Ilmari Käihkö, docent och lektor vid Försvarshögsoklan i Stockholm.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Just nu pågår svåra strider i östra och södra Ukraina, samtidigt som Ukraina har fått löften om mer vapenstöd, något som kan ha stor betydelse för krigets utgång, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap.

Just nu pågår häftiga strider i södra och östra Ukraina, och det här beror enligt Ilmari Käihkö, docent och lektor vid Försvarshögskolan i Stockholm, på att Ryssland har lyckats koncentrera sina styrkor på ett mindre geografiskt område.

– I östra Ukraina håller Ryssland på att försöka omringa staden Sievjerodonetsk, och om Ryssland lyckas ta över staden kontrollerar de nästan hela Luhanskregionen och kan då givetvis fortsätta därifrån.

I södra Ukraina har Ukraina däremot gått till motanfall i helgen.

– Vi har inte fått bekräftade uppgifter på hur bra det här anfallet har gått, men enligt ukrainska källor har Ukraina befriat tre byar från ryska styrkor. Men det återstår att se om de kan fortsätta offensiven mot staden Cherson.

Ryssland försöker etablera kontroll över hela Donbassområdet.

– Det skulle kunna ge Putin en chans att utropa sig som vinnare i kriget. Det här är det minimala som Putin kräver för att kunna rättfärdiga kriget och de omfattande ryska förlusterna som de har lidit.

Också löften om exempelvis kustrobotar

Ukraina försöker stoppa ryssarna i östra Ukraina och därefter befria områdena i både östra och södra Ukraina.

– Den första uppgiften, att stoppa ryssarna, den är enklare än att befria områdena. Allt tyder på att det här kriget kommer att fortsätta ett tag till.

Nu talas det om att USA kommer att skicka tyngre vapen, raketartilleripjäser, till Ukraina – hur stor betydelse har det här för krigets fortsättning?

– De kan ha rätt stor betydelse, och det beror på att de här vapensystemen har en längre räckvidd. Det vill säga Ukraina kan skjuta på ryska artilleripjäser på längre avstånd, och det kommer att ha stor betydelse för krigföringen. Samtidigt har ju Ukraina fått löften om annat slags stöd, till exempel kustrobotar, som man kan använda för att öppna blockaden av ukrainska hamnar. Det är helt avgörande för den ukrainska ekonomin i längden.

Allt tyder på att det här kriget kommer att fortsätta ett tag till

Om och hur Ryssland reagerar om Ukraina får tillgång till tyngre vapen, återstår att se.

– Om vi minns det tal som Putin höll då kriget inleddes, där sade han att han kommer att stoppa alla som blandar sig i kriget, men hittills har han inte riktigt gjort det. Efter Butja och andra ryska hemskheter har vi sett hur Ukraina börjat få tyngre och tyngre vapensystem, och hittills har den ryska reaktionen mest varit retorisk. De säger mycket men gör lite.

Det återstår också att se om Ryssland faktiskt kan göra något, säger Käihkö.

– Men det här vapenstödet är helt avgörande för Ukraina och den ukrainska krigföringen. Om Ukraina ska vinna det här kriget behöver de stöd, men inte bara vapenstöd, utan också finansiellt och humanitärt stöd.

Börjar Ryssland lära sig av sina misstag?

När det gäller själva krigföringen har Ryssland börjat lära sig från sina tidigare misstag.

– Krigföringen i Donbass är enklare för Ryssland eftersom logistiklinjerna är mycket kortare och eftersom man kan koncentrera styrkorna på ett mycket mindre område. Ryssland begår fortfarande misstag, men frågan är om det begår de största misstagen på samma sätt som i början av kriget. Faran är att Ryssland nu har börjat lära sig och det betyder dåliga nyheter för Ukraina.

Det är helt omöjligt att spekulera i när det sker en vändning i kriget. Det händer hela tiden väldigt mycket, säger Käihkö.

– Om det här ukrainska motanfallet i södra Ukraina fortsätter, och om Ukraina lyckas befria staden Cherson, som är den största staden i södra Ukraina som ryssarna har tagit, då skulle det bli en vändning. Det skulle tvinga Ryssland att göra något där och det grundläggande ryska problemet är att de saknar resurser. Eftersom man inte har deklarerat krig så har man svårt att mobilisera manskap till kriget.

Hur pass försvagade börjar Ukrainas styrkor bli?

– Det här är en nyckelfråga. Vi får fortfarande mycket mer information om ryska förluster än om ukrainska förluster. Men det är klart att Ukraina har lidit rätt mycket under det här kriget, både militärt men också civilt.

De civila förlusterna till exempel på infrastrukturen påverkar Ukrainas möjligheter att fortsätta kriget i längden. Ukrainas ekonomi har rasat.

– Man har bedömt att Ukraina skulle förlora runt 40 procent av bnp:n under det här året, och det är väldigt mycket. Samtidigt var den ryska ekonomin mycket starkare före kriget och den har minskat mycket mindre under kriget. Därför har Ryssland möjligheter att fortsätta kriget längre.