Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backveteranen Hietanen gjorde sista landskampen – då ordnade Anttila oförglömlig upplevelse: "En fin gest"

Juuso Hietanen med pokalen.
Bildtext Juuso Hietanen.
Bild: Tomi Hänninen

VM-finalen innebar slutet en lång landslagskarriär för Juuso Hietanen. I samband med firandet av guldet fick backen äran att lyfta pokalen som andra spelare – ett initiativ som kom från Marko Anttila.

Då Sakari Maninen slog in segermålet mot Kanada tog en lång landslagskarriär slut för Juuso Hietanen. Backen har gjort över 200 landskamper och fick nu sätta punkt i ett mästerskap på hemmaplan.

– Det är nog slut nu. Det har varit en fin säsong med OS-guld och nu det här. Känslorna är på ytan. Jag är glad och stolt över alla killar, säger Hietanen till Yle.

Då spelarna hade sjungit nationalsången och tagit emot sina medaljer var det dags att hissa pokalen i Tammerforsarenan.

Lagkaptenen Valtteri Filppula fick ta emot den av IIHF:s ordförande Luc Tardif. Han tog ett ärevarv på isen och gav sedan över pokalen till Juuso Hietanen.

I vanliga fall står de assisterande kaptenerna på tur men Hietanen fick gå före Marko Anttila och Mikael Granlund.

– Det gick till så att Anttila sa till mig att du ska lyfta bucklan som nästa man. Det var en fin gest av honom. Det var fantastiskt att få lyfta pokalen.

Vad tänkte du då du fick pokalen som andra spelare?

– Jag kände stolthet över att jag fått vara en del av det här laget.

Filppula var också glad över att han fick ge pokalen till Hietanen.

– Juuso har en fantastisk karriär och galet många landskamper. Det var ett fint ögonblick att få räcka över pokalen till honom. Det här var också ett fint sätt att sluta i landslaget, säger Filppula.