Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Guldfesten i Åbo fick en bitter eftersmak – en av paviljongerna på Salutorget tog skada då folk klättrade upp på den

Folk har klättrat upp på paviljongen på Salutorget i Åbo.
Bildtext Många tog sig upp på paviljongens tak, då Åboborna firade VM-guldet i söndags. Nu utreds skadorna.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Guldfesten i Åbo centrum fick ett tråkigt slut, då det visade sig att en av de nybyggda paviljongerna på Salutorget har tagit skada under festyran.

Många Åbobor firade hockeyherrarnas VM-guld på Salutorget på söndagskvällen.

En del personer tog sig upp på en av de nybyggda paviljongernas tak sent på söndagskvällen, och det här har orsakat skador på taket. Det här gäller den paviljong som står invid Auragatan.

Enligt projektchef Janne Laine finns det tydliga spår på taket och en del lister hänger.

- I nuläget vet vi inte hur omfattande skador det är frågan om, säger Janne Laine i en intervju till Yle Turku.

Hela takkonstruktionen ska granskas

Nu ska staden granska taket ytterligare för att utreda hur omfattande skadorna är. Meningen är också att granska de inre takkonstruktionerna, eftersom en del personer stod på takets ventilationskanal, säger Laine.

- Vi måste också granska själva takkonstruktionen. Taket inte är planerat för att en större mängd människor står och hoppar på det, säger Laine.

Vandalism på byggarbetsplatsen

Enligt Laine hade staden förberett sig på en eventuell guldfest genom att lägga stängsel runt Salutorgsbygget. Men folk hade struntat i stängslet och trängt sig in på byggarbetsplatsen. Någon hade också brutit sig in i baracken på bygget, säger Laine.

- Det finns en hel del tomma flaskor och glassplitter på området. Någon har också brutit in sig baracken. Det var troligen där som personerna hittade en stege. De hittade också en målburk i baracken, då det har målats på den nya gatubeläggningen, säger Laine.

Enligt Laine är det i det här skedet oklart hur stora de ekonomiska skadorna är. Nu ska bolaget som bygger det nya Salutorget lämna in en brottsanmälan om skadegörelsen.

Staden har förberett sig på liknande vandalism inför nästa helg då det är skolavslutning. Man kommer ändå inte att anlita extra övervakning på området.

- Vi kommer att avgränsa byggarbetsplatsen. Vi hoppas att alla glada firare hålls på den rätta sidan av staketet, säger Laine.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om skadorna på byggnaden.