Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jussi Olkinuora gjorde sitt livs mästerskap – Lejonens stjärnmålvakt fick pusta ut efter snöpliga baklängesmålen: "Hann bli frustrerad"

Från 2022
Uppdaterad 30.05.2022 15:11.
Jussi Olkinuora
Bild: Tomi Hänninen

Han radade upp nollor under gruppspelet och blev till slut framförstad till VM:s mest värdefulla spelare. Jussi Olkinuora spelade en central roll då Lejonen spelade hem guldet. Äntligen lyckades vi bryta hemmaförbannelsen, säger han.

Det börjar finnas ett antal medaljer i Jussi Olkinuoras prisskåp men frågan är om inte söndagens VM-guld på ett sätt slår allt annat.

Han stod i skuggan av Kevin Lankinen 2019 och Harri Säter i OS för några månader sedan. Förra året var han förstemålvakt då Lejonen tog silver men nu ledde Olkinuora Lejonen till en stor titel.

Olikinuora gjorde ett fenomenalt VM där han höll nollan i fyra matcher och utsågs till mästerskapets mest värdefulla spelare.

– Det här guldet betyder väldigt mycket. Äntligen lyckades vi bryta hemmaförbannelsen. Vi har ett fantastiskt lag och fick belöning, säger Olkinuora.

Kan man säga att du gjorde ditt livs mästerskap och matcher de senaste veckorna?

– Åtminstone tillsvidare, säger han med ett litet flin.

Jussi Olkinuora i finalen mot Kanada.
Bild: Tomi Hänninen

"Matchen innehöll det mesta"

Kanada gjorde finalens första mål i början av andra perioden och länge såg det ut som att Dylan Cozens fullträff skulle bli den enda som gick in bakom Olkinuora.

Men Lejonen tappade en 3–1-ledning på slutet då Zach Whitecloud och Max Comtois satte in varsin puck bakom den finländske målvakten.

– Matchen innehöll det mesta. Kanada har ett bra lag och kom i kapp men det spelar ingen roll längre, säger han.

Olkinuora lät sig inte bli nedstämd av Kanadas två sena mål.

– I förlängningen handlar det om små saker och det gällde att vara vaken. Ofta tar en förlängning slut inom tio minuter som nu.

– Jag var inte spänd i förläningen men lite frustrerad över att vi hade tappat ledningen. Det gällde att bara fokusera på sin egen insats.

I förlängningen behövde Olkinuora inte göra någon räddning och efter knappt sju minuter fick han se Sakari Manninen prickskjuta in målet som satte punkt för några intensiva veckor.

– Då kändes det uttömmande. Vi har haft ett hektiskt schema i sju veckor, säger han.

Diskussion om artikeln