Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nytt parkeringsområde och fler rastplatser byggs vid Varlaxudden – grusgångar för rörelsehindrade till Fågelboet

Utsikt över havet och skärgården från en bergsklippa
Bildtext Varlaxudden fortsätter vara ett populärt utflyktsmål även i år. Arkivbild.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Det är trångt om saligheten om man vill parkera vid Varlaxudden i Borgå. I sommar byggs ett nytt parkeringsområde och flera rastplatser med grusgångar anpassade för rörelsehindrade.

Pandemin har bidragit till ett ökat intresse för att vistas ute i naturen. Ifjol ökade antalet besökare vid bland annat Varlaxuddens friluftsområde på Emsalö, och populariteten ser inte ut att minska.

Många besökare betyder samtidigt många fordon och vissa dagar har parkeringsplatserna inte räckt till utan långa köer av parkerade bilar har också stått längs Emsalövägen.

Mycket folk betyder också trängsel vid rastplatserna med tak och eldstäder samt större belastning på naturen.

Därför inleder Föreningen Nylands friluftsområden om några veckor sitt projekt för att öka trivseln för alla som rör sig på området. Entreprenören är vald och utvecklingsföreningen Silmu bidrar med Leader-stöd.

– Man kan säga att vi bygger ett helt nytt område på Varlaxudden med en ny parkeringsplats på norra sidan och en grusgång som är tillgänglig för rörelsehindrade och som leder till Fågelboet, säger verksamhetsledare Tapio Lepikkö.

Det nya parkeringsområdet ska rymma mellan 20 och 30 fordon. Om allt går som planerat blir den klar under sommaren, tidigast i slutet av juni.

Projektet omfattar också flera grusgångar som är anpassade för rörelsehindrade samt fler rastplatser med eldstäder. Hela projektet beräknas bli klart i oktober.

Området kan besökas som vanligt

Föreningen bygger på norra sidan om den nuvarande parkeringsplatsen. Under sommaren kan alla nuvarande tjänster – toaletten, soptunnorna, eldstäderna, rastplatserna, kokskjulet och vedskjulet – användas som vanligt.

Skyltar som informerar och varnar för byggplatsen är på väg.

– När entreprenören börjar jobba där sätter vi upp skyltar och spärrar kanske av någon del så att det blir tryggt att röra sig på området. Det kan ju hända att folk söker sig till byggplatsen för att se vad som händer där, säger Lepikkö.

Förutom Varlaxudden finns ett annat friluftsområde på norra Emsalö, nämligen Stornäsudden.

Friluftsområdet är särskilt populärt bland fiskare och längs den 350 meter långa strandlinjen finns det gott om fiskeplatser såväl på grus-, sten- som bergsstränder.