Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Apkopporna kommer troligtvis inte att bli en pandemi

Från 2022
Närbild av apkoppsviruset (grafik).
Bildtext Apkoppor har i maj spridit sig i 23 länder som förr inte registrerat ett enda fall av sjukdomen.
Bild: AOP

Världshälsoorganisationen WHO tror inte att spridningen av apkoppor kommer att leda till en pandemi. Det säger Rosamund Lewis, som leder organisationens arbete med apkoppor.

– Vi vet inte, men vi tror inte det. Just nu oroar vi oss inte för en global pandemi, säger Lewis på måndagen.

Den senaste månaden har drygt 300 fall av apkoppor dykt upp, varav största delen i länder som inte förr rapporterat fall av apkoppor. Det första fallet i Finland rapporterades förra fredagen.

WHO överväger om sjukdomen ska klassas som ett internationellt hälsonödläge, vilket skulle göra det lättare att snabba på forskning och finansiering för att motverka spridningen.

Sjukdomen är ovanlig och förekommer mest i regnskogsområden i västra och centrala Afrika. Tidigare har bara enstaka fall av apkoppor rapporterats i Europa.

Första dödsfallet rapporterat

Den vanligaste smittvägen till människan är från djur, men apkoppor kan också överföras vid nära kontakt mellan människor. Det krävs nära kontakt för att viruset ska överföras och sexuella kontakter med infekterade personer utgör en smittrisk, men det är oklart hur exakt smittspridningen sker.

Enligt WHO:s Rosamund Lewis är det ännu oklart exakt huruvida viruset har hittat nya smittvägar och ifall asymtomatiska infekterade personer kan smitta andra.

De vanligaste symptomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla och hudutslag med blåsor. Sjukdomen är lindrig och oftast tillfrisknar patienten själv.

På måndagen rapporterar myndigheterna i Nigeria den här apkoppsvågens första dödsfall: En 40-åring med underliggande sjukdom har dött på söndagen. Enligt landets hälsomyndigheter har sjukdomen en dödlighet på 3,6 procent.

Lewis beskriver sjukdomens allmänna hot som "lågt".

Källor: Reuters, AP