Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paris ifrågasätts som OS-värd efter jättekaoset kring CL-finalen – myndigheterna skyller på massivt biljettfusk, britterna kände sig behandlade som djur: "Förde tankarna till Hillsborough 1989"

Polis iakttar Liverpool-fans under Champions League-finalen 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det rejält misslyckade publikinsläppet till Champions League-finalen i Paris debatteras nu på politikernivå i både Frankrike och Storbritannien. Franska inrikesministern försvarar händelserna. Vi hindrade dödsfall, menar Gerald Darmanin.

Särskilt i Liverpools läktarhalva var det överraskande tomt när lördagens Champions League-final, som Real Madrid till slut tog hem, skulle kicka igång.

Uefa skyllde på fansens sena ankomst till arenan när matchen försenades. Men faktum var att det utanför Stade de France rådde fullständig hysteri.

Tusentals engelska fans släpptes inte in på stadion, trots att de hade skaffat sig dyra matchbiljetter. Klipp på sociala medier visade också hur folk undvek biljettkontrollen genom att klättra in över stängslen.

Enligt fransk press skadades 174 personer i kaoset, och 68 blev gripna. I Uefas pressmeddelande efteråt uppgav man att det var Liverpoolfans utan giltiga biljetter som orsakade kalabaliken.

Den franska regeringen upprepade orsaken på måndagen.

– Det som är bekräftat är ett massivt, organiserat bedrägeri med fejkbiljetter, producerade i industriell skala, slår franska inrikesministern Gerald Darmanin fast.

– Jag vill åter upprepa att besluten som togs utanför stadium gjordes för att hindra att dödsfall och allvarliga skador skulle ske, menar ministern efter ett extrainsatt möte på måndagen.

Många skadade också i Saint-Etienne

Men de misslyckade arrangemangen har hunnit bli en het politisk fråga i Frankrike. Bland annat frågas det om landet verkligen är redo för att fixa sommar-OS 2024.

Idrottsministern Amelie Oudea-Castrera medgav att man måste trappa upp säkerhetsarrangemangen kring högriskmatcher i fotboll.

Det var nämligen inte bara i Paris som det blev rörigt under helgen. När Saint-Etienne blev klart för nedflyttning på söndagen stormades planen av arga supportrar, och bengaler flög till höger och vänster.

Bengaler tänds på Saint-Etiennes hemmaplan.
Bildtext Enligt tidningsuppgifter skadades ett trettiotal personer när Saint-Etienne degraderades.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

"Fasansfullt"

Även i Storbritannien är publikdebaclet i Paris föremål för debatt på högsta politiska nivå.

– Helgens bilder från Stade de France var djupt upprörande och oroväckande. Vi vet att många Liverpoolfans reste dit för att ha kul, och vi är enormt besvikna över hur de behandlades, kommenterar premiärminister Boris Johnsons talesperson.

Franska idrottsministern hävdade att det fanns mellan 30 000 och 40 000 engelska fans med falska biljetter, eller inga biljetter alls, utanför stadion. Liverpool har krävt att Uefa ska utreda händelserna.

Backen Andy Robertson var en av dem som ställde sig frågande till de franska förklaringarna. Han hade gett bort en biljett till en vän – som nekades inträde, då hans biljett påstods vara fejk.

Ian Byrne, parlamentsledamot för Labour, var på plats på matchen. Han minns tillbaka till helgen med förskräckelse. För Sky News beskriver han att fansen "behandlades som djur".

– Det var fasansfullt – det finns inget bättre sätt att beskriva händelserna.

– Det var verkligen horribelt, för en som var på plats på Hillsborough år 1989 kom många hemska minnen tillbaka, berättar Byrne, med hänvisning till läktartragedin som krävde 96 åskådares liv.

Källor: AFP, Reuters