Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hur ska Havis Amanda skyddas i framtiden? Staket och tiotals väktare räckte inte till och polisen ansåg det orimligt att ingripa

Från 2022
Uppdaterad 07.06.2022 09:43.
VM-guldet 2022 firas genom att klättra upp på Havis Amanda.
Bildtext Än en gång klättrade idrottsfans upp på Havis Amanda fastän Helsingfors stad försökte förhindra det.
Bild: Jouko Kallio

Trots staket och väktare lyckades segerrusiga hockeyfans klättra upp på Havis Amanda under firandet av Finlands VM-guld i natt. Det är beklagligt, anser man vid staden. Helsingforspolisen ingrep inte eftersom det hade varit orimligt.

Än en gång klättrade hockeyfans på skulpturen Havis Amanda vid Salutorget i centrum av Helsingfors.

Helsingfors stad meddelade innan VM-finalen att man var förberedd, och ett några meter högt staket byggdes upp runt omkring fontänen.

– Det är beklagligt att firandet inte hölls utanför staketet. Vi ville skydda både stadsborna och den sköra skulpturen, säger sektorchef Laura Aalto vid kultur- och fritidssektorn.

"Skulpturer är inte till för att klättras på"

När Finlands herrar vann OS-guld i ishockey i slutet av februari skyddades inte skulpturen vilket staden fick respons för från invånare.

– Därför byggde vi nu upp ett stadigt staket av plywoodskivor och hade tiotals väktare på plats. Men folkmassan var så stor att staketet föll. Vi förväntade oss att staketet hade skyddat både skulpturen och människorna, säger Aalto.

Havis Amanda skyddades med staket inför valborgsfirandet 2020
Bildtext Det här staketet lyckades inte hålla segerrusiga hockeyfans borta från Havis Amanda.
Bild: Lehtikuva

Enligt Aalto försökte väktarna först förhindra guldfirare från att klättra upp på staketet, men folkmassan var stor och de strävade efter att fälla staketet.

– Vi var oroade över att någon skadar sig, men inga olyckor verkar ha skett. Det var ett historiskt guld på hemmaplan och det ska firas. Stadens torg och parker erbjuder platser för det men skulpturer är inte till för att klättras på, säger Aalto.

Kunde staden ha gjort mer för att skydda Havis Amanda?

– Det kunde vi säkert, men vi ansåg att vi var väl förberedda inför det här. Vi gick igenom planen med polisen på förhand. Firandet hade ingen arrangör utan det var ett spontant evenemang. Vi bedömde tillsammans med polisen att det inte fanns behov för att stänga av gatorna i centrum, säger Aalto.

"Polisen skulle ha tvingats använda maktmedel och då finns en risk att någon skadar sig"

Överkommissarie Jere Roimu vid Helsingforspolisen säger att polisen beslöt att inte ingripa i situationen.

– Polisen skulle i så fall ha tvingats använda maktmedel och då finns en risk att någon skadar sig. Polisen bedömde att det förnuftigaste var att inte ingripa eftersom ingen riskerade att skada sig. Det var enbart fråga om skydd av egendom. Väktarna lyckades också ta sig från platsen, säger Roimu.

Polisen bedömde att det förnuftigaste var att inte ingripa eftersom ingen riskerade att skada sig.

Jere Roimu

Han var själv inte i tjänst under natten utan hänvisar till beslutet som togs av den allmänna ledare som då var i tjänst.

– Tusentals personer var på plats och en del var kraftigt berusade. Det hade krävt betydande resurser och maktmedel om polisen gått in för att stänga av hela området. Det hade varit orimligt sett till det som hände, säger Roimu.

Enligt Roimu kan de som rev ner staketet ha gjort sig skyldiga till skadegörelse men det går enligt honom inte att påvisa vad enstaka personer har gjort. Det viktigaste enligt honom är att väktarna tryggt kunde ta sig från platsen.

Havis Amanda insvept i Finlands flagga.
Bildtext Så här såg skulpturen ut på måndag morgon.
Bild: Olli-Pekka Kursi/ Yle

"Det här är guldfirandets skamfläck"

Biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP) ansåg efter VM-guldet år 2019 att man måste hitta någon annan plats för nästa guldfest.

Men så har inte skett. Razmyar var då biträdande borgmästare för kultur och fritid och ansvarar nu för fostran och utbildning.

På måndagen twittrade hon: "Bilderna från guldfirandet vid Havis Amanda får en att stanna upp. Ett beteende där man med våld motsätter sig väktare och fäller staket går inte för sig. Vuxna människor riskerar vår gemensamma kulturhistoria och sin egen säkerhet. Inte så här, vänner. Det här är guldfirandets skamfläck." (översatt från finska)

Svenska Yle fick inte tag på Razmyar för en intervju under måndagseftermiddagen.

Går inte att byta ut mot en kopia

Fullmäktigeledamot Fatim Diarra (Gröna) gjorde 2020 en motion om att Havis Amanda antingen kan bytas ut mot en kopia eller skyddas.

Fullmäktige beslöt att skulpturen skyddas under olika festligheter men att det inte går att byta ut den mot en kopia.

I så fall måste också själva fontänen flyttas, vilket enligt stadens konstmuseum inte är realistiskt. Dessutom skulle det signalera att det är tillåtet att klättra på offentliga konstverk, anser konstmuseet.

Havis Amanda får sin studentmössa och människor runt statyn firar.
Bildtext Studentmössan läggs numera på Havis Amanda från en lyftanordning för att inte skulpturen ska ta skada.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

"Skulpturen kan gå sönder vid handlederna eller halsen"

Konstmuseichef Maija Tanninen-Mattila säger att en konservator undersökt Havis Amanda på måndagen och undersökningarna fortsätter på tisdag från en lyftanordning.

– Det ser i alla fall ut som att inga skador har uppstått, säger Tanninen-Mattila.

Det ser i alla fall ut som att inga skador har uppstått

Maija Tanninen-Mattila

Skulpturen består av ett bronslager på fyra millimeter men är tom inuti.

– Vi känner inte till hur stödkonstruktionerna ser ut inuti. Skulpturen kan gå sönder vid handlederna eller halsen. Beläggningen kan också ta skada, säger Tanninen-Mattila.

Ska restaureras under de närmaste åren

Sektorchef Laura Aalto säger att staden just nu funderar på lösningar för att bättre kunna skydda skulpturen i framtiden.

– Både skulpturen och fontänen ska grundligt restaureras under de närmaste åren och i samband med det funderar staden på hur de kan skyddas på lång sikt.

Havis Amanda är skapad av Ville Vallgren år 1906 i Paris men avtäcktes på sin nuvarande plats den 20 september 1908.

Fontänskulpturen är fem meter hög.

Diskussion om artikeln