Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna enades om ett partiellt oljeembargo mot Ryssland – det sjätte sanktionspaketet får därmed grönt ljus

Från 2022
Uppdaterad 31.05.2022 05:08.
Viktor Orbán, Kaja kallas, Mario Draghi och Sanna Marin står i en cirkel och talar med varandra.
Bildtext Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Estlands premiärminister Kaja Kallas, Italiens premiärminister Mario Draghi och Finlands statsminister Sanna Marin i diskussion under toppmötet i Bryssel.
Bild: Olivier Hoslet / EPA / AOP

Efter veckor av förhandlingar kunde EU:s stats- och regeringschefer slutligen enas om att bannlysa importen av rysk olja. Men det blev en modifierad version av det förslag som kommissionen ursprungligen hade lagt fram.

BRYSSEL Kompromissen innebär att den ryska råolja som levereras via pipeline till en början inte kommer att omfattas av importförbudet. Däremot kommer man att bannlysa oljetransporter till sjöss.

Eftersom tankfartygen står för två tredjedelar av EU:s oljeimport från Ryssland anses det vara ett tillräckligt hårt slag mot den ryska oljekassan.

– Det är viktigare än någonsin att kunna visa att vi kan vara starka och beslutsamma, sa Europeiska rådets ordförande Charles Michel under en sen presskonferens.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen, som hade presenterat ett hårdare sanktionsförslag i början av maj, välkomnade också uppgörelsen.

– Vi hade en mycket god diskussion och jag är väldigt glad över att EU-ledarna på principnivå kunde enas om det sjätte sanktionspaketet, konstaterade hon.

Inget totalförbud för att underlätta läget för en del länder

Enligt von der Leyen är det oljeledningen Druzjbas södra förgrening, som går till bland annat Ungern och Slovakien, som i praktiken berörs av undantaget. Det här eftersom Polen och Tyskland, som får oljeleveranser från Druzjbas norra del, har meddelat att man kommer att trappa ner den oljeimporten. Därmed är utfasningen av den ryska oljan närmare 90 procent, menade kommissionsordföranden.

Det var på grund av Ungerns hårdnackade motstånd som importförbudet av den ryska oljan drog ut på tiden. Att rysk olja via rörledningar nu temporärt inte omfattas av förbudet är ett krav som landet fick igenom, eftersom Ungern menade att det annars hade varit ett för hårt slag mot den egna ekonomin.

Ursula von der Leyen.
Bildtext Kommissionsorförande Ursula von der Leyen betonade att också de övriga delarna i det sjätte sanktionspaketet har fått grönt ljus.
Bild: Kenzo Tribouillard / AFP

Marin: Ett betydande steg framåt

Statsminister Sanna Marin (SDP) beskriver det partiella importförbundet som en tillräcklig åtgärd, då det berör en så avsevärd del av den energi som Ryssland säljer till EU-länderna.

– Det är fråga om ett betydande steg framåt – även om det inte är ett 100 procents exportförbud, sa Marin efter mötet.

Hon säger att huvudsaken är att alla EU-länder lyckats enas om sanktionerna.

– Det här [sanktionspaketet] täcker en mycket stor del av den summa pengar som Ryssland för tillfället får från Europa för den energi som vi köper från dem.

Enligt Marin är det viktigt att man tar alla medlemsländer i beaktande – speciellt de som skulle drabbas hårdast om ett totalförbud av rysk olja gick igenom – och visar solidaritet.

Sanna Marin, Arturs Krišjānis Kariņš och Charles Michel talar med varandra och ler och skrattar.
Bildtext Det var glada miner i Bryssel då man lyckades enas om sanktionspaketet. Här står statsminister Sanna Marin med Lettlands premiärminister Arturs Krišjānis Kariņš och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Detaljerna finslipas – Rysslands största bank utesluts från SWIFT

Detaljerna i kompromissförslaget ska ännu finslipas av EU-ambassadörerna.

Genombrottet innebär samtidigt att de övriga delarna i det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland som presenterades i början av maj nu kan förverkligas.

Det betyder att Rysslands största bank Sberbank kommer att utestängas från SWIFT-systemet, dessutom kommer man att förbjuda europeiska företag att försäkra ryska fartyg och ytterligare tre statsägda ryska mediebolag som har spritt Kremls propaganda kommer att bannlysas på EU:s område.