Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det finns ryska soldater som vägrar dra ut i strid i Ukraina men det finns inga säkra uppgifter om hur många de är

Från 2022
Uppdaterad 01.06.2022 13:49.
En soldat går på en gata med ryggen mot kameran. I bakgrunden förstörda byggnader.
Bildtext En soldat fotograferad i Donbassregionen i östra Ukraina.
Bild: Maximilian Clarke / AOP

Under våren har det i ryska medier skymtat uppgifter om soldater som inte gått med på att delta i det som den ryska statsledningen kallar en militär specialoperation i Ukraina. Enligt lokala medier har sådan krigsvägran förekommit runt om i landet.

Nu har det för första gången getts ett offentligt bevis på det som de ryska medierna rapporterat om. Ett domslut om vägran att delta i striderna har kommit i en militärdomstol.

Då över hundra soldater på en förläggning i staden Naltjik i den kaukasiska republiken Kabardino-Balkarien vägrade fara ut i strider fick de sparken. Soldaterna var anställda vid det ryska nationalgardet, Rosgvardija.

En grupp på 115 uppsagda soldater vände sig till garnisonens militärdomstol och krävde upprättelse. Domstolen dömde till deras nackdel och fastställde alltså att uppsägningarna var lagenliga.

På det här sättet kunde allmänheten i Ryssland få bekräftelse på att det finns sådana som motsätter sig kriget också bland soldater. I Ryssland får man inte egentligen kalla specialoperationen för krig, men det är emellertid det ord alla använder.

En människorättsorganisation i Tjetjenien, Vajfond, berättar att de får allt fler förfrågningar om hur man ska göra för att undvika att bli inkallad till militärtjänst. Många vill också veta hur man kan resa utomlands för att rädda skinnet innan man har fått en inkallelseorder.

Människor lastar in en vit liksäck in i en vit skåpbil. En av de som lastar in kroppen är klädd i skyddsutrustning.
Bildtext Ryssland har visat ovilja att uppge hur många man man förlorat i Ukraina. Samtidigt jobbar ukrainska myndigheter och lokala invånare varje dag med att täcka in och transportera döda ryska soldater.
Bild: Ken Cedeno / AOP

Väldigt lite information – myckel är hemligstämplat

Det är väldigt mycket som gäller kriget som hålls hemligt i Ryssland. Därför är det till exempel ingen som har kunnat bevisa uppgifter i lokala medier om att sextio soldater i Pskov i västra Ryssland fick sparken eller hotades med rättegång då de vägrade åka ut i strider.

Man har inte heller kunnat bekräfta att soldater i Krasnodar, i Chakasija och på Krimhalvön har vägrat strida även om lokala medier har skrivit om det.

Också information om stupade hålls hemlig och medierna försöker genom att titta hur det ser ut på begravningsplatser ta reda på hur många som sänts hem för att begravas.

I staden Krasnodar upptäckte lokala journalister en stor mängd nya gravstenar och drog slutsatsen att det var stupade soldater från striderna i Ukraina som hade förts dit.

Många familjer får ingen information om vad som hänt med anhöriga som krigar

I Ryssland fäster man för det mesta ett foto av den döde på gravstenen. Och det var foton där de begravda bar uniform och dödsdatum som visade att de hade dött under den här våren som gjorde att journalisterna bedömde att det var stupade som hade begravts.

Det är lättare att upptäcka gravar där stupade har begravts då de är nyuppgrävda. Många stupade soldater begravs emellertid i familjegravar och då är det svårt att få någon uppfattning om hur många döda som har sänts hem.

Många familjer får överhuvudtaget ingen information om vad som har hänt deras anhöriga som har sänts ut för att strida i Ukraina.

Nygrävda gravar på rad. Vid gravarna finns kors i trä och blommor. Ukrainas flagga vajar på flera ställen.
Bildtext Nygrävda gravar i Butja i Ukraina. Exakt hur många som begravts på andra sidan gränsen – i Ryssland – är oklart.
Bild: Adri Salido / AOP

De stora svårigheterna att få fram tillförlitlig information om läget beror både på att så mycket är hemligstämplat och på att så många är rädda att uttala sig.

Experter på militära frågor vågar inte ge intervjuer eftersom de kan dömas till hårda straff om de uttalar sig kritiskt om de väpnade styrkorna.

Källor: Kavkaz.reali, Moscow Times, Vedomosti, Meduza, Interfax, Garnionens militärdomstol i Naltjik

Rättad 1. 6 klockan 13.50: Naltjik ligger i Kabardino-Balkarien inte i Sydossetien.