Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kändisar och hemlisar ger extra krydda och rycker med oss i fallet Depp vs Heard: "Vi väljer sida och avgör vem som är god och ond"

Från 2022
Bildcollage av två bilder. Till vänster Amber Heard som tittar ner, till höger Johnny Depp som tittar åt sidan.
Bildtext Rättsfallet Depp vs Heard delar världen – många har lätt att välja sida och har med intresse följt med rättegången.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Rättegången mellan ex-paret Johnny Depp och Amber Heard har väckt enormt intresse och är rättsfallet på allas läppar just nu. Men varför intresserar det här oss så mycket? Och varför är Heard mitt i en hatstorm medan Depp hyllas världen över?

Johnny Depp har stämt Amber Heard för förtal på grund av hennes uttalanden om våld i parförhållandet och Heard har stämt honom tillbaka – för misshandel. Under den sex veckor långa rättegången har en lång rad vittnen hörts och hela världen har fått ta del av rättegången som streamats för alla att se.

Under rättegången har bland annat vänner och bekanta, tidigare flickvänner, experter och psykologer hörts. Ex-parets relation har gåtts igenom i detalj – allt från stora bråk till hur de träffats.

– En rättegång i sig är laddad. Vi ställer oss frågorna: Vem har gjort rätt, vem har gjort fel, vem är god och vem är ond – och vem ska straffas. När kändisar är involverade ger det något extra. Vi går i gång på det här, det är mycket energi och vi tar ställning, säger kultursociologen Mats Trondman vid Linnéuniversitetet.

Rättegången har streamats på många sociala medieplattformar och speciellt på Tiktok tycks alla prata om fallet. Många tar dessutom ställning till fallet – allt från advokater som ger sin rättsexpertis till helt "vanliga" människor som vill tycka till.

Det som är exceptionellt är att många väljer sida. Är man #TeamJohnny eller #TeamAmber? För många på sociala medier tycks det vara lätt att välja, men varför?

Människor står samlade på en trottoar. De håller i skyltar.
Bildtext Stödet för Johnny Depp före och under rättegången har varit omfattande. Många fans har samlats utanför domstolen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rättegångar en ny form av reality – men varför är det här fallet så intressant?

Det här rättsfallet har tagit världen med storm. Ett exempel är en viral video från Tiktok där en man förklarar för sin chef att han inte kan komma på jobb nästa dag på grund av juryplikt. Videon klipper sedan till när mannen sitter fastklistrad framför en dator där en stream från rättegången rullar.

Hollywood, drama och kändisar har alltid varit något som intresserar människor. Experter konstaterar att det här fallet intresserar så mycket eftersom den låter människor snoka i rika, kända personers liv – människor som annars ofta gömmer privata ärenden från offentligheten.

– De är kändisar, men egentligen känner vi inte dem. Vi har bara en bild av dem, men i slutändan är de osynliga människor. Genom en rättegång som den här får vi se livet bakom kändisskapet och hur det egentligen är, säger kultursociolog Trondman.

Det här fallet är också så exceptionellt eftersom ett av Hollywoods absolut kändaste ansikten är involverad: Johnny Depp. Människor är törstiga efter personliga detaljer. I själva verket handlar det inte så mycket om själva förtalsanklagan, utan en snårig skilsmässa som alla vill veta allt om.

Johnny Depp och Amber Heard poserar på röda mattan.
Bildtext Johnny Depp och Amber Heard var tillsammans under åren 2011–2016. Den här bilden är tagen under en filmpremiär år 2015.
Bild: INTERFOTO / Alamy/All Over Press

Också Amber Heard är ett känt namn, men inte lika känt. Under rättegången har Depp, Heard och olika vittnen också refererat till andra kända personer som på något sätt varit involverade i fallet – bland annat Elon Musk och James Franco. Också modellen Kate Moss, Depps före detta flickvän, vittnade och det intresserade enormt.

Det är ingen hemlighet att människor tycker om drama och rättsfall. Det här syns i att tv-serier såsom Scandal och Suits är oerhört populära. Det har också gjorts serier och filmer baserade på verkliga rätts- och brottsfall som setts av miljontals världen över. Hit hör bland annat The People v. OJ Simpson (2016) som baserar sig på rättsfallet med OJ Simpson – som likt det här fallet också faktiskt streamades offentligt på 90-talet.

– Den här typen av innehåll ger snabbt stora intryck och väcker känslor. Fenomenet har fått en helt annan spridning i dag på grund av nätet och teknologin. Det är alltså inte ett nytt fenomen, utan ett evigt fenomen. Men nu kan många tycka till och det diskuteras världen över, säger Trondman.

OJ Simpson hurrar med sina advokater i rätten.
Bildtext Många följde med rättegången kring OJ Simpson år 1995. Den här bilden är från när den friande domen föll.
Bild: Sipa/Shutterstock/All Over Press

Att följa med rättegångar i det verkliga livet har blivit en ny form av underhållning. Människan är nyfiken och vill gärna ha så smaskiga detaljer som möjligt – och det har man definitivt fått om man följt med den här rättegången.

– Vi tycker om att döma andra och utreda vad som är rätt och fel. När vi blir upprörda rycks vi med i saker, säger Trondman.

Expert: Människan gillar att döma – därför tar vi ställning och väljer sida

För många utomstående har det varit lätt att välja sida i fallet.

Om man tittar på statistik kan man konstatera att hashtaggen #TeamJohnny har använts betydligt oftare än #TeamAmber. En annan förekommande hashtag som använts är #JusticeForJohnny, alltså rättvisa för Johnny. Men varför är Johnny Depp så omåttligt populär och kan inte rubbas av anklagelserna mot honom?

Advokaten Neama Rahmani konstaterar i en intervju för tidningen The Insider att Johnny Depp går hem både bland kvinnor och män.

– Det är fascinerade. Kvinnor, speciellt unga kvinnor, absolut älskar Johnny Depp. Och många av männen hatar tyvärr Amber Heard. De ser henne som ansiktet utåt för att rörelsen metoo gått för långt, säger Rahmani till tidningen.

Trondman tar också upp metoo-rörelsen och konstaterar att det kan hända att Depp är en lättare person att förlåta – eller kanske närmare att det är lättare att försvara honom för en del av de saker han kritiserats för.

– Om man är övertygad om att det alltid bara är ett kön som är ont kan det bli fel. Det är vanligare att kvinnor utsätts för våld, men också män utsätts för våld.

En selfie av Mats Trondman vid en sjö.
Bildtext Kultursociologen Mats Trondman säger att vi människor gärna vill bestämma vem som är ond och vem som är god, men det är inte alltid så lätt.
Bild: Privat

Han säger att det är lätt att döma andra och deras beteende. När vi väljer sida tänker vi ofta på oss själva och det vi varit med om.

– Att välja sida är ett sätt att ta plats och en slags självpresentation. Vi vill avgöra vem som är god och vem som är ond, men det är inte alltid det lättaste. Fast vi inte vet vad som skett så dömer vi.

– Vi förhåller oss till andra genom förnuftet och känslorna. Vi måste vara förnuftiga, men vi får inte heller glömma bort känslorna. Förnuftet måste ha känslornas inlevelse och fast man är hur arg som helst måste man ha förnuft för att hantera känslorna.

Är det bra eller dåligt att vi så lätt tar ställning till frågor som det här?

– Det är en mänsklig process. Att vi förstår någons beteende betyder inte att vi försvarar dem. Det är svårt att inte bli påverkad av rättsliga processer. Men det kan bli farligt om man till exempel tar till vrede och låter känslorna ta över.

En man håller i en skylt där det står "I stand with Amber".
Bildtext Också Amber Heards fans har samlats utanför domstolen, men många har buat dem och visat dem långfingret – precis som det syns i bild.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Varför hatar så många Amber Heard?

Under rättegången, och också före den, kunde man på sociala medier och också i mer traditionella medier se en utbredd smutskastning mot Amber Heard.

På sociala medier sprids videor med hennes vittnesmål där människor gör sig lustiga över det hon pratar om – också de allra värsta berättelserna om fysiskt och sexuellt våld. Främst har det ändå kanske spridits mem och videor av händelser från vittnesmålen, från bägge sidor, där det sagts något roligt eller konstigt.

Metoo-rörelsens framfart ledde till att världen öppnade upp ögonen för våld mot kvinnor och att fler framför allt lyssnade på det som kvinnor har att säga. I det här fallet är det däremot helt tvärtom. Men hatkampanjer mot kvinnor i medier är inte ovanliga, konstaterar Marjut Jyrkinen, professor i jämställdhet och genusforskning.

– Hatkampanjer mot kvinnor i politik och medier uppstår lätt. Hot mot kritiska toner – feministiska eller andra kritiska toner – är tyvärr livet i nuförtiden. Det skulle vara modigt att de som kritiserar skulle säga vem de är och inte gömma sig bakom anonymitet, säger Jyrkinen.

Marjut Hyrkinen klädd i svart klänning och scarf runt halsen står i Helsingfors universitets byggnad. Hon tittar in i kameran och ler.
Bildtext Marjut Jyrkinen, expert i genusfrågor, säger att det är vanligt att kvinnor får utbrett hat i medier.
Bild: Maarit Kytöharju / Helsingfors universitet

Många gör just det – tycker till om fallet anonymt. Jyrkinen säger att fallet engagerar eftersom det är två kända personer det är fråga om. Jyrkinen konstaterar att genusrelaterat våld är beroende av makt.

– I en relation där man har en kontrollerande person är det alltid den andra personen som måste akta sig. Kvinnor som män och också andra kan vara våldsamma.