Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanada vill förbjuda all försäljning av pistoler – regeringens förslag väntas få grönt ljus i parlamentet

Enligt Trudeau är det en plikt att vidta åtgärder, eftersom vapenvåldet ökar. Här en arkivbild på Trudeau från den 10 mars.
Bildtext Enligt Trudeau är det en plikt att vidta åtgärder, eftersom vapenvåldet ökar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Regeringen vill införa strängare vapenlagar och föreslår ett stopp för försäljning och import av alla enhandsvapen, pistoler och revolvrar. Detta en vecka efter skolskjutningen i Texas och premiärminister Justin Trudeau hänvisar till situationen i USA.

– Det kommer inte längre vara möjligt att lagligt köpa, sälja, importera eller på andra sätt skaffa pistoler i Kanada, sa premiärminister Justin Trudeau när han presenterade regeringens förslag.

Lagförslaget innehåller ändå en del undantag för exempelvis sportskyttar och säkerhetsvakter.

Enligt Trudeau har ingen i Kanada användning för vapen för annat än vapensport och jakt.

Också en del leksaksvapen kan förbjudas

I lagpaketet ingår också strängare regler för vapenlicenser. Bland annat kan människor som dömts för våld i hemmet bli av med sina vapenlicenser.

Också leksaksvapen som är exakta kopior av riktiga vapen skulle förbjudas.

Förslaget om strängare vapenlagar har goda möjligheter att få grönt ljus också i det kanadensiska parlamentet, enligt nyhetsbyråerna.

En kontrast till grannen i söder

Det kanadensiska lagförslaget kommer bara en vecka efter skolskjutningen i Texas, där 19 barn och två vuxna miste livet.

Kanada har betydligt strängare vapenlagar än USA. Antalet mord och dråp är bara en femtedel av samma siffra i USA, men dråp förekommer ändå oftare i Kanada än i andra rika länder.

Vi behöver bara se ut över vår södra gräns för att inse att det blir bara värre...

Vapenvåldet i Kanada har också fortsatt öka under de senaste åren.

– Vi behöver bara se ut över vår södra gräns för att inse att det blir bara värre och värre och allt svårare att komma åt om man inte vidtar åtgärder nu, sa Trudeau.

En av Kanadas dödligaste masskjutningar inträffade i Nova Scotia i april 2020. En man utklädd till polis åkte runt och sköt ihjäl 22 personer.

Efter det dådet förbjöds försäljningen av många olika typer av automatvapen. En del vapeninnehavare har överklagat det förbudet.

Källor: AP, Reuters