Hoppa till huvudinnehåll

Sport

New York Rangers satte punkt för Carolina Hurricanes NHL-säsong

Från 2022
Uppdaterad 31.05.2022 08:52.
New York Rangers satte punkt för Carolinas slutspelsvår. - Spela upp på Arenan

Carolina Hurricanes gick samma öde till mötes som Florida Panthers. En suverän grundserie följs åt av ett tight slutspel och respass i andra omgången. New York Rangers möter Tampa Bay Lightning i kampen om en plats i Stanley Cup-finalerna.

Ett till veritabelt "finländarlag" är ute ur kampen om Stanley Cup.

Carolina Hurricanes med Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Jesperi Kotkaniemi och Antti Raanta i truppen fick inleda sitt sommarlov natten till tisdagen efter att New York Rangers krossat dem på bortais med 6–2.

En superb grundserie till trots tog Carolinas säsong slut alltför tidigt. Känns det bekant? Florida Panthers gick härom veckan samma öde till mötes även om fallet där var betydligt krassare när Tampa Bay krossade Florida i delstatsderbyt med 4–0 i matcher.

Och precis som med Carolina "kryllade" det av finländare i Florida: Aleksander Barkov, Anton Lundell och Eetu Luostarinen och kanske man också vill räkna med Petteri Lindbohm, Markus Nutivaara och Aleksi Heponiemi som dock inte fick spela i slutspelet.

Enligt matchstatistiken vann Carolina både skotten och tekningarna – bägge två ger goda chanser till seger – men sitt lilla överläge lyckades hemmalaget inte kapitalisera i form av mål. Igor Sjestiorkin stod i vägen för 37 av 39 skott och valdes rättvist till matchens bästa spelare.

Övriga segerarkitekter för Rangers var bland andra det svenska spelgeniet Mika Zibanejad med 0+3, backen Adam Fox med 1+1 och power forwarden Chris Kreider med 2+0.

– Vi har haft ryggen mot väggen fem gånger, men lyckats vända alla fem, sade Fox på Rangers Twitterprofil om det faktum att laget lyckades vända 1–3 mot Pittsburgh Penguins till 4–3 och nu 2–3 mot Carolina till 4–3.

– Vi är som kackerlackor. Vi vägrar försvinna, filosoferade Kreider.

Förlusten var Carolinas första (och sista) i hemmahallen i Raleigh denna slutspelsvår. För Carolina gick slutspelet som i fjol: då vann Tampa Bay över Carolina i samma skede av playoffs.

Kakko enda finländaren kvar i öst

Rangers enda finländare, Kaapo Kakko, spelade näst minst av lagets anfallare men ändå närapå tolv minuter, och noterades för en assist. I Hurricanes-lägret fick Kotkaniemi och Aho varsin assist. Ahos kroppshållning var ändå oroväckande loj i sekvensen innan Vincent Trochecks 1–4-mål när han själv hade missat ett fullkomligt öppet läge.

Teräväinen blev på noll och inte heller Raanta hade sin allra bästa dag på jobbet: 16 räddningar av 18 skott med räddningsprocenten 88,9 innan han skadade sig halvvägs in i matchen och gav plats åt Pjotr Kotjetkov som räddade puckar med 75 %:s säkerhet.

Antti Raanta skadade sig några minuter innan andra pausvilan. - Spela upp på Arenan

Rangers marsch till konferensfinal innebär att Åbobördige Kaapo Kakko är den enda finländaren kvar i öst som kan kämpa om Lord Stanleys pokal. Detta i och med att regerande mästaren Tampa Bay Lightning klarar sig (bra) utan blåvita spelare. Lagen möttes i konferensfinal år 2015 – då var Tampa bättre med 4–3 i matcher.

I den västra konferensen är det aningen mera finländare kvar: Jesse Puljujärvi, Mikko Koskinen och Markus Niemeläinen i Edmonton Oilers samt Mikko Rantanen och Artturi Lehkonen i Colorado Avalanche.

NHL, 30.5.2022:

Carolina – New York Rangers 2–6
Antti Raanta CAR 16/18 räddningar, 35.37
Jesperi Kotkaniemi CAR 0+1, +1, 12.39
Sebastian Aho CAR 0+1, -2, 19.41
Teuvo Teräväinen CAR 0+0, -2, 18.46
Kaapo Kakko NYR 0+1, +1, 11.46

Videomaterial: Viaplay.

Diskussion om artikeln