Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Djokovic möter Nadal och Ruud möter Rune om en plats i semifinalen – Heliövaaras fina turnering över: "Vi hade alla chanser"

Novak Djokovic och Rafael Nadal möttes i fjol i semifinalen i Franska öppna.
Bildtext I fjol möttes herrarna i semifinalen med Djokovic som segrare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På tisdagen bjuder Franska öppna i tennis på ett klassikernas klassikermöte mellan världsettan Novak Djokovic och tidigare världsettan Rafael Nadal. För Harri Heliövaara tog turneringen slut i måndags i och med kvartsfinalförlusten i herrdubbel.

Harri Heliövaara tog sig för första gången till kvartsfinal i en Grand Slam-turnering i tennis. Tillsammans med sitt par Lloyd Glasspool vann de tre matcher innan väggen kom emot i kvartsfinalen mot Hollands Matwe Middelkoop och Indiens Rohan Bopanna.

Harri Heliövaara (i röd skjorta) spelade kvartsfinal i en Grand Slam-turnering.
Bildtext Harri Heliövaara (i röd skjorta) kom för första gången till kvartsfinal i en Grand Slam-turnering (arkivbild).
Bild: IMAGO/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Den 42-årige Bopanna, som bäst världstrea i dubbel, och den 38-årige Middelkoop var 16-seedade och vann thrillern med 4–6, 6–4, 7–6.

– Det var en fin turnering, det kan ingen ta bort av oss. Men allra främst känner jag irritation. Det var en tight match och vi hade alla chanser. Inte kan man som tennisspelare fundera på ett annat sätt än "varför vi inte klarade av att vinna i dag?".

– Vi spelade bra men motståndarna spelade några verkligt snygga poäng i slutet och allt hängde på ganska lite. Men det här gör oss bara starkare, sade Heliövaara enligt tennisförbundets webbplats.

Legendarmatch

I singlarna är kvartsfinalisterna klara och där återfinns en tennisälskares högsta önskan – dock i ett lite för tidigt skede av turneringen – när oldboysen, 35-åringarna Novak Djokovic, världsetta, och Rafael Nadal, världsfemma, drabbar samman.

Legendarernas statistik är förbluffande lika, eller vad sägs om följande:

  • Djokovic 1001 matchsegrar – Nadal 1051 matchsegrar

  • Djokovic 203 matchförluster – Nadal 212 matchförluster

  • Djokovic 87 singeltitlar – Nadal 91 singeltitlar

  • Djokovic 30 segrar i interna matcher – Nadal 28 segrar i interna matcher

I prispengar ligger serben dock några tiotals miljoner före spanjoren, där är ställningen 156 miljoner mot 128 miljoner.

Men eftersom det är fråga om Franska öppna får Nadal eventuellt finna sig i att vara knapp favorit – han har ju vunnit turneringen totalt 13 gånger, senast 2020. Djokovic har däremot bara vunnit två gånger, 2016 och 2021.

Segraren på tisdagen belönas med en semifinalplats mot vinnaren av matchparet världstrean Alexander Zverev, Tyskland och världssexan Carlos Alcaraz, Spanien.

Ruud mot Rune

I det tredje kvartsfinalparet återfinns ett intressant matchpar, sett ur nordiskt perspektiv. Norrmannen Casper Ruud tar sig an dansken Holger Rune. Ruud leder med 3–0 i interna möten men så är ju Rune bara 19 år ung, medan Ruud är fyllda 23.

Casper Ruud är världsåtta i tennis.
Bildtext Norrmannen Casper Ruud är världsåtta.
Bild: NSJsport/Shutterstock/All Over Press

Sett till herrarnas världsranking borde Ruud utöka sin ledning: han är världsåtta, Rune 40:e.

Holger Rune är en dansk tennisspelare.
Bildtext Dansken Holger Rune är 40:e på världsrankingen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Traditionellt är det Sverige som burit den nordiska fanan högt, men på senare år har Blågult dalat vad tennis beträffar. Varken Danmark eller Norge är några stora länder inom tennis men bägge två har faktiskt lyckats vinna i Grand Slam-sammanhang: danskan Caroline Wozniacki vann Australiensiska öppna 2018 medan den amerikaniserade norskan Molla Bjurstedt vann US Open 1915. Så nu vet ni det.

Segraren i detta nordiska matchpar möter endera ryska världssjuan Andrej Rublev eller kroaten Marin Cilic, 23:e på världsrankingen.

Herrsingel, kvarter i Franska öppna:

1-Novak Djokovic SRB – 5-Rafael Nadal ESP
3-Alexander Zverev GER – 6-Carlos Alcaraz ESP
8-Casper Ruud NOR – Holger Rune DEN
7-Andrei Rublev () – 20-Marin Cilic CRO

Damsingel, kvarter i Franska öppna:

1-Iga Swiatek POL – 11-Jessica Pegula USA
20-Daria Kasatkina () – 29-Veronika Kudermetova ()
17-Leylah Fernandez CAN – Martina Trevisan ITA
18-Cori Gauff USA – Sloane Stephens USA