Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tingsrätten: Gänget Kurdish Mafia håller på med organiserad brottslighet – ledaren Milan Jaff får tio års fängelse

Uppdaterad 31.05.2022 14:34.
Personer går in i en rättssal den 4 mars 2022.
Bildtext Rättegången har hållits i Helsingfors tingsrätt under våren. En del hölls i tingsrättens säkerhetssal i källaren.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Ledaren för Helsingforsgänget, Milan Jaff, döms till tio års fängelse för flera grova brott medan en annan ledarfigur Yahue Mahdi Mohamud döms till nio års fängelse. Rätten ansåg att gänget har hållit på med organiserad brottslighet.

Helsingfors tingsrätt gav på tisdagen domen i en uppmärksammad gängkonflikt mellan gängen Kurdish Mafia från östra Helsingfors och L-city från Alberga i Esbo.

Polisen har beskrivit gängkonflikten som en hämndspiral.

Den fick sin början i juni 2021 efter en knivhuggning i Östra centrum i Helsingfors. För knivhuggningen dömdes redan i augusti 2021 en 19-åring för dråpförsök medan offret dömdes för misshandel.

Bror till offret hotade gärningsmannens mamma

Samma dag som knivhuggningen skedde bröt sig Helsingforsgänget in hos föräldrarna till 19-åringen.

En bror till mannen som knivhöggs meddelade knivhuggarens mamma att släkten kommer att hämnas genom att döda hennes son.

Släktingar har också skickat meddelanden där de hotade familjen.

För den här händelsen dömdes sju personer på tisdagen för grovt hemfridsbrott, skadegörelse och olaga hot.

Skottlossning under fest

Några månader senare, i september, misshandlade ledaren för Helsingforsgänget Milan Jaff en man i ett hotellrum.

Motivet ska dels ha varit att söka upp en ledare inom Albergagänget och dels ha handlat om att offret försvarat 19-åringen som dömts för knivhuggningen i juni.

Följande dag försökte Milan Jaff och Mahdi Mohamud döda ledaren i Albergagänget. De sköt tio skott mot ett hus i Esbo där det pågick en fest.

Eggvapen, verktyg och kedjor ligger i en baklucka.
Bildtext De här vapnena beslagtogs från en bil och antas ha varit ämnade för attacken mot konserten i Brunnshuset i oktober 2021.
Bild: Poliisi

Hämndspiralen kulminerade inför rapkonsert

Båda gängen har förutom brott också hållit på med rapmusik, så kallad gangstarap, där de hånat varandra. Bland åklagarens bevis finns olika musikvideor som laddats upp på sociala medier.

Hämndspiralen kulminerade därmed i samband med en planerad konsert i Brunnshuset i Helsingfors i oktober. En av huvudartisterna var ledaren i Albergagänget.

Helsingforsgänget med Jaff och Mohamud i spetsen planerade att skjuta eller knivhugga honom. De greps innan någonting allvarligt hände och döms därför för förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa.

Poliisin esitutkintamateriaaleista poimittu kuva, jossa jengiläisten ase ja numero 47 tatuointeja.
Bildtext Gänget Kurdish Mafias medlemmar har tatuerat sig med siffran 47 och bilder på gevär. Symbolerna antas syfta på vapnet AK-47.
Bild: Poliisi

Organiserad brottslighet enligt tingsrätten

Åklagaren yrkade för Helsingforsgänget, Kurdish Mafias, del på skärpt straff eftersom brotten begåtts som en del av organiserad brottslighet.

Helsingfors tingsrätt håller med. Rätten anser att motivet till brotten har varit att skydda gängmedlemmarna och dess "immunitet" och "heder" genom våld och hot om våld.

Straffen kan därmed skärpas med en tredjedel.

13 personer dömdes för olika brott

Sammanlagt dömdes 13 personer för olika brott men Milan Jaff och Yahue Mahdi Mohamud fick de klart strängaste straffen. Fyra andra personer dömdes också till ovillkorligt fängelse.

Milan Jaff dömdes för misshandel, dråpförsök, skjutvapenbrott, övergrepp i rättssak, grovt rån, grovt frihetsberövande, narkotikabrott och förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa till tio års fängelse.

Han har tidigare dömts till villkorligt fängelse och begick de nu dömda brotten under prövotiden.

Rapprofilen som anses vara ledare för Albergagänget var åtalad för misshandel, men åtalet förkastades i brist på bevis.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Artikeln har uppdaterats med fler detaljer klockan 14.34.