Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Sanktionerna mot oljeimport från Ryssland visar var Europa står" – Energiindustrins vd är nöjd med EU:s beslut

Energiindustrins vd Jukka Leskelä tittar in i kameran.
Bildtext Energiindustrins vd Jukka Leskelä. Arkivbild.
Bild: Tanja Heino / Yle

Om man vill påverka Ryssland ekonomiskt så är sanktioner som begränsar den ryska oljeexporten det viktigaste sättet. Det säger Energiindustrins vd Jukka Leskelä till Svenska Yle.

På sätt och vis har vi befunnit oss i en motstridig situation när EU har infört stora ekonomiska sanktioner mot Ryssland, utan att ha sanktioner mot den produkt som är ekonomiskt allra viktigast för Ryssland, konstaterar Leskelä.

Han berömmer EU:s beslut om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Det hade varit ännu bättre med ett heltäckande importförbud, men huvudsaken är att man har kommit överens om ett paket på sameuropeisk nivå.

– Annars blir det ojämlikt mellan företagen, när något företag köper olja från Ryssland och andra köper dyrare olja från andra håll, säger Jukka Leskelä.

Sanktionsbeslutet gör det också enkelt för företag att frigöra sig från eventuella långsiktiga oljeavtal med ryska bolag, påpekar han.

Det viktiga är att visa att Europa inte accepterar Rysslands beteende i Ukraina, tycker Leskelä.

– Vi visar att vi själv är redo att ta följderna.

Sanktionerna har ekonomiska följder i Europa. Uppvärmning och att röra sig blir dyrare, säger han. Men markeringen är viktig, för det handlar om större saker än ekonomi.

"Priserna steg redan"

Jukka Leskelä tror inte att ytterligare stora prisstegringar är att vänta.

– Den överlägset största effekten på priserna har redan förverkligats, konstaterar han, även om intresset för olja från andra källor ökar.

Många bolag, bland annat finländska Neste, har redan slutit avtal om leveranser med andra oljeproducenter. Neste får sina sista leveranser från Ryssland i juli.

– Sen är det slut.

Nästa kniviga fråga är gasimporten. Jukka Leskelä tror att EU-länderna kommer att komma överens om sanktioner också för gas, även om det är ett pussel som är snäppet svårare att lägga.

– Men en del gaskranar har ju redan stängts, så ett sådant beslut är viktigt också med tanke på enheten i Europa.