Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Erfaren utredare vill ha mer systematik kring utredningen av gamla brott – tror på avskräckande effekt

Uppdaterad 01.06.2022 10:39.
Aki Lahtinen i Åbo huvudpolisstation den 30.5.2022.
Bildtext I det här mötesrummet i Centralkriminalpolisens lokaler i Åbo huvudpolisstation satt kriminalinspektör Aki Lahtinen och hans kolleger många gånger och grubblade över juristen Ilpo Härmäläinens försvinnande i Åbo för nästan 28 år sedan.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Nya utredningar av gamla olösta brottsfall kan ha en avskräckande effekt på människor som kanske överväger att begå brott i dag, säger Centralkriminalpolisens kriminalinspektör Aki Lahtinen

Kriminalinspektör Aki Lahtinen var undersökningsledare i polisens utredning kring mordet på Åbojuristen Ilpo Härmäläinen som försvann augusti 1994. Utredningen ledde till en fällande dom i tingsrätten.

Polisen öppnade den nya utredningen kring Härmäläinens försvinnande i fjol, och utredningen ledde slutligen till att fallet togs upp i Egentliga Finlands tingsrätt – och att Härmäläinens kropp hittades på bottnen av havsområdet Erstan. En man dömdes nyligen till livstids fängelse för mordet på Härmäläinen.

– Jag tycker att det är viktigt att de som begår sådana här brott åker fast. Utredningen av sådana här fall skapar en avskräckande effekt, och med tanke på offrets anhöriga var det viktigt att hans öde klarnade och gärningsmannen måste ta ansvar för sitt dåd, säger Lahtinen.

Åklagare hoppas på fler utredningar av gamla olösta fall

Efter tingsrättens dom i mordrättegången uttryckte distriktsåklagare Niina Merivirta en förhoppning om att domen skulle uppmuntra polisen till att öppna nya utredningar också kring andra gamla olösta fall.

Aki Lahtinen kastar bollen vidare till Polisstyrelsen.

– Det skulle vara bra att få någon form av nationell process så att utredningar av gamla fall inte skulle hänga på enskilda polisinrättningar eller polisenheter.

Lahtinen säger att det är viktigt att gamla brott utreds lika noggrant i alla regioner. Han vill ändå inte bedöma hur stor variation det råder mellan olika polisinrättningars områden i nuläget.

– Jag är inte insatt i det men det är säkert en sak som Polisstyrelsen kunde ta en titt på.

Diskussion om artikeln