Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Åklagaren och sex kvinnor missnöjda med Helsingfors tingsrätt som friade Veijo Baltzar från sexualbrott och människohandel – vill föra ärendet till hovrätten

En man i grå kostym som heter Veijo Baltzar.
Bildtext Veijo Baltzar friades på alla punkter av Helsingfors tingsrätt. Arkivbild.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Sex kvinnor är missnöjda med att Helsingfors tingsrätt friade Veijo Baltzar från bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn. Kvinnorna och åklagaren vill föra ärendet vidare till hovrätten.

Kvinnorna och åklagaren ansöker nu om tillstånd till fortsatt behandling i hovrätten, skriver Yle Uutiset.

Kulturrådet Veijo Baltzar åtalades för grovt sexuellt utnyttjande av barn, flera fall av grov våldtäkt, våldtäkt, tvingande till sexuell handling, samt grov människohandel och människohandel.

Helsingfors tingsrätt beslöt i februari att befria Baltzar på alla punkter. Två kvinnor som var åtalade för medhjälp till människohandelsbrott friades också.

Brotten skedde bland annat i Raseborg

Flera unga flickor och kvinnor berättade om kultliknande förhållanden som de upplevt med Baltzar, men rätten ansåg att det inte kunde bevisas att Baltzar och de målsägande faktiskt skulle ha levt i sådana förhållanden. Rätten ansåg också att kvinnorna inte hade stått i ett beroendeförhållande såsom det nämndes i åtalet.

Enligt åtalet hade det som hänt skett i Helsingfors, Kuopio, Raseborg och Rautalampi mellan åren 2004 och 2019.

Åklagare: Tingsrätten missbedömde bevisningen

Åklagare Mikko Sipilä säger till Yle Uutiset att han inte kan gå in på grunderna till varför han och kvinnorna vill överklaga domen. Sipilä anser att tingsrätten missbedömde bevisningen.

Veijo Baltzar har till exempel producerat teater och gett ut flera böcker om romer.