Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Raitanen missnöjd trots rejäl putsning av säsongsbästat – Lehikoinen satte finskt rekord på ovanlig distans

Från 2022
Topi Raitanen hoppar över ett hinder.
Bild: Lehtikuva

Formkurvan pekar uppåt för Topi Raitanen. Hinderlöparen gjorde en fin insats i Ostrava och förbättrade sitt säsongsbästa med med 14 sekunder. Viivi Lehikoinen inledde också säsongen lysande på 300 meter häck.

Topi Raitanen gick in i hinderloppet med ett säsongsbästa på 8.38,75 men den tiden förbättrade han nu rejält. Finländaren löpte i mål på 8.24,62 som gav en sjunde plats och tredje bäst bland européerna.

– Det gick lite i underkant, jag hade hoppats på en tid närmare 8.20. Det kändes bra i början men på slutet hittade jag inte sista växeln.

– Det blir ändå bättre de kommande veckorna och det viktigaste var att få ett helt lopp. Mitt mål är att vara som bäst i juli och augusti, säger han i ett pressmeddelande.

Raitanen höll till en grupp bakom etiopierna Lamecha Girma och Hailemariyam Amare som satte iväg i ett ruskigt tempo. På slutet skakade Girma av sig sin landsman och vann på världsårsbästat 7.58,68.

Rekord direkt för Lehikoinen

300 meter häck för damer fanns också på tävlingsprogrammet i Ostrava och där gjorde Viivi Lehikoinen ett strålande lopp. Hon klockades för 38,50 och slog Tuija Helanders tidigare finska rekord med en sekund.

– Jag kunde inte förvänta mig något. 300 meter häck är en distans som jag inte springer speciellt ofta. Jag var sjuk förra veckan men löpningen verkade ändå fungera, säger hon efter säsongens första lopp.

Lehikoinen slutade på fjärde plats och hade bra häng på tvåan och trean i loppet. Femke Bol var i en klass för sig och slog världsrekord med 36,86.

– Jag såg inte så mycket av de andra och det var lite förbryllande, men man hann inte tänka så mycket då 300 meter går så snabbt, säger hon.

Om Lehikoinen får vara frisk och skadefri efter en så här bra start på säsongen lär Tuija Helanders 33 år gamla finska rekord på 400 meter häck finnas inom räckhåll.

– Möjligheten finns men jag vill inte säga något om det nu. Träningssäsongen har gått väldigt bra och nu ska det bli roligt att löpa 400 meter häck, säger hon.